Μια απλή αλλαγή στη χρήση των social media μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας
07/10/2024 - 02:53
Η ενασχόληση με κάτι (που βρίσκεται) στον πραγματικό κόσμο (και όχι στον εικονικό) και η αίσθηση ότι έχουμε εξουσία πάνω στις αποφάσεις μας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά, όπως αναφέρει η ίδια.
«Σε αυτή την περίπτωση είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την ημέρα σας με κάποια θετικά συναισθήματα - εκ των προτέρων – τα οποία μπορούν να μεταφραστούν σε αυξημένη ανθεκτικότητα, παραγωγικότητα, προθυμία να δοκιμάσουμε νέα πράγματα και να είμαστε πιο ανοιχτοί σε εμπειρίες», λέει η δρ. Ρουτλέτζ. «Μας κάνει επίσης να νιώθουμε πολύ καλύτερα που είμαστε ”παρόντες”».
Το να κόψουμε εντελώς την ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον χρόνο που περνάμε μπροστά στην οθόνη μπορεί να είναι υπερβολικό. Αλλά μικρές τροποποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το κινητό μας –– όπως το να μην το ανοίγουμε μόλις ανοίξει το μάτι μας – μπορούν να κάνουν τη διαφορά, λένε οι ειδικοί.
Η μετάβαση από τον ύπνο στο να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με το κινητό μας είναι ένας δύσκολος τρόπος για να ξυπνήσουμε, λέει η δρ. Σαρλότ Αρμιτάζ, ψυχολόγος στο Be Device Wise, ένα πρόγραμμα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει σχεδιαστεί για να διδάξει στους μαθητές να μειώνουν τον χρόνο τους στην οθόνη.
Τα τηλέφωνα εκπέμπουν μπλε φως, το οποίο έχει συνδεθεί με την απελευθέρωση της ορμόνης του στρες κορτιζόλη, είπε.
«Η κορτιζόλη κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα άγχους», προσθέτει η ίδια.
Όχι μόνο το μπλε φως μας προδιαθέτει για μεγαλύτερο αίσθημα άγχους το πρωί, αλλά και το περιεχόμενο στο κινητό μας έχει επίσης τη δυνατότητα να μας κάνει να αισθανθούμε πελαγωμένοι, λέει η δρ. Αρμιτάζ.
Τα κακά νέα, οι διαδικτυακές συγκρούσεις ή εισροή πληροφοριών απαιτούν πολλή ενέργεια και ψυχικούς πόρους, τους οποίους δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε αμέσως μόλις ξυπνήσουμε, προσθέτει.
Και επειδή οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν την προσοχή μας, το αρνητικό περιεχόμενο που μας κατακλύζει θα συνεχίσει να μας κρατά εκεί, σύμφωνα πάντα με ό,τι λέει η ίδια.
«Το πρωί, όταν δεν έχουμε προσαρμοστεί πλήρως στην ημέρα, αυτό το είδος περιεχομένου μπορεί να σας δώσει αρνητική ώθηση στο ξεκίνημα της ημέρας μας», πρόσθεσε. «Μπορεί να αισθανόμαστε σε λήθαργο και απαθείς όταν περνάμε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο νωρίς το πρωί».
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο όλοι οι τρόποι χρήσης του κινητού μας, λέει η δρ Ρουτλέτζ.
«Αν χρησιμοποιούμε το ξυπνητήρι μπορεί να ελέγχουμε την ώρα ή αν είναι οι υπηρεσίες καιρού συνδυαστικά τότε και δεν αργούμε και είμαστε ντυμένοι κατάλληλα», αναφέρει.
Από την άλλη πλευρά, αν βυθιζόμαστε στα email, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τις ειδήσεις, αρχίζει ένα ανακάτεμα πολλών πραγμάτων προτού προτού προγραμματίσουμε την ημέρα μας, λέει ακόμα η ίδια.
«Κάνοντας αυτό, φτάσαμε σε όσα πιέζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να αφιερώσουμε χρόνο για να αναλογιστούμε τους στόχους και τις απαιτήσεις της ημέρας…
«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο συχνά βασιζόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας», λέει η δρ. Ρουτλέτζ, προειδοποιώντας να μην «βασιζόμαστε σε μια ”ένεση” αδρεναλίνης ή ντοπαμίνης για να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε – με κόστος όσον αφορά στον προγραμματισμό μας. Και δεδομένου ότι οι άνθρωποι είναι κοινωνικά συνδεδεμένα «ζώα», μπορεί να είναι δύσκολο να μην απαντήσουμε σε κάθε κλήση, μήνυμα ή ειδοποίηση που ακούμε –– αλλά είναι σημαντικό να κάνουμε επιλογές σχετικά με τη χρήση τους, λέει η δρ. Ρουτλέτζ.
«Συχνά ξεχνάμε ότι εμείς κατέχουμε τα κινητά μας, και όχι το αντίστροφο», προσθέτει…
Η δρ. Αρμιτάζ συνιστά να αφήνουμε το τηλέφωνό μας σε λειτουργία πτήσης κατά τη διάρκεια της νύχτας και να μην το ελέγχουμε μέχρι να ξεκινήσει για τα καλά η μέρα μας – ας πούμε, να έχουμε πάει σχολείο ή δουλειά.
«Το να εστιάσουμε το πρωί στις σχέσεις του πραγματικού κόσμου γύρω μας και όχι στις διαδικτυακές σχέσεις μπορεί πραγματικά να είναι ευεργετικό για τα αισθήματά μας», αναφέρει μέσω email. «Επιτρέπει επίσης στο σώμα και το μυαλό μας να προσαρμοστούν στην ημέρα με ήρεμο τρόπο πριν ασχοληθούμε με την καθημερινότητα».
Ακόμη και αφού έχουμε ανοίξει τις πύλες της οθόνης για την ημέρα, είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν θα πρέπει να δίνουμε προσοχή στους ανθρώπους μας, όπως τα παιδιά, τον σύντροφο, την οικογένεια και τους φίλους μας, λέει η Ρουτλέτζ.
Κι ας προσπαθήσουμε να μην χρησιμοποιούμε το κινητό μας την τελευταία ώρα πριν πέσουμε για ύπνο, συμπληρώνει η Αρτμιτάζ.
«Το περιεχόμενο που προσελκύει την προσοχή μας ενεργοποιεί τον εγκέφαλό μας, καθιστώντας πιο δύσκολο να έρθει ο ύπνος», προσθέτει η Ρουτλέτζ. «Η καλή υγιεινή ύπνου λέει να απομακρυνθούμε από πράγματα που προκαλούν τα συναισθήματά σας και να επιτρέψουμε στον εγκέφαλο και το σώμα μας να χαλαρώσει».
Μπορούμε επίσης να θέσουμε εμείς όρια στον εαυτό μας όταν πρόκειται για τη χρήση του τηλεφώνου, δηλώνει η Αρμιτάζ.
Ας προσπαθήσουμε να διαγράψουμε κάποιες εφαρμογές από την αρχική οθόνη μας, να τις κάνουμε πιο δυσπρόσιτες – μέσα σε φακέλους κι όχι εύκολα εμφανίσιμες – και να θέσουμε το κινητό μας σε λειτουργία αποσύνδεσης, ώστε να μην λαμβάνουμε ειδοποιήσεις. Ολα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να μην ελκόμαστε αυτόματα από την συσκευή μας, καταλήγει η ίδια.
ΠΗΓΗ: Cnn
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα