Λίβανος, Ιράν και όμηροι στη Γάζα σε μια «παραγωγική» συνομιλία Μπάιντεν- Νετανιάχου



10/10/2024 - 14:04

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν χθες Τετάρτη για τα πιθανολογούμενα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν, την ώρα που η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι οι μαχητές της απώθησαν ισραηλινούς στρατιώτες προς τα σύνορα του Λιβάνου.

Οι συγκρούσεις στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου κλιμακώνονται, με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας να μαίνεται και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής να βρίσκεται σε αναβρασμό, εν αναμονή της «απάντησης» του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν την προηγούμενη εβδομάδα.

Μπάιντεν και Νετανιάχου συζήτησαν για τα σχέδια του Ισραήλ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, διάρκειας περίπου 30 λεπτών, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Η συζήτηση ήταν «παραγωγική», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, αναγνωρίζοντας τις διαφωνίες μεταξύ των δύο ηγετών σε ορισμένα ζητήματα.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντανόν είπε σε δημοσιογράφους ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια εποικοδομητική τηλεφωνική επικοινωνία, συμπληρώνοντας ότι το Ισραήλ εκτιμά την υποστήριξη των .

Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου, ιδίως της Βηρυτού, επαναλαμβάνοντας «το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του από τη Χεζμπολάχ», ενημέρωσε αργότερα ο Λευκός Οίκος.

Σε ό,τι αφορά τη Λωρίδα της Γάζας, Μπάιντεν και Νετανιάχου συζήτησαν «την επείγουσα ανάγκη αναβίωσης των διπλωματικών προσπαθειών για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Οι σχέσεις του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου ήταν τεταμένες τον τελευταίο καιρό λόγω των χειρισμών του ισραηλινού πρωθυπουργού σε και Λίβανο. Η Ουάσινγκτον επιχείρησε να αποτρέψει την κλιμάκωση των εχθροπραξιών και προσπάθησε ανεπιτυχώς να μεσολαβήσει για να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, η οποία υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπ. Αμυνας Ισραήλ σε Ιράν: Οταν χτυπήσουμε, δεν θα καταλάβετε καν τι συνέβη

Στο μεταξύ, αναφορές για «ισραηλινά πλήγματα» στη βιομηχανική περιοχή Χασία της επαρχίας Χομς, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας.Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας συνήθως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού.

Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει κατά περίπτωση τα πλήγματα στη Συρία, αλλά έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν – το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, το Ισραήλ κατά της ψήφισης νομοσχεδίου που έχει στόχο να απαγορεύσει τις δραστηριότητες της UNRWA στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μία ημέρα αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε την ίδια έκκληση.

Οι σχέσεις μεταξύ του ΟΗΕ και του Ισραήλ είναι ιστορικά δύσκολες και έχουν επιδεινωθεί αφότου οι ισραηλινές αρχές κήρυξαν τον Γκουτέρες «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ καταγγέλλει ότι στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) εργάζονται «τρομοκράτες».

Στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένης στην ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα, η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ, σε μια σπάνια κίνηση για τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία το ισραηλινό νομοσχέδιο το οποίο ενδέχεται να αλλάξει το νομικό καθεστώς της UNRWA».

Εκτίμησε επίσης ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, η UNRWA ενδέχεται να δυσκολεύεται «να επικοινωνεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους», ενώ είναι πιθανό «να καταργηθούν τα προνόμια και η διπλωματική ασυλία που χαίρουν οι οργανώσεις και οι εργαζόμενοι στον ΟΗΕ σε όλο τον πλανήτη».

Η Τόμας- Γκρίνφιλντ αναφερόταν σε δύο νομοσχέδια που εγκρίθηκαν την Κυριακή από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ και τα οποία έχουν στόχο να τερματίσουν τις δραστηριότητες και να ακυρώσουν το καθεστώς της UNRWA στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη.

Η Αλγερία, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έπειτα από πρωτοβουλία της οποίας συγκλήθηκε η συνεδρίαση, υπενθύμισε ότι «οι ισραηλινές αρχές εδώ και χρόνια έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την επιθυμία και τη βούλησή τους να εξαρθρώσουν την UNRWA».

Η UNRWA δημιουργήθηκε το 1949, λίγο μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Διαχειρίζεται κέντρα υγείας και σχολεία στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία και θεωρείται η σπονδυλική στήλη της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Αποτελεί «σύμβολο των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απαραβίαστων δικαιωμάτων τους», υπογράμμισε ο Αλγερινός πρεσβευτής Αμάρ Μπεντζάμα.

Την προειδοποίηση προς το Ισραήλ υιοθέτησαν ομόφωνα και τα 15 μέλη – μόνιμα και μη― του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στη Λωρίδα της Γάζας «η παράδοση βοήθειας δεν μπορεί να γίνει χωρίς την UNRWA», τόνισε ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ, ζητώντας από το Ισραήλ να ακυρώσει τα σχέδιά του «να ποινικοποιήσει τις δραστηριότητες της υπηρεσίας και να κλείσει τα γραφεία της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Την Τρίτη ο Γκουτέρες είχε ανακοινώσει ότι προειδοποίησε με επιστολή τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ανθρωπιστική «καταστροφή» που θα προκαλούσε τυχόν υιοθέτηση νόμου που απαγορεύει την UNRWA, την οποία χαρακτήρισε «απαραίτητη» και «αναντικατάστατη».

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Φιλίπ Λαζαρινί κατηγόρησε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας «υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι έχουν αναγάγει σε σκοπό του πολέμου την εξάρθρωση της UNRWA».

«Ο νόμος για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων μας είναι έτοιμος να υιοθετηθεί από την Κνεσέτ», τόνισε, καταγγέλλοντας μια «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή Ρίαντ Μάνσουρ, η UNRWA «είναι η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του ΟΗΕ».

Ωστόσο ο Ισραηλινός ομόλογός του Ντάνι Νταλόν εκτίμησε ότι «στη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς έχει διεισδύσει» στην UNRWA.

Εννέα πρόσωπα που εργάζονταν για την υπηρεσία «ενδέχεται να εμπλέκονται» στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο ΟΗΕ τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε τον Αύγουστο, την ώρα που στην UNRWA εργάζονται 13.000 άνθρωποι. Από την αρχή του πολέμου 226 εργαζόμενοι της υπηρεσίας έχουν σκοτωθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio