Μυστήριο σε ενυδρείο: Γεννήθηκε μωρό καρχαρίας χωρίς την παρουσία αρσενικού



03/02/2025 - 18:12

Φωτογραφία Αρχείου.Φωτογραφία Αρχείου.

Το προσωπικό ενός ενυδρείου στη Λουιζιάνα έμεινε άναυδο όταν ανακάλυψε μια θαυματουργή περίπτωση παρθενογένεσης στους καρχαρίες τους.

Η «Γιόκο», ο νεαρός (Cephaloscyllium ventriosum) γεννήθηκε σε μια δεξαμενή με μόνο θηλυκά άτομα στο του Σριβέπορτ, με την τελευταία επαφή αυτών των ζώων με αρσενικά να έχει γίνει πριν από πάνω από τρία χρόνια.

Ο χρόνος κύησης στους καρχαρίες κυμαίνεται μεταξύ 9 και 12 μηνών, γεγονός που σημαίνει ότι η σύλληψη πρέπει να έγινε με κάποιον ασυνήθιστο τρόπο.

Η Γιόκο φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα παρθενογένεσης, ενός σπάνιου φαινομένου αγενή αναπαραγωγής, όπου οι απόγονοι αναπτύσσονται από μη γονιμοποιημένα αυγά. Αν και αυτό το φαινόμενο είναι εξαιρετικά σπάνιο, έχει παρατηρηθεί σε μερικά άλλα είδη, όπως μαϊμούδες, γαλοπούλες, πύθωνες και βόες.

Ο λόγος που κάποιες ζωικές ομάδες μπορούν να υποβληθούν σε αυτήν τη διαδικασία δεν είναι απόλυτα κατανοητός, και το ίδιο ισχύει και για την ενεργοποίησή της σε συγκεκριμένα είδη, αναφέρει το CNN.

Το αυγό που οδήγησε στη γέννηση της Γιόκο εντοπίστηκε από το προσωπικό του ενυδρείου πριν από περίπου οκτώ μήνες, αν και μπορεί να είχε μείνει απαρατήρητο για μερικές εβδομάδες πριν από αυτό. Η εκκόλαψη έγινε στις 3 Ιανουαρίου και η Γιόκο τώρα ευδοκιμεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ενυδρείου.

Το προσωπικό σχεδιάζει να πραγματοποιήσει γενετικές εξετάσεις στη Γιόκο για να επιβεβαιώσει αν πρόκειται όντως για παρθενογένεση ή για καθυστερημένη γονιμοποίηση, μια διαδικασία κατά την οποία η γονιμοποίηση συμβαίνει πολύ καιρό μετά το ζευγάρωμα. Παρ′ όλα αυτά, οι νεαροί καρχαρίες που γεννιούνται μέσω τέτοιων σπάνιων διαδικασιών αντιμετωπίζουν συχνά προκλήσεις και μπορεί να ζήσουν λιγότερο.

Η Γιόκο ονομάστηκε έτσι από τη λέξη των Ινδιάνων Chumash για τον καρχαρία – «onyoko». Αν και οι πιθανότητες επιβίωσης για τη νεαρή καρχαρία μπορεί να είναι περιορισμένες, το προσωπικό του ενυδρείου ελπίζει ότι η περίπτωση αυτή θα προσφέρει πολύτιμες γνώσεις στη μελέτη της αναπαραγωγής των καρχαριών και στις προσπάθειες διατήρησης των ειδών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τέτοιες περιπτώσεις παρθενογένεσης δεν είναι άγνωστες. Πέρυσι, ένας βόας σε ένα σχολείο στο Πόρτσμουθ γέννησε 14 μωρά χωρίς να έχει ζευγαρώσει, ενώ σε προηγούμενες περιπτώσεις σαλαχιών στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε ότι η εγκυμοσύνη τους είχε προκληθεί μέσω του ίδιου μηχανισμού.

Ο καρχαρίας φουσκοκαρχαρίας (Cephaloscyllium ventriosum) ενδημεί στα παράκτια ύδατα του ανατολικού Ειρηνικού και είναι γνωστός για την ικανότητά του να διογκώνει το σώμα του στο διπλάσιο του κανονικού μεγέθους για να αποφεύγει τους θηρευτές.

Αν και δεν αλιεύεται συχνά για τροφή, οι καρχαρίες συλλαμβάνονται κατά λάθος στις παγίδες αστακού και καβουριού, κάτι που απειλεί τους πληθυσμούς τους λόγω του αργού ρυθμού ωρίμανσης και των λίγων μικρών που γεννάνε.

Ελπίζουμε ότι η Γιόκο, αν και ο χρόνος της μπορεί να είναι σύντομος, θα αφήσει μια σημαντική κληρονομιά στη μελέτη των καρχαριών.

Related…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio