Μπλακ άουτ σε Ισπανία-Πορτογαλία: Η πρώτη εκτίμηση για τα αίτια – Το ρεύμα επέστρεψε στο 90%
29/04/2025 - 13:52

Στο 90% έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην Ισπανία και στην Λισαβώνα της Πορτογαλίας μετά το άνευ προηγουμένου ολικό μπλακ άουτ της Δευτέρας που «πάγωσε» κάθε δραστηριότητα στις δυο χώρες και προκάλεσε πανικό και σύγχυση σε περίπου 60 εκατομμύρια πολίτες.
Σημειώνεται πως μετά την Πορτογαλία και η Ισπανία απέρριψε την πιθανότητα το μπλακ αουτ να επήλθε λόγω κυβερνοεπίθεση όπως αναφέρει η REE (διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου), βάσει της προκαταρκτικής της εκτίμησης. Διαβεβαιώνει επίσης πως το ηλεκτρικό σύστημα είναι πλέον σταθερό και λειτουργεί κανονικά.
Η σταδιακή επαναφορά του ηλεκτρικού ρεύματος άρχισε 11 ώρες μετά την ολική κατάρρευση των δικτύων. Ωστόσο, η κανονικότητα επανέρχεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει σε ισχύ στην Ισπανία για όσες περιφέρειες το επιθυμούν ενώ ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες.
«Ποτέ δεν είχαμε πλήρη κατάρρευση του συστήματος», δήλωσε ο Σάντσεθ, εξηγώντας πως 12:33 μ.μ. της Δευτέρας το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας έχασε 15 γιγαβάτ, το ισοδύναμο του 60% της εθνικής ζήτησης, μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα. Ο επικεφαλής επιχειρήσεων του ισπανικού διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας Red Eléctrica, Eduardo Prieto, δήλωσε ότι το γεγονός ήταν «έκτακτο και ασυνήθιστο».
Ο Πορτογάλος ομόλογός του Λουίς Μοντενέγκρο, από την πλευρά του, έκανε λόγο για μια «κατάσταση σοβαρή και πρωτοφανή», τα αίτια της οποίας εντοπίζονται «πιθανόν στην Ισπανία».
Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Πορτογαλίας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η διακοπή λειτουργίας οφείλεται σε κυβερνοεπίθεση. Η Τερέζα Ριμπέρα, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την προώθηση της καθαρής ενέργειας, ανέφερε το ίδιο στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες και χαρακτήρισε τη διακοπή ρεύματος «ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό». «Αναλύουμε όλες τις πιθανές αιτίες χωρίς να απορρίπτουμε καμία υπόθεση», είπε από την πλευρά του ο Σάντσεθ.
Ένα ισχυρό σενάριο που εξέτάζεται έχει να κάνει με την υπερπαραγωγή ηλιακής ενέργειας και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η υπερπροσφορά ρεύματος και η χαμηλή ζήτηση μπορεί να προκαλέσουν
ανισορροπία σο σύστημα και να φτάσουμε στο μπλακ άουτ. Το άλλο σενάριο είναι αυτό στο οποίο φαίνεται να καταλήγει η Πορτογαλία, πως δηλαδή το μπλακ άου μπορεί να προκλήθηκε λόγω ακραίων διακυμάνσεων θερμοκρασίας καθιώς στο εσωτερικό της Ισπανίας υπήρξαν «ανώμαλες ταλαντώσεις» σε γραμμές πολύ υψηλής τάσης. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως «επαγόμενη ατμοσφαιρική διακύμανση».


Σύγχυση και πανικός
Η διακοπή ρεύματος σε Ισπανία και Πορτογαλία σημειώθηκε τη Δευτέρα προκαλώντας απόλυτο χάος.
Οι πολίτες ξαφνικά έμειναν χωρίς τηλέφωνο λόγω προβλημάτων και στα δίκτυα κινητής, χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, τα φανάρια στου δρόμους ήταν εκτός λειτουργίας προκαλώντας χαοτικές σκηνές, τα δρομολόγια των τρένων και του μετρό και στις δύο χώρες σταμάτησαν.
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους στην Ισπανία χρειάστηκε να βοηθήσουν στην εκκένωση περίπου 35.000 ανθρώπων από πάνω από 100 τρένα που σταμάτησαν στις γραμμές όταν διακόπηκε η ηλεκτροδότηση.
Στη Μαδρίτη, εκατοντάδες άνθρωποι σε μια στάση λεωφορείου προς το αεροδρόμιο προσπάθησαν να κάνουν οτοστόπ, καθώς τα λεωφορεία δεν περνούσαν ή έφταναν γεμάτα επιβάτες. Πολλοί κρατούσαν αυτοσχέδιες πινακίδες και προσπαθούσαν να πείσουν τους οδηγούς να τους πάρουν. Ορισμένοι οδηγοί βοηθούσαν κάποιους από αυτούς.


Τα ισπανικά αεροδρόμια λειτουργούσαν με εφεδρικά ηλεκτρικά συστήματα και ορισμένες πτήσεις καθυστέρησαν ενώ στη Λισαβόνα, οι τερματικοί σταθμοί έκλεισαν και οι τουρίστες κάθονταν έξω περιμένοντας νέα για τις πτήσεις.
Τα νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης λειτουργούσαν με γεννήτριες και τα πρατήρια καυσίμων έκλεισαν επίσης ενώ στα ελάχιστα που παρέμεναν ανοιχτά σχηματίζοντας τεράστιες ουρές.
Πολλοί έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ για να πάρουν προμήθειες αλλά σύντομα διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να κάνουν αγορές με κάρτα καθώς υπήρχε πρόβλημα στην σύνδεση με τα POS έτσι σχηματίστηκαν ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών για την ανάληψη μετρητών. Ανάλογες εικόνες και σε πολλά ανταλλακτήρια συναλλάγματος με τουρίστες να προσπαθούν επίσης να εξασφαλίσουν μετρητά για τις συναλλαγές τους.






Πηγές: Reuters, Αssociated Press
Related…
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Χωρίς ρεύμα το Πουέρτο Ρίκο – Έρευνα για τα αίτια του μπλακ άουτ (0.551)
- Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ μετά το μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία (0.551)
- Φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία - Νεκροί 3 πυροσβέστες την ώρα της κατάσβεσης (0.427)
- Πορτογαλία: Δωδεκάχρονος μαχαίρωσε έξι συμμαθητές του και έναν εκπαιδευτικό σε σχολείο (0.427)
- Πορτογαλία: Συνελήφθη ο Σεμέδο για ενδοοικογενειακή βία (0.427)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα