Νέα Ζηλανδία: Ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τα άτομα που κακοποιήθηκαν υπό κρατική επίβλεψη



12/11/2024 - 13:05

Ο Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Christopher Luxon, στο κέντρο, στέκεται σιωπηλός πριν ζητήσει συγγνώμη στο Κοινοβούλιο για την εκτεταμένη κακοποίηση, βασανιστήρια και παραμέληση εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών και ευάλωτων ενηλίκων υπό φροντίδα, στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας την Τρίτη , 12 Νοεμβρίου 2024. (AP Photo/Charlotte Graham-McLay)Ο Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Christopher Luxon, στο κέντρο, στέκεται σιωπηλός πριν ζητήσει συγγνώμη στο Κοινοβούλιο για την εκτεταμένη , βασανιστήρια και παραμέληση εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών και ευάλωτων ενηλίκων υπό φροντίδα, στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας την Τρίτη , 12 Νοεμβρίου 2024. (AP Photo/Charlotte Graham-McLay)

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Christopher Luxon, ζήτησε «συγγνώμη» από τα θύματα και τις οικογένειες εκατοντάδων χιλιάδων νέων και ευάλωτων ενηλίκων που υπέστησαν σωματική και σεξουαλική κακοποίηση σε ιδρύματα τα τελευταία 70 χρόνια.

Η ιστορική «συγγνώμη» ακολούθησε την έκθεση μιας δημόσιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με την οποία περίπου 200.000 παιδιά και ευάλωτοι ενήλικες που βρίσκονταν υπό κρατική και θρησκευτική περίθαλψη και επίβλεψη βίωσαν κάποια μορφή κακοποίησης από το 1950 έως το 2019.

Πολλοί από αυτούς περιλάμβαναν άτομα από τις κοινότητες των Μαορί και του Ειρηνικού και άτομα με νοητικές ή σωματικές αναπηρίες.

Από τότε η κυβέρνηση υποσχέθηκε να μεταρρυθμίσει το σύστημα περίθαλψης.

«Ζητώ αυτή τη συγγνώμη σε όλους τους επιζώντες εκ μέρους της δικής μου και των προηγούμενων κυβερνήσεων», είπε ο Christopher Luxon την Τρίτη.

«Ήταν φρικτό. Ήταν σπαρακτικό. Ήταν λάθος. Και δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ περίπου 200 άτομα που έχουν κακοποιηθεί και οι οικογένειές τους, παρακολουθούσαν από τα θεωρεία του κοινοβουλίου στο Wellington.

Ο Christopher Luxon δήλωσε ότι στις 12 Νοεμβρίου του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί Εθνική Ημέρα Μνήμης και θα αρχίσουν οι εργασίες για την αφαίρεση μνημείων όπως ονόματα δρόμων, δημόσιες εγκαταστάσεις και άλλες δημόσιες τιμές που έχουν αποδοθεί σε άτομα τα οποία αποδείχθηκε ότι ήταν δράστες κακοποίησης.

Αντ’ αυτού, η χώρα θα τιμήσει τα θύματα, πολλά από τα οποία θάφτηκαν σε ασύλητους τάφους σε ψυχιατρικές και άλλες τοποθεσίες που αποτελούσαν χώρους περίθαλψης στη .

Ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας στην κρατική περίθαλψη θα έχει την πρώτη του ανάγνωση στο κοινοβούλιο την Τρίτη.

Η Βασιλική Εξεταστική Επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας ολοκλήρωσε την πιο μακρά και πολύπλοκη έρευνα που έχει διεξαχθεί ποτέ στη χώρα.

Στην έρευνα, που διήρκεσε χρόνια, κατέθεσαν πάνω από 2.300 επιζώντες κακοποίησης σε μια χώρα με πληθυσμό 5,3 εκατομμυρίων.

Η έκθεση αποκαλύπτει μια σειρά από φρικιαστικές κακοποιήσεις σε κρατικές και θρησκευτικές δομές, συμπεριλαμβανομένων βιασμών, αναγκαστικών στειρώσεων και χρήσης ηλεκτροσόκ, με κορύφωση αυτών των πρακτικών τη δεκαετία του 1970, αναφέρει το BBC.

Ειδικότερα, τα μέλη της αυτόχθονης κοινότητας Μαορί αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευάλωτα, όπως επίσης και άτομα με ψυχικές ή σωματικές αναπηρίες.

Το τελικό πόρισμα της Επιτροπής περιλαμβάνει 138 συστάσεις, μεταξύ των οποίων δημόσιες «συγγνώμες» από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και από τον Πάπα και τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ, οι οποίοι έχουν ήδη καταδικάσει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Η έκθεση ζητά επίσης νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως την υποχρεωτική αναφορά ύποπτων περιστατικών κακοποίησης, ακόμα και όταν αυτά αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια εξομολόγησης.

Εκτιμάται ότι το μέσο κόστος ζωής για έναν επιζώντα κακοποίησης ανέρχεται σε περίπου 857.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (περίπου 511.115 δολάρια ΗΠΑ) ανά άτομο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2020, χωρίς όμως να προτείνεται σαφώς κάποιο συγκεκριμένο ποσό αποζημίωσης για τα θύματα.

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio