Μας ενοχλεί που σχολάμε κι έχει ήδη νυχτώσει; 5 απλούστατες κινήσεις για να πάρουμε τα πάνω μας
27/11/2024 - 10:56
Για όσους εργαζόμαστε τις τυπικές ώρες, εννέα με πέντε, δέκα με έξι ή και λίγο πιο αργά, ο ουρανός είναι ήδη σκοτεινός όταν φεύγουμε από τον χώρο εργασίας μας. Τι να κάνουμε; Αυτά έχει ο χειμώνας. Και το σκοτάδι, για πολλούς από εμάς, αποτελεί έλλειψη κίνητρου να κάνουμε το οτιδήποτε, εκτός φυσικά από το να κουλουριαστούμε στον καναπέ. Όμως αλήθεια, βγαίνει έτσι η ζωή;
Αρχικά δεν χρειάζεται να νιώθουμε ένοχοι. Είναι απολύτως φυσιολογικό: Έρευνες δείχνουν ότι η μείωση του ηλιακού φωτός κάνει το σώμα μας να παράγει περισσότερη μελατονίνη, μια ορμόνη που φέρνει υπνηλία. Την ίδια στιγμή, στο σώμα μας, τους ψυχρούς σκοτεινούς μήνες παράγει και λιγότερη σεροτονίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Τις κρύες νύχτες του χειμώνα να εφευρίσκουμε χίλια δύο πράγματα, προκειμένου να παραμείνουμε ενεργοί και χαρούμενοι.
Ωστόσο, επειδή η χειμερινή νωθρότητα δεν γίνεται να κρατήσει για πάντα, η HuffPost ρώτησε τους θεραπευτές εάν υπάρχουν πράγματα που να μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να ανακτήσουμε και πάλι το κέφι και την ενέργειά μας. Ας δούμε τι είπαν.
Σχολάσαμε και έχει ήδη νυχτώσει; 5 tips για να βρούμε τη χαμένη μας διάθεση και να κάνουμε κάτι δημιουργικό
1. Ας σκεφτούμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε και γιατί θέλουμε να το κάνουμε
Στο τέλος μιας πολυάσχολης μέρας, αν με του που σχολάσουμε αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άναρχα όλα τα πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε, θα μας πιάσει πονοκέφαλος. Οπότε, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να αφιερώσουμε ένα δευτερόλεπτο, να πάρουμε μια ανάσα και να σκεφτούμε τι επιθυμούμε πραγματικά.
«Ας αναρωτηθούμε τι χαρίζει αυτή η δραστηριότητα στη ζωή μας», συνιστά η Σάμπα Λούρι, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας με έδρα το Λος Άντζελες.
Θέλουμε να φάμε παρέα με έναν φίλο, επειδή νιώθουμε την ανάγκη για σύνδεση; Ή μήπως θέλουμε να πάμε στην προπόνηση, επειδή γνωρίζουμε ότι η κίνηση θα μας φτιάξει το κέφι;
«Όταν προσδιορίζουμε με ακρίβεια το κίνητρό μας, το να ασχοληθούμε με κάτι που ξέρουμε ότι μας κάνει καλό, αυτόματα γίνεται πολύ πιο εύκολο», επισημαίνει η Λούρι.
Αυτή η προσέγγιση θα κάνει τις δραστηριότητές μετά τη δουλειά να γίνουν πιο ουσιαστικές και να μη μοιάζουν με αγγαρεία.
2. Δίνουμε στο σώμα μας τον χρόνο που χρειάζεται, προκειμένου να συνδεθεί με τον εγκέφαλο
Η Μελίσα Γκιουτάρι, θεραπεύτρια με ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Υόρκη, προειδοποιεί πως «Οι ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκαλούν καταστάσεις όπως η νωθρότητα, ο λήθαργος το χαμηλό κίνητρο και η πεσμένη ενέργεια».
Για να αντισταθούμε σε αυτή την τάξη πραγμάτων, θα πρέπει να εξασκούμε μυαλό και σώμα μαζί. Και για να το πετύχουμε, μια επιλογή είναι η γιόγκα. Ωστόσο, ένας γρήγορος περίπατος στον δρόμο για 10-15 λεπτά είναι εξίσου αποτελεσματικός.
«Η ευθυγράμμιση του μυαλού και του σώματος στις στιγμές χαλάρωσης είναι απαραίτητη για την ευεξία μας και υπόσχεται να αυξήσει τα κίνητρα και την ενέργειά μας άμεσα. Έτσι θα νιώσουμε πιο παρόντες στη στιγμή, πιο χαλαροί και πιο χαρούμενοι», μας προτρέπει η Γκιουτάρι.
3. Καθόμαστε για λίγα λεπτά μπροστά σε ένα φωτιστικό
Εάν νιώθουμε τρομερά νυσταγμένοι και εξαντλημένοι στο τέλος της ημέρας, ας καθίσουμε μπροστά σε ένα φωτιστικό για 20 με 40 λεπτά. Γιατί; Επειδή οι περισσότερες μεταβολές στη διάθεση και την ενέργειά μας κατά τους χειμερινούς μήνες οφείλονται στην έλλειψη ηλιακού φωτός.
Ωστόσο, μια πηγή φωτισμού που να «μιμείται» στην ουσία το φυσικό φως, μπορεί να σταθεροποιήσει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που συνδέονται με την κακή διάθεση.
4. Επιλέγουμε δραστηριότητες υψηλής ανταμοιβής και χαμηλής προσπάθειας
Η Ράιλι Μπράουν, σύμβουλος ψυχικής υγείας με ιδιωτικό ιατρείο στον Καναδά, θεωρεί ότι η δύναμη της θέλησης είναι σημαντική. Ωστόσο, αν δεν συνεργάζεται το σώμα, δεν μπορεί από μόνη της να κάνει τα πάντα.
Οπότε, αν δουλέψαμε σκληρά ή φροντίζαμε τα παιδιά όλη μέρα, όσο κι αν το θέλουμε, στο σχόλασμα είναι αδύνατον να επιδοθούμε σε δραστηριότητες που απαιτούν απίστευτα αποθέματα ενέργειας.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πετάξουμε τις ώρες μας χαζεύοντας στο κινητό. Αν δεν έχουμε ενέργεια για σωματική άσκηση, ένα παζλ, ένα βιβλίο, το ψήσιμο ενός κέικ ή μια χειροτεχνία είναι μερικά δημιουργικά πράγματα, που δεν απαιτούν τρομερή δύναμη.
5. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κινείται όσο αργά και χαλαρά επιθυμεί
Η Κάθριν Χάγιες, ψυχοθεραπεύτρια με έδρα το Σικάγο, επισημαίνει πως αν αισθανόμαστε νωθροί, αξίζει να ακούμε το σώμα μας και να ρίχνουμε ταχύτητα. Αντί να πιέζουμε τον εαυτό μας, ας αποδεχτούμε την αλλαγή του ρυθμού που επιβάλλουν οι ορμόνες και ας αφήσουμε τον εαυτό μας να επιβραδύνει.
Μια βραδιά ταινίας ή ένα ηχητικό βιβλίο στην κρεβατοκάμαρά μας μπορεί να είναι απίστευτα αναζωογονητικά πράγματα. Δεν είναι κάθε μέρα ίδια. Οπότε, ας μην φτάνουμε τον εαυτό μας στα όρια του. Γιατί τότε, θα πετύχουμε το ακριβώς αντίθετο: Να είναι ακόμα πιο κουρασμένος και δυστυχής.
Related…
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Διάθεση πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου:1,20-1,30ευρω/λίτρο εκτιμάται η τιμή διάθεσης (0.624)
- Αρχίζει η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης: Στο 1,15-1,17ευρώ/λίτρο αναμένεται η τιμή στην Αττική (0.624)
- Γιατί τον χειμώνα η αναζήτηση σταθερού συντρόφου γίνεται πιο εντατική από ποτέ (0.237)
- “….Κι από Αύγουστο Χειμώνας;” (0.234)
- Έρχεται χειμώνας: Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός αυτή την εβδομάδα (0.234)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα