Κυριακάτικο τραπέζι: Ψαρονέφρι με ξερά φρούτα



01/12/2024 - 06:21

Ψαρονέφρι με ξερά φρούτα.Ψαρονέφρι με ξερά φρούτα.

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε ψαρονέφρι με ξερά δαμάσκηνα και βερίκοκα.

Θα προσθέσουμε φυλλαράκια φασκόμηλο, σπόρους κόλιανδρου και φλούδα από πορτοκάλι. Συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι.

Για γλυκό, σιμιγδαλένιος χαλβάς με βούτυρο, γάλα και μέλι.

Καλή όρεξη.

Ψαρονέφρι με ξερά φρούτα

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10′

Μαγείρεμα: 15′

Υλικά

800 γρ. ψαρονέφρι, κομμένο σε φέτες πάχους περίπου 3,5 εκ.

1 γεμάτη κ.σ. ξερά φυλλαράκια φασκόμηλου (αν δεν μας αρέσει, το αντικαθιστούμε με ξερό δεντρολίβανο)

1 κ.σ. σπόροι κόλιανδρου, χοντροκοπανισμένοι

½ πορτοκάλι, φλούδα

16 ξερά βερίκοκα, 16 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια 

100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα και λίγο ακόμη για επάλειψη

1 λίτρο νερό

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε τις φέτες από το ψαρονέφρι και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι.

Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με το φασκόμηλο (ή το δεντρολίβανο), τον κόλιανδρο και τη φλούδα πορτοκαλιού, την κλείνουμε καλά με το καπάκι και αφήνουμε το υγρό να βράσει για λίγα λεπτά, ώστε να δημιουργηθεί ένας πολύ μυρωδάτος ατμός.

Λαδώνουμε ελαφρώς το διάτρητο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε με ένα πινέλο.

Στο διάτρητο σκεύος βάζουμε τις φέτες ψαρονέφρι και ανάμεσα και γύρω-γύρω τα ξερά φρούτα. Βάζουμε το διάτρητο σκεύος μέσα στην κατσαρόλα ή το στερεώνουμε στο χείλος της (ανάλογα με το τι διαθέτουμε). Σκεπάζουμε καλά με το καπάκι ή, αν δεν εφαρμόζει καλά, με μια διάφανη μεμβράνη, προσεκτικά όμως, για να μην καούμε.

Το αφήνουμε να μαγειρευτεί γύρω στα 12′. Στο χρόνο αυτό, θα έχουν μαλακώσει και θα έχουν φουσκώσει και τα ξερά φρούτα.

Ξεσκεπάζουμε και ελέγχουμε αν ψήθηκε το ψαρονέφρι – δεν πρέπει να είναι ροζέ στο εσωτερικό του, καθώς το χοιρινό δεν τρώγεται μετρίως ψημένο. Αν δεν έχει γίνει, σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά επιπλέον.

Μοιράζουμε σε πιάτα το ψαρονέφρι μαζί με τα φρούτα. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται. Σερβίρουμε με ξερά φρούτα και συνοδεύουμε με ψωμί ή με ρύζι πιλάφι.

Tip

Τον ζωμό της κατσαρόλας μπορούμε να τον βράσουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μειωθεί περίπου στο μισό, να τον σουρώσουμε, να τον μετρήσουμε, να συμπληρώσουμε όσο νερό χρειάζεται και να βράσουμε ρύζι για πιλάφι.

Αντί για ξερά φυλλαράκια φασκόμηλου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξερό δεντρολίβανο.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος 69» σε συνταγή Εύης Βουτσινά.

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με βούτυρο, γάλα και μέλι

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με βούτυρο, γάλα και μέλι.Σιμιγδαλένιος χαλβάς με βούτυρο, γάλα και μέλι.

Μερίδες: 12

Προετοιμασία: 10′

Ψήσιμο: 20′, περίπου

Υλικά

150 γρ. βούτυρο αγελάδος

600 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες

400 γρ. μέλι

200 γρ. σιμιγδάλι

κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και καβουρδίζουμε  απαλά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς για περίπου 15′.

Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το μέλι, ίσα ίσα να διαλυθεί το μέλι και να γίνει χλιαρό το γάλα. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα το καβουρδιζμένο σιμιγδάλι. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε έως ότου αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει και να δέσει – δεν χρειάζεται να δέσει πολύ, καθότι θα πήξει ενώ κρυώνει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σε κουταλιές, σε ατομικά πιάτα ή πιατέλα, πασπαλίζοντας με κανέλα.

Tip

Αν μας αρέσει ο χαλβάς με πιο έντονο καβούρδισμα και χρώμα, τον ετοιμάζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς για να ροδίσει ομοιόμορφα και να μην προλάβει να αρπάξει.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #78» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio