Κυκλάδες: Τα δυο καλά νέα της ημέρας και τι εκτιμούν οι ειδικοί για τη στατική επάρκεια των κτιρίων



04/02/2025 - 00:32

Έντονη παραμένει η ανησυχία για τις εκατοντάδες δονήσεις στις , μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τους επιστήμονες να αναλύουν τα δεδομένα για να καταλάβουν, όσο το δυνατόν καλύτερα, το γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με πάνω από 550 σεισμούς σε μια εβδομάδα οι καθ’ ύλην αρμόδιοι συλλέγουν συνεχώς δεδομένα προκειμένου να απαντήσουν αν ο κύριος σεισμός ήταν αυτός που καταγράφηκε το πρωί της Δευτέρας (03/02), μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μετά από μια εβδομάδα σεισμικής δραστηριότητα παραμένει ακόμα άγνωστο αν έχει σημειωθεί ο κύριος σεισμός

Ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξήγησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» πως για να μπορούν οι σεισμολόγοι να μιλήσουν πιο συγκεκριμένα «χρειαζόμαστε υλικό παρατήρησης. Δηλαδή, να κάνει η φύση περισσότερους σεισμούς, να τους αναλύσουμε (…)».

Έχουμε, λέει «αβεβαιότητες και δυσκολίες, οι οποίες είναι συνυφασμένες με τη φύση των φαινόμενων αυτών, τα οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκα και τα αποτελέσματα τα οποία βγάζουμε πρέπει να είναι ο οδηγός για τα επιχειρησιακά μέτρα που θα λαμβάνονται. Κατά συνέπεια, ουδείς δεν μπορεί να πει περισσότερα».

Το επίκεντρο των σεισμών απομακρύνεται από τη

Τα πρώτο καλό νέο ήρθε δια στόματος του Βασίλη Καραστάθη, διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, που είπε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) πως «απομακρύνεται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας κι αυτό είναι θετικό για το νησί και τις επιπτώσεις στα κτίρια του».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι «οι έχουν απομακρυνθεί κατά κύριο λόγο από τη Σαντορίνη και έχουν πλησιάσει κάπως την Αμοργό, ωστόσο οι αποστάσεις των επίκεντρων των περισσότερων σεισμών που δεν ήταν μεγάλοι, είναι από 10, 20 έως 40 χιλιόμετρα μακριά από αυτά τα δύο νησιά. Άρα δεν υπάρχει μεγάλη καταπόνηση των κατασκευών, σε κανένα από τα νησιά».

Έχει «τεκτονικά χαρακτηριστικά» η σεισμική ακολουθία

Το δεύτερο καλό νέο είναι πως η σεισμική ακολουθία, έχει χαρακτηριστικά τεκτονικών σεισμών. Όχι ηφαιστειακών. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκα, από τη Σαντορίνη, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, μετά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου, σε ερώτηση αν η έντονη σεισμική δραστηριότητα επηρεάζει τα ηφαίστεια υπήρξε καθησυχαστικός χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο. «Μπορεί να επηρεάσει έμμεσα χωρίς να σημαίνει ότι θα ενεργοποιήσει τα ηφαίστεια», είπε και επανάλαβε πως η διέγερση έχει «τεκτονικά χαρακτηριστικά».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε ακόμα πως «μέχρι στιγμής δεν έχουμε παρατηρήσει κύριο σεισμό αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως θα έχουμε κάποιο σεισμό μεγαλύτερο από τα μεγέθη που έχουν προηγηθεί» και εκτίμησε πως ένας σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ αποτελεί «ακραίο σενάριο» με «μικρές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα».

Οι επιστήμονες που μιλούν στο MEGA δεν θεωρούν με τη σειρά τους ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα, αλλά δεν το αποκλείουν.

«Τα ηφαίστεια πάντα ειδοποιούν. Μια ηφαιστειακή έκρηξη δεν ξεκινάει στο δευτερόλεπτο από τη στιγμή της αλλαγής. Πρέπει να υπάρξει μια μετακίνηση του σεισμικού βάθους σε μικρότερα βάθη και να υπάρξει μια συνεχόμενη σεισμική δράση κάτω από τη βάση του ηφαιστείου», είπε ο Σταύρος Μελετίδης, ηφαιστειολόγος στο Εθνικό Γεωγραφικό Ισπανικό Ινστιτούτο.

«Η μάγμα αυτή τη στιγμή προφανώς, θα έχει ανέβει λίγο πιο πάνω. Κατά πάσα πιθανότητα αν φτάσει ως την επιφάνεια, δεν πρόκειται να έχουμε μια μεγάλη έκρηξη, όπως ήταν η μινωική έκρηξη, θα έχουμε μια έκρηξη σαν κι αυτή, του ’50», πρόσθεσε ο κ. Συνολάκης.

Στατική επάρκεια των κτιρίων

Με τη σεισμική δραστηριότητα να παραμένει έντονη στην περιοχή, οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή όχι μόνο για τη Σαντορίνη, αλλά και για Αμοργό, Ανάφη και Ίο. Σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού, βασικό ζητούμενο είναι η αντοχή των κτιρίων, ιδίως στη Σαντορίνη, λόγω και της ιδιομορφίας του εδάφους.

Παρότι μετά το μεγάλο σεισμό του 1956 δημιουργήθηκαν αντισεισμικές κατασκευές, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν επεμβάσεις χωρίς ιδιαίτερες προβλέψεις προστασίας.

«Όποιος έχει πάει στην Σαντορίνη βλέπει κατασκευές που είναι φτιαγμένες πάνω στο φρύδι. Θεωρώ ότι αυτό δημιουργεί μια σημαντική επικινδυνότητα λόγω του εδάφους πάνω στο οποίο είναι θεμελιωμένα. Το βάθος, αν είναι μικρό είναι πολύ, επικίνδυνο», είπε ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών.

Μία από τις οδηγίες που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες αρχές, είναι ότι οι πισίνες στα σπίτια και στα ξενοδοχεία στην Σαντορίνη να αδειάσουν γιατί το νερό προκαλεί ταλαντώσεις που επιβαρύνουν τα κτίρια.

«Συνήθως οι πισίνες δεν έχουν την ίδια θεμελίωση όπως έχουν τα σπίτια οπότε πολύ εύκολα μπορεί να φύγει μια πισίνα μαζί με το νερό, μπορεί να παρασύρει κι άλλα σπίτια κι άλλες κατασκευές», είπε ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.

Adblock test (Why?)


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες 2, 3, 4 τροχοί

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio