Κυριακάτικο τραπέζι: Κοτοκεφτέδες με κολοκύθι και πιπεριά Φλωρίνης



15/09/2024 - 16:55

Κοτοκεφτέδες με κολοκύθι και πιπεριά.Κοτοκεφτέδες με κολοκύθι και πιπεριά.

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε κοτοκεφτέδες με κολοκύθι και πιπεριά.

Θα προσθέσουμε  κρεμμύδι ξερό, μπόλικο φρέσκο μαϊντανό, σκορδάκι, κύμινο και κάρι. Θα τους σερβίρουμε συνοδεύοντας με βραστές πατάτες και κολοκυθάκια σαλάτα, με ένα λαδολέμονο με μουστάρδα και μαϊντανό.

Για γλυκό, τούρτα σοκολάτα με βύσσινα. Θα την γαρνίρουμε με τριμμένη κουβερτούρα και άχνη.

Καλή όρεξη.

Κοτοκεφτέδες με κολοκύθι και πιπεριά Φλωρίνης

Μερίδες: 20-25 τεμάχια

Αναμονή: 30′

Τηγάνισμα: 10′-15′

Υλικά

750 γρ. κιμά κοτόπουλο

1 πιπεριά Φλωρίνης, καθαρισμένη από κοτσάνι και σπόρια, κομμένη σε ψιλά κομματάκια

1 μεσαίου μεγέθους κολοκύθι, περασμένο από το χοντρό του τρίφτη

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

2 – 3 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες

2 κ.σ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα

½ κ.γ. κάρι, σε σκόνη

½ κ.γ. κύμινο, σε σκόνη

1 αυγό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

καλαμποκάλευρο ή αλεύρι απλό για πανάρισμα

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά κοτόπουλου και προσθέτουμε την πιπεριά, το κολοκύθι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το κάρι και το κύμινο, το αυγό, το λάδι και αλατοπίπερο.

Ζυμώνουμε πολύ καλά ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά, για 7′ – 8′. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30′, για να σφίξει και να αναμειχθούν τα αρώματα. Στη συνέχεια πλάθουμε κεφτέδες, φροντίζοντας να βρέχουμε με νερό τα χέρια μας για να μην κολλάει πάνω τους ο κιμάς.

Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο 2 δάχτυλα ελαιόλαδο (περίπου 3 εκ.), το βάζουμε να ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τους κεφτέδες για περίπου 3′ από κάθε πλευρά. Δοκιμάζουμε έναν να δούμε αν έγινε, αλλιώς συνεχίζουμε το τηγάνισμα προσέχοντας, όμως, να μην καούν.

Τραβάμε τους κεφτέδες με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.

Τους σερβίρουμε συνοδεύοντας με βραστές πατάτες και κολοκυθάκια σαλάτα, με ένα λαδολέμονο με μουστάρδα και μαϊντανό.

Tip

Ζητάμε να μας κόψουν κιμά από φιλεταρισμένο στήθος και μπούτι κοτόπουλου, χωρίς τις πέτσες, και να τον περάσουν μία φορά από τη μηχανή του κιμά από το χοντρό κόσκινο, γιατί αλλιώς γίνεται σαν λάσπη), κατευθείαν από το ψυγείο, για να μην κολλάει στα χέρια

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #51» σε Νίκης Χρυσανθίδου.

Τούρτα σοκολάτα με βύσσινα

Μερίδες: 10

Προετοιμασία: 40′

Αναμονή: 1 βράδυ

Υλικά

για τη βάση

125 γρ. αμύγδαλο λευκό ή φουντούκι, αλεσμένο σε σκόνη

100 γρ. ζάχαρη άχνη

60 γρ. ασπράδια αβγών (από 2 μικρού μεγέθους αυγά)

50 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

10 γρ. κορν φλάουρ

50 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια

για την κρέμα και τ συναρμολόγηση

350 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια

300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

600 γρ. βύσσινα

100 γρ. κονιάκ

3 κεφαλάκια γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τα βύσσινα με το κονιάκ και τα γαρύφαλλα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.

για τη βάση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ° C.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της βάσης και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε το μίγμα να ομογενοποιηθεί. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα χαμηλό τσέρκι διαμέτρου 22 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μίγμα της βάσης.

Ψήνουμε για 15 λεπτά και, όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

για την κρέμα

Βράζουμε τα 300 γρ. κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα έως ότου πετύχουμε μια ελαστική σοκολατένια κρέμα.

Όταν η θερμοκρασία πέσει στους 35 – 38 ° C (δηλαδή να είναι χλιαρή προς κρύα), προσθέτουμε και τα 150 γρ. κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή.

για την συναρμολόγηση

Βγάζουμε τα βύσσινα από το ψυγείο και τα στραγγίζουμε καλά από το ποτό.

Αφαιρούμε το τσέρκι από τη βάση και το αντικαθιστούμε με ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ., ώστε, όταν πέσει η κρέμα, να καλύψει γύρω-γύρω την τούρτα και τα πλαϊνά της.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα με τα βύσσινα και την απλώνουμε πάνω από τη βάση.

Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για περίπου 4 – 5 ώρες, να κρυώσει.

Τη βγάζουμε από το ψυγείο, την αφήνουμε λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και μετά την ξεφορμάρουμε. 

Γαρνίρουμε με τριμμένη κουβερτούρα και άχνη.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #51» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio