Μητσοτάκης: Κεντρικό μέλημα της κυβέρνησης η θωράκιση του κράτους δικαίου



20/11/2024 - 21:54

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα της ΔικαιοσύνηςΟ Κυριάκος μίλησε για το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Δικαιοσύνης

Στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί αλλά και προγραμματίζει η κυβέρνηση στον τομέα της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο Κυριακός Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με του αρμόδιου Υπουργείου, με θέμα «Ελληνική : Οι μεγάλες αλλαγές».

Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας μία φράση Αμερικανού δικαστή ο οποίος είχε πει, ότι «η Δικαιοσύνη είναι σαν το οξυγόνο. Η παρουσία της περνάει ίσως απαραίτητη αλλά η απουσία της καθιστά τη ζωή αδύνατη», υπογράμμισε ότι «κεντρικό μέλημα της κυβέρνησής μας εδώ και πέντε χρόνια -με την προηγούμενη αλλά και τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και με τον συντονισμό ολόκληρης της κυβέρνησης- αποτελεί η θωράκιση του κράτους δικαίου.»

Τα τρία «μέτωπα» που πρέπει να βελτιωθούν

Στόχος, όπως είπε, είναι ο και ο εκσυγχρονισμός, η μεταρρύθμιση συνολικά της Δικαιοσύνης προκειμένου να αντιμετωπιστούν παθογένειες πολλών δεκαετιών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τρία είναι τα μέτωπα που παρατηρείται υστέρηση, άρα απαιτούνται βελτιώσεις:

«Στη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των τελεσίδικων αποφάσεων, στην περιορισμένη ψηφιοποίηση – χρήση της τεχνολογίας αλλά και στην επανακατάρτιση του προσωπικού, και βέβαια στα ζητήματα των υποδομών, που η αλήθεια είναι ότι είχαν παραμεληθεί εδώ και δεκαετίες.»

Από το 2019 η κυβέρνηση έχει προωθήσει περίπου 30 σημαντικές θεσμικές τομές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει ενδεικτικά την απαραίτητη αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα. «Θεραπεύουμε λάθη του παρελθόντος αντιμετωπίζοντας, για παράδειγμα, αυστηρότερα τους θύτες και προστατεύοντας αποτελεσματικότερα τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, με δίκες, μάλιστα, οι οποίες διεξάγονται πλέον κατά προτεραιότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «στον τομέα της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας έχει γίνει μία πολύ ουσιαστική δουλειά, με τη συνεργασία πολλών Υπουργείων».

Μίλησε επίσης για προσπάθεια που γίνεται στο κομμάτι της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών και τη μεταφορά δικαστικής ύλης σε δικηγόρους, με στόχο να μειωθούν σημαντικά οι υποθέσεις που τελικά φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες ενώ αναφέρθηκε και στη αύξηση των ρυθμών του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο περιορίζει τις αναβολές.

«Ο νέος δικαστικός χάρτης η πιο εμβληματική μεταρρύθμιση»

Ως την πιο σημαντική, την πιο εμβληματική μεταρρύθμιση που αποσκοπεί τελικά στην ταχύτητα της απονομής δικαιοσύνης ο πρωθυπουργός σημείωσε τον νέο δικαστικό χάρτη, έναν εθνικό στόχο που, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, έχει καθυστερήσει παραπάνω από έναν αιώνα.

«Έχουμε επιτέλους έναν δικαστικό χάρτη ο οποίος ενοποιεί τα Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία. Διπλασιάζουμε, ουσιαστικά, με αυτή την παρέμβαση τους δικαστές του α’ βαθμού, οι οποίοι αναλαμβάνουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος των ποινικών και αστικών υποθέσεων. Τα πρώτα δείγματα απ’ ό,τι μαθαίνω είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά σίγουρα, είναι μία μεταρρύθμιση της οποίας τα αποτελέσματα θα τα κρίνουμε και θα τα δούμε, είμαι σίγουρος, σε βάθος χρόνου», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε επίσης την έμφαση που δίνεται στις υποδομές με τον προγραμματισμό κατασκευής νέων δικαστικών μεγάρων σε οκτώ πόλεις.

«Έμοιαζε παράξενο και αντιφατικό να διαθέτουμε διπλάσιους δικαστές ανά κάτοικο, αν συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, και την ίδια ώρα οι αποφάσεις να εκδίδονται σε χρόνο υπερτριπλάσιο των άλλων χωρών.

Πρέπει κι εμείς, λοιπόν, να φτάσουμε εκεί που έχουμε θέσει στόχο, στον μέσο όρο περίπου των κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έκδοση μιας τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, δηλαδή λίγο κάτω από τα δύο χρόνια» ανέφερε ως στόχευση ο πρωθυπουργός.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης

Σε αυτό αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά και η ψηφιοποίηση μέσω της οποίας θα προχωρήσει η πλήρης ολοκλήρωση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αξιοποιείται, επίσης, η σύγχρονη τεχνολογία, οι τηλεδιασκέψεις, το ηλεκτρονικό πινάκιο, η ψηφιακή επίδοση των εγγράφων ενώ την παραγωγικότητα των δικαστών μπορεί να βελτιώσει και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

«Δεν θα αντικαταστήσει ποτέ η τεχνητή νοημοσύνη την ανθρώπινη κρίση. Όμως, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο θα επιταχύνει διαδικασίες και θα βελτιώσει τελικά την παραγωγικότητα των ιδίων των δικαστών. Όλο αυτό το πλέγμα των παρεμβάσεων πιστεύουμε ότι μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια της κυβερνητικής μας θητείας θα δώσει μια διαφορετική εικόνα στην Ελληνική Δικαιοσύνη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε και σε «μία παρέμβαση-σταθμό της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι ίδιοι οι δικαστές θα έχουν λόγο, θα συμμετέχουν στην επιλογή της ηγεσίας τους.»

″Η δικαιοσύνη είναι ο βασικότερος κρίκος της κοινωνικής συνοχής”

«Η δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο καλύτερο εισόδημα, λιγότερη ανεργία, δυναμική ανάπτυξη. Σημαίνει, πρώτα και πάνω απ’ όλα, εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στους θεσμούς, πρώτα και πάνω από όλα εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, ίσως τον βασικότερο κρίκο, τελικά, της κοινωνικής συνοχής. Η στήριξή της, συνεπώς, γίνεται και μια δημοκρατική υποχρέωση πρώτου μεγέθους» υπογράμμισε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio