Μητσοτάκης: Θα είμαι υποψήφιος πρωθυπουργός το 2027 – Δεν θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο
30/11/2024 - 22:28
Σημαντικά μηνύματα για τα ελληνοτουρκικά, τα εσωκομματικά της ΝΔ και τις επόμενες εθνικές εκλογές έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υπόθεση Καρυπίδη, διαμηνύοντας πως «η κυβέρνηση αυτή δεν απειλείται, δεν χειραγωγείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν. Από εκεί και πέρα», προσέθεσε, «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην έρευνα της Δικαιοσύνης», ενώ τόνισε πως με δική του εντολή πήγε στον εισαγγελέα ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Ταχιάος.
«Αλλά πρέπει να πω ότι η εικόνα στα γήπεδα είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που υπήρχε πριν από ένα χρόνο. Έχουμε αριθμημένα εισιτήρια, κάμερες και αυστηρές ποινές», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «αν κάποιοι παράγοντες εξακολουθούν να αισθάνονται ότι εδώ είναι Βαλκάνια και μπορούν να χειραγωγούν το ποδόσφαιρο, τότε θα βρεθούν μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις».
«Πιστεύω ακράδαντα ότι θα έρθει η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»
«Η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία δική μου και της κυβέρνησης. Δεν γίνεται με την βρετανική κυβέρνηση, γίνεται με το Βρετανικό μουσείο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το θέμα.
«Όταν γυρίσουν. Όχι αν. Όταν γυρίσουν τα Γλυπτά, θα είναι μια δικαίωση και για την Μελίνα Μερκούρη, που πρώτη ευαισθητοποίησε όχι μόνο την ελληνική αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ανάγκη αυτής της επανένωσης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για να προσθέσει: «Πιστεύω ακράδαντα ότι θα έρθει η επιστροφή των Γλυπτών. Η συζήτηση αυτή με το Βρετανικό Μουσείο παραμένει ενεργή».
Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα έχει στρατηγική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία
Ερωτηθείς για την προκλητική ρητορική του Έντι Ράμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως οι σχέσεις μας με την Αλβανία έχουν περάσει αναταράξεις με την υπίθεση του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος τώρα είναι εκλεγμένος ευρωβουλευτής.
«Αυτή τη στιγμή, η Αλβανία έχει ξεκινήσει τον μακρύ δρόμο για να μπορέσει κάποια στιγμή να εισέλθει στην ΕΕ. Και η Ελλάδα στηρίζει αυτή την προοπτική, αρκεί να κάνει πράξη αυτά για τα οποία δεσμεύεται. Η Ελλάδα έχει μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ και καθορίζει αυτή την πορεία», υπογράμμισε.
Για την Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως, δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα πολλές φωνές που πιστέουν στον βαλκανικό εθνικισμό «και αυτό έγινε και με την σημερινή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας».
«Εγώ είχα εκφράσει τις εντστάσεις μου για την Συμφωνία, ωστόσο, δεν αμφισβητείται για το όνομα που πρέπει να χρησιμοποιεί και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και η Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό«, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Υπήρχε, μάλιστα, και σαφές μήνυμα από το ΝΑΤΟ για την υποχρέωση σεβασμού της Συμφωνίας και πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν την συμφέρει να προκαλεί προβλήματα με τον μεγαλύτερο γείτονά της και επενδυτή στην Βόρεια Μακεδονία, που μπορεί να καθορίσει και την πορεία για την ένταξή της στην ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα πρέπει να συνομιλεί με την Τουρκία από θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης»
«Η Ελλάδα πρέπει να συνομιλεί με την Τουρκία και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, χωρίς καμία υποχώρηση από τις εθνικές κόκκινες γραμμές», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες του Κώστα Καραμανλή και τις αντιδράσεις του Αντώνη Σαμαρά, που οδήγησαν και στη διαγραφή του.
Υπογράμμισε πως «εμείς αναγνωρίζουμε μία διαφορά, αυτήν που αφορά στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υψηλακρηπίδας, ενώ η Άγκυρα βάζει και άλλα στο τραπέζι που η Ελλάδα ποτέ δεν πρόκειται να συζητήσει», για να προσθέσει πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, όπως για το πρόγραμμα των θεωρήσεων για τα νησιά μας, τον έλεγχο των προσφυγικών ροών» και άλλα.
«Για δείτε πού ήμασταν πριν από πέντε χρόνια. Αυτά τα έλεγαν και πριν οι Τούρκοι: οι γκρίζες ζώνες, η αμφισβήτηση της δυνατότητας της Ελλάδας να εξοπλίσει τα νησιά της για αμυντικούς σκοπούς. Η Ελλάδα είναι σημαντικά πολύ πιο ισχυρή σήμερα. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά. Έφερε την ΕΕ στη γραμμή της για το προσφυγικό», επισήμανε.
Για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «έχουμε οριοθετημένη ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, έχουμε καταφέρει να κατεβάσουμε την ένταση με την Τουρκία και να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με έναν πιο ήρεμο τρόπο».
Για Σαμαρά – Καραμανλή και Κάσο
«Προφανώς, οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για το περιστατικό στην Κάσο είναι απολύτως ψευδείς», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, διαψεύδοντας τις αιτιάσεις της Άγκυρας ότι η Ελλάδα ζήτησε την άδεια της Τουρκίας για τις έρευνες στην περιοχή.
Όσο για τις αντιδράσεις που εκφράσθηκαν για την πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως «είναι προσβλητικό και για μένα και για τον υπουργό Εξωτερικών να λέγεται ότι κάνουμε υποχωρήσεις από τα εθνικά μας συμφέροντα στον ελληνοτουρκικό διάλογο – και δεν το λέω για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς αλλά γενικά για την κριτική που δεχόμαστε από τα δεξιά μας».
Όπως είπε, μάλιστα, για την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, «δεν καταλαβαίνω τι θέλουν αυτοί, να πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία; Αυτό είναι δικό τους θέμα. Η πλειοψηφία των Ελλήνων αυτό που επιζητεί είναι τα ήρεμα νερά».
Για το ενδεχόμενο νέου κόμματος Σαμαρά
«Μπετόν αρμέ η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει αν αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και αν τον ανησυχεί η προοπτική να σχηματίσει νέο κόμμα ο Αντώνης Σαμαράς.
«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ούτε για την ΚΟ της ΝΔ, ούτε για τη βάση μας», σημείωσε, ενώ όπως παραδέχθηκε: «Έχουμε υποστεί κι εμείς τη φθορά του χρόνου και την πίεση από τα υπαρκτά προβλήματα των πολιτών, αλλά δεν βλέπω εναλλακτική πολιτική πρόταση προς το παρόν και εμείς εξακολουθούμε να είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα».
«Σε αυτή την πανσπερμία κομμάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή στις επόμενες εκλογές του 2027», προσέθεσε.
Θα είμαι επικεφαλής ΝΔ στις εκλογές του 2027 – Δεν θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο
«Θα είμαι επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας και το 2027, θα δώσω τη μάχη των εκλογών, την υγειά μας να’ χουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός και στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο και τις εισηγήσεις που δέχεται για να τον αλλάξει, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν θα κατεβάσω τον πήχη, παρότι δεχόμουν εισηγήσεις και πριν τις εκλογές του 2023. Πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά δεν θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο για να κάνω πιο εύκολη την αυτοδυναμία της ΝΔ. Δεν θα αρχίσω να πειραματίζομαι με την μηχανική του εκλογικού νόμου».
Για την Προεδρία της Δημοκρατίας
«Να κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι τον Ιανουάριο του 2025. Έχω ξαναπεί ότι είναι άκομψη αυτή η συζήτηση ενώ είναι Πρόεδρος της Δημοκρατία η Κατερίνα Σακελλαροπούλου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και την θέση που διατύπωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είπε ότι ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την Κεντροαριστερά.
«Θα κάνουμε την πρότασή μας, την κατάλληλη ώρα. Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει στην πρότασή μας, ώστε να συζητήσω το θέμα με τον Νίκο Ανδρουλάκη στη συνάντηση που θα έχουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Αυτό το οποίο σίγουρα πρέπει να σας πω είναι ότι το πρόσωπο του Προέδρου ή της Προέδρου πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ρόλου και να έχει τη δυνατότητα – γιατί όχι; – τη δυνατότητα, το τονίζω, να πάρει όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους στην Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από τα άλλα κόμματα, πώς θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητα», σημείωσε.
Για την ακρίβεια
Τέλος, σχολιάζοντας το βασικό πρόβλημα των πολιτών, που είναι σταθερά η ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «είχαμε μία συσσωρευμένη ακρίβεια τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ταυτόχρονα μία βελτίωση στους μισθούς, καθώς και τη μείωση 72 φόρων, που αλληλοεξουδετερώθηκαν όμως από την ακρίβεια».
«Η εκτίμησή μας είναι ότι θα μειωθεί ο πληθωρισμός και δεν θα αυξάνονται άλλο οι τιμές, αλλά οι ονομαστικοί μισθοί και, με τη μείωση φόρων, το διαθέσιμο εισόδημα», σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο πως «θέλει χρόνο για να φανούν αυτές οι αλλαγές».
«Κατανοώ απόλυτα τη δυσθυμία, που δεν είναι μόνο ελληνική, αλλά είναι ένα πρόβλημα πολιτικής μιας τριετίας, που είχαμε πανδημία, πόλεμο» ανέφερε, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δίνει «μάχη με τη φοροδιαφυγή».
Πηγή: in.gr
Σχετικά άρθρα
- Μήπως λύσαμε όλα τα προβλήματα με τους γείτονές μας; (1.000)
- Το μήνυμα Χαρίτση για την αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα – «Μια ζωή σκληρής εργασίας» (0.911)
- Καταδίκη του ΥΠΕΞ για τον προπηλακισμό του Φρέντι Μπελέρη (0.911)
- Προπηλακισμός Φρέντι Μπελέρη έξω από την αλβανική Βουλή - Του πέταξαν γιαούρτι και αυγά (Βίντεο) (0.911)
- Εντι Ράμα: «Η ιστορία δεν παραγράφεται» διαμηνύει η Αθήνα στον αλβανό πρωθυπουργό (0.911)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Πολιτική