Ντιέγκο Γκαρσία: Το νησί «ντροπή» της Βρετανίας που αναζητά χώρες να μεταφέρει τους μετανάστες



12/10/2024 - 10:03

Χώρες για να μεταφέρει 56 παράνομους μετανάστες που κρατούνται τα τελευταία 3 χρόνια σε «καταυλισμό ντροπής» σε ένα μυστικό στρατιωτικό νησί του Ηνωμένου Βασιλείου στον Ινδικό Ωκεανό αναζητά το Λονδίνο.

Το νησί Ντιέγκο Γκαρσία, στη μέση του ινδικού ωκεανού κοντά στις Σεϋχέλλες, είναι από το 2021, το «καταφύγιο» δεκάδων μαχητών Ταμίλ οι οποίοι στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τους διωγμούς στη Σρι Λάνκα, προσπάθησαν να φτάσουν στον Καναδά.

Όμως ναυάγησαν στη μέση του ωκεανού, με το Βασιλικό αυτικό να τους διασώζει και να αναλαμβάνει την παροχή ασύλου τους.

Ωστόσο, τους επόμενους μήνες το νησί πρόκειται να αλλάξει χέρια καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο εκχωρεί μετά από δεκαετίες, την κυριαρχία του βρετανικού εδάφους στον Μαυρίκιο διατηρώντας μόνο την στρατιωτική βάση.

Αυτό σημαίνει ότι οι μετανάστες θα πρέπει να μεταφερθούν στη με το Λονδίνο να αναζητά λύσεις ώστε να μην φτάσουν ποτέ εκεί καθώς θεωρεί ότι κινδυνεύει να δημιουργήσει «παράθυρο στην μετανάστευση». 

Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις έχει δηλώσει ότι αναζητούν μια λύση που προστατεύει την ευημερία των μεταναστών και «την ακεραιότητα των βρετανικών εδαφικών συνόρων».

Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης

Όμως δεν είναι μόνο οι «λύσεις» που ντροπιάζουν το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η κατάσταση διαβίωσης των μεταναστών τα τελευταία χρόνια με πολλούς από αυτούς να κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. 

Το οδοιπορικό του βρετανικού δικτύου BBC στο Ντιέγκο Γκαρσία κατέγραψε εικόνες φρίκης με αρουραίους να ζουν ανάμεσα σε παιδιά και έγκυες γυναίκες ενώ τα ποσοστά των αυτοκτονιών έχουν αυξηθεί δραματικά καθώς οι άνθρωποι χάνουν τις ελπίδες τους. Οκτώ άνθρωποι βρίσκονται στη Ρουάντα όπου μεταφέρθηκαν για ιατρική περίθαλψη μετά από αυτοτραυματισμό ή απόπειρες αυτοκτονίας.

Αν και βρίσκονται στο νησί εδώ και 3 χρόνια, μένουν ακόμη σε μεγάλες χακί στρατιωτικές σκηνές, όπου κοιμούνται περίπου πέντε ή έξι άνδρες μαζί. Σε άλλες σκηνές μένουν γυναίκες με παιδιά και οικογένειες με τα ποντίκια να ζουν μαζί τους.

Το καλοκαίρι, ο Βρετανός διοικητής του νησιού Paul Candler, ζήτησε από την κυβέρνηση του Λονδίνου να μεταφέρει όλους τους μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης που τις περιέγραψε ως «επικίνδυνη και μη βιώσιμη κατάσταση» στον καταυλισμό εν μέσω μαζικών περιστατικών αυτοτραυματισμού.

Ο Candler παραιτήθηκε ένα μήνα αργότερα, υπογραμμίζοντας στην επιστολή παραίτησής του, που έλαβε το BBC, ότι βρήκε «την κατάσταση των μεταναστών είναι όλο και πιο δύσκολη» όπως και η διοίκηση του νησιού κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Μετεγκαταστάσεις ντροπής 

Η λύση που τους προτείνει η Βρετανία είναι οικονομικά κίνητρα για να επιστρέψουν στη Σρι Λάνκα, όπου όμως αντιμετωπίζουν διώξεις, σύμφωνα με το BBC. 

Το αρχιπέλαγος διοικείται από το 1965 από το Λονδίνο. Ο Μαυρίκιος, που απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1968, διεκδικούσε τα Τσάγκος και ζητούσε την επιστροφή του αρχιπελάγους στην κυριαρχία του.Το αρχιπέλαγος διοικείται από το 1965 από το Λονδίνο. Ο Μαυρίκιος, που απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1968, διεκδικούσε τα Τσάγκος και ζητούσε την επιστροφή του αρχιπελάγους στην κυριαρχία του.

Σύμφωνα με επιστολή προς τους μετανάστες, που είδε το BBC, τους υπόσχονται 3.000 λίρες, ιατρική ασφάλιση για τρία χρόνια, διαμονή για τρία χρόνια και εργασία ή κατάρτιση και εκπαίδευση.

Οι πιο τυχεροί, ίσως μετεγκατασταθούν για έξη μήνες στη Ρουμανία όπου η Βρετανία προσπαθεί να υπογράψει συμφωνία για μεταφορά μεταναστών ώστε να είναι μακριά από τα σύνορά της.

Όμως η επιστροφή του στη Σρι Λάνκα αντιτίθεται στις διατάξεις του ΟΗΕ για την επιστροφή μεταναστών σε χώρες που κινδυνεύει η ζωή τους, με τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει ότι μπορεί για να εξαιρεθεί.

Ζητά να καθοριστεί εάν οι Ταμίλ θα μπορούσαν να επιστραφούν στη Σρι Λάνκα ή να τους χορηγηθεί διεθνής προστασία – η οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι παρόμοια με το καθεστώς του πρόσφυγα. 

Οι δικηγόροι των βρετανικών δικηγορικών γραφείων Leigh Day και Duncan Lewis, που εκπροσωπούν κάποιους από τους μετανάστες, δήλωσαν ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να κλείσει ο καταυλισμός χωρίς καθυστέρηση» καθώς και ότι η βρετανική κυβέρνηση «πρέπει να βρει μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση για όλα τα άτομα και τις οικογένειες τους»..

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio