Λιχουδιά που δεν θα το περιμέναμε ποτέ μειώνει τον κίνδυνο να αναπτύξουμε διαβήτη τύπου 2
07/12/2024 - 00:16
Η έρευνα αναφέρει πρωτογενείς αναλύσεις που διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες οι οποίοι έτρωγαν περισσότερες από πέντε μερίδες σοκολάτας την εβδομάδα είχαν 10% χαμηλότερο ποσοστό διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν ποτέ ή σπάνια σοκολάτα. Αλλά όταν η μελέτη εξέτασε τις ποικιλίες σοκολάτας, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερες από πέντε μερίδες μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που δεν έτρωγαν ποτέ ή κατανάλωναν σπάνια σοκολάτα.
Η μελέτη δεν διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος, συγκεκριμένα, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος συσχετίστηκε με μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους. (Το να είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι θεωρείται παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2).
Οι πρωταρχικές αναλύσεις αξιολόγησης της συνολικής πρόσληψης σοκολάτας περιελάμβαναν 192.208 συμμετέχοντες και απέκλεισαν άτομα που είχαν διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο. Οι δευτερεύουσες αναλύσεις για την αξιολόγηση των υποτύπων σοκολάτας περιελάμβαναν 111.654 συμμετέχοντες και απέκλεισαν άτομα με αυτοαναφερόμενο διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο, μεταξύ άλλων εξαιρέσεων. Οι συμμετέχοντες σε όλες τις αναλύσεις συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους σε διάφορα χρονικά διαστήματα, με την έρευνα να πηγαίνει πίσω περισσότερα από 30 χρόνια.
Ο δρ Κουί Σουν, αναπληρωτής καθηγητής στο Harvard’s T.H. Chan School of Public Health, ανέφερε στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο NPR ότι οι ερευνητές ήταν «λίγο έκπληκτοι» από το μέγεθος της συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και του μειωμένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
Ωστόσο, το άρθρο του BMJ ανέφερε αρκετούς περιορισμούς της μελέτης, όπως η έλλειψη διαφορετικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων στις αναλύσεις για υποτύπους σοκολάτας. Ήταν όλοι μη Ισπανόφωνοι λευκοί ενήλικες άνω των 50 ετών. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στις αναλύσεις κατανάλωναν μια «σχετικά χαμηλή» ποσότητα σοκολάτας σε σύγκριση με τα ευρήματα μιας έρευνας κατανάλωσης τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη.
Το συνιστώμενο μέγεθος μερίδας για τη μαύρη σοκολάτα, η οποία έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, είναι μεταξύ 1 και 2 ουγγιές (28,3 και 56.6 γραμμάρια) σύμφωνα με ένα άρθρο στον ιστότοπο της Cleveland Clinic.
Αν και αυτά μπορεί να είναι ενθαρρυντικά νέα για τους λάτρεις της μαύρης σοκολάτας, υπάρχουν επίσης αρκετοί άλλοι τρόποι για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ή να διαχειριστούμε την πάθηση εάν έχουμε διαγνωστεί με αυτή. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η ασθένεια εμφανίζεται όταν το σώμα μας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη και τα συμπτώματα συχνά αναπτύσσονται αργά.
Τα σημάδια της πάθησης περιλαμβάνουν αυξημένη πείνα και δίψα, συχνουρία, κόπωση, ακούσια απώλεια βάρους, θολή όραση και συχνές λοιμώξεις.
Η τακτική άσκηση, η διατήρηση υγιούς βάρους, η κατανάλωση θρεπτικών τροφών και η αποφυγή του καπνίσματος είναι όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο ή να καθυστερήσουμε την εμφάνιση της πάθησης, σύμφωνα επίσης με την κλινική του Κλίβελαντ.
Οι γενετικοί παράγοντες επίσης «παίζουν πολύ ισχυρό ρόλο στην ανάπτυξη» του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση που δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά η κλινική του Κλίβελαντ παραθέτει διάφορους τρόπους αντιμετώπισής της.
Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής και παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων θεραπειών για τη διαχείριση. Όπως πάντα, θα πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό μας για τυχόν ερωτήσεις σχετικά με την υγεία μας.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ…
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Αν παρατηρήσουμε αυτό να μας συμβαίνει τη νύχτα είναι μάλλον καμπανάκι για διαβήτη (0.509)
- Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Ποια παιδική μας συνήθεια ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου (0.509)
- Είναι πράγματι η μαύρη σοκολάτα καλύτερη για εμάς από τη λευκή; (0.494)
- Ήρθε η ΓΙΩΤΗΣ PASTRY Classic Νέο προϊόν για απολαυστικές γλυκές συνταγές! (0.494)
- Μελέτη συνδέει μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι με μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη σε ευαίσθητα παιδιά (0.493)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα