Μπασάγκα: Αίγυπτος, Τουρκία και Ελλάδα να μην παίρνουν μονομερή μέτρα για τα θαλάσσια σύνορα
16/12/2022 - 02:15
Ο ορισθείς από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πρωθυπουργός της Λιβύης, Φατί Μπασάγκα (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters), κάλεσε την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Ελλάδα να «μην λαμβάνουν μονομερή μέτρα όσον αφορά τον καθορισμό και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων», που «αυξάνουν την ένταση και επιδεινώνουν την κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου».
Ετοιμος να διαπραγματευτεί
Σύμφωνα με τη λιβυκή Αλ Ουασάτ, ο Μπασάγκα δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τις γειτονικές χώρες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την αμοιβαία αναγνώρισή τους βάσει των διεθνών κανόνων, του εθιμικού δικαίου και των συμφωνιών.
Δείτε ακόμα – Νέος πρωθυπουργός της Λιβύης: Νόμιμη η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας – Οι γιοι του Χαφτάρ στην Αγκυρα
Τόνισε επίσης ότι οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που διέρχεται η χώρα του είναι αποτέλεσμα μιας «περίπλοκης διεθνούς και περιφερειακής σύγκρουσης που αντικατοπτρίζεται στην εσωτερική κατάσταση της Λιβύης», προσθέτοντας ότι αυτή η «διαφορά και σύγκρουση συμφερόντων των χωρών ήταν και εξακολουθούν να είναι η αιτία της εύθραυστης κατάστασης στη Λιβύη».
Επισήμανε ότι αυτές οι χώρες – τις οποίες δεν κατονόμασε – «συνέβαλαν στην αποτροπή της λιβυκής κυβέρνησης ν’ αναλάβει την έδρα της στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και να πραγματοποιήσει την εντολή της».
«Εκμεταλλεύονται αυτές τις ανώμαλες συνθήκες»
«Ορισμένες χώρες εκμεταλλεύονται τις συνθήκες στη Λιβύη για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους», είπε.
Και συμπλήρωσε πως «είναι ατυχές που βλέπουμε ορισμένες χώρες να εκμεταλλεύονται αυτές τις ανώμαλες συνθήκες, και να επιδιώκουν τη διατηρήσή τους για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα υπέρτατα εθνικά συμφέροντα της Λιβύης».
Σύμφωνα με τη Libya Akhbar, την Τρίτη, τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την απόφαση του αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι σχετικά με τον καθορισμό των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.
Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και καθορίζει τα χωρικά θαλάσσια ύδατα της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου που ξεκινούν από το σημείο των χερσαίων συνόρων με τη Λιβύη.
Η δήλωση Δένδια
Στις 13 Νοεμβρίου, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Αθήνα προσβλέπει στην οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με τη Λιβύη όταν υπάρξει εκλεγμένη κυβέρνηση στη χώρα.
Στις αρχές Οκτωβρίου, η προσωρινή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με την Τουρκία για την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τη λίβυα ομόλογό του Ναζλά αλ Μανγκούς δήλωσαν, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, ότι η συμφωνία είναι μία από τις πολλές στο πλαίσιο ενός μνημονίου κατανόησης για οικονομικά ζητήματα που αποσκοπούν στο όφελος και των δύο χωρών.
Πηγή: alwasat.ly, echedoros-a.gr
Σχετικά άρθρα
- Η διαρκής κρίση στη Λιβύη και ο ρόλος των περιφερειακών δυνάμεων (0.991)
- Αίγυπτος: Δεν υπάρχει λύση στη Λιβύη χωρίς τον τερματισμό της ξένης στρατιωτικής παρουσίας (0.970)
- Τουρκολιβυκό σύμφωνο: Εθνική υπόθεση η ακύρωση (0.652)
- Η Άγκυρα παραβίασε το εμπάργκο και εκπαίδευσε Σύρους μαχητές στη Λιβύη σύμφωνα με δημοσίευμα (0.652)
- Λιβύη: Οι αποκλεισμοί πετρελαϊκών εγκαταστάσεων προκαλούν ζημία 3,5 δισεκ. δολαρίων (0.630)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες 2, 3, 4 τροχοί