Κεραμέως: Κατώτατο μισθό με αλγόριθμο το 2028 – ΓΣΕΕ: Δικαιότερες οι συλλογικές διαπραγματεύσεις
17/10/2024 - 00:45
Η επανέναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων ήταν το βασικό σημείο διαφωνίας στην συνάντηση που είχε η Νίκη Κεραμέως με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, με στόχο να παρουσιάσει η υπουργός Εργασίας από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Νίκο Μηλαπίδη την πρόταση που επεξεργάστηκε η Επιστημονική Επιτροπή για τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού.
ΓΣΕΕ: Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας τονίζεται ότι «η πρόταση της Επιτροπής εμπεριέχει τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού μέσω ενός μαθηματικού τύπου (εννοεί αλγόριθμο) ο οποίος λαμβάνει υπόψη αντικειμενικά και διαφανή οικονομικά στοιχεία.
Στον αντίποδα, η ΓΣΕΕ διαμηνύει ότι «δεν υπάρχει πιο δίκαιο και δημοκρατικό σύστημα από αυτό. Σε κάθε περίπτωση όμως και με την Γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου θα νοηματοδοτήσουμε την προσπάθειά μας να έχουμε πραγματικές αυξήσεις, να έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους γιατί είναι η μόνη απάντηση για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί, οι άνθρωποι του μόχθου, από την ακρίβεια, στα αγαθά στη στέγαση που πλήττουν όλα τα νοικοκυριά».
«Προτείνουμε μηχανισμό για τον κατώτατο μισθό, όπως συμβαίνει στη Γαλλία»
Η Νίκη Κεραμέως στοχεύει σε συνεννόηση και συνεργασία με τα συνδικάτα, σε μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, καθώς η ακρίβεια οξύνει τις αντιδράσεις από μέρους των εργαζομένων, που βλέπουν τους μισθούς είτε καθηλωμένους (ανάλογα με την επιχείρηση), είτε να μην επαρκούν για να στηρίξουν τα νοικοκυριά απέναντι στις πραγματικές αυξήσεις βασικών αγαθών, που ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθωρισμό.
Η Υπουργός άκουσε με προσοχή και κατέγραψε όλες τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και τις απόψεις που διατύπωσαν τα μέλη της ΓΣΕΕ για το πόρισμα της Επιτροπής, επί των οποίων ακολούθησε ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.
Στις δηλώσεις της, η Νίκη Κεραμέως προσπάθησε να δείξει συναινετικό προφίλ, αποφεύγοντας εν προκειμένω κάθε συγκρουσιασκό σχόλιο, ενόψει των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν: «Με τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ εγκαινιάζουμε έναν νέο κύκλο διαβουλεύσεων με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καταγράψουμε τις απόψεις και τις προτάσεις τους επί του πορίσματος που εξέδωσε η Επιστημονική Επιτροπή. Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα ενεργοποιηθεί από το 2028 και μετά, για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μέσα από αντικειμενικά και διαφανή οικονομικά στοιχεία, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα στη Γαλλία. Παράλληλα, προτείνεται ένα σχέδιο δράσης για αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στη χώρα μας, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας», είπε.
Γιάννης Παναγόπουλος: Οι πραγματικοί μισθοί είναι 14% χαμηλότεροι από το 2011
Λίγη ώρα μετά την συνάντηση, η ΓΣΕΕ διαμηνύει ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με κυρίαρχο αίτημα την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στα προ μνημονίων δεδομένα (βλέπε επανέναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων σε μόνιμη βάση).
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιαννης Παναγόπουλος είπε στους δημοσιογράφους εξερχόμενος ότι έγινε «η πρώτη συνάντηση για να συζητήσουμε το πόρισμα που παρέδωσε η Επιτροπή για τους Επαρκείς κατώτατους μισθούς και για το πως θα καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις το 80% των εργαζομένων.
Δυστυχώς, αυτό που μάθαμε και αυτό που εμπεδώσαμε είναι τελικά ότι η κυβερνητική απόφαση είναι να μην επανέλθει το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφωνίες που διατύπωσε η ΓΣΕΕ και συμμερίζονται πολλά από τα συνδικάτα εντοπίζονται στα εξής σημεία:
- Παραμένει σε ισχύ το μνημονιακό καθεστώς με την αφαίρεση του δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να διαβουλεύονται για επίτευξη κοινά αποδεκτής συμφωνάις επί του κατώτατου μισθού
- Δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για αποκατάσταση των κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες αντί για το 80% των εργαζομένων που προβλέπει η κοινοτική οδηγία, καλύπτουν λιγότερους από έναν στους τρεις, ενώ το 2024 έχουν υπογραφεί μόλις οκτώ εθνικές κλαδικές ή ομοιοπεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας
- Προβλέπεται ακόμη και «πάγωμα» των κατώτατων αποδοχών εφόσον η οικονομική συγκυρία δεν εννοεί την χορήγηση αύξησης.
- Το νέο σύστημα καθιερώνει μόνιμο κόφτη, ένα αυτόματο μισθολογικό πλαφόν, για τους μισθούς των εργαζομένων
- Οι αλλαγές, ακόμη κι αν είναι θετικές μέσω του διαλόγου που άρχισε η κυβέρνηση, έχουν ορίζοντα εφαρμογής από το 2028 και μετά. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ότι συνεχίζεται η χρήση του ισχύοντος μοντέλου υπολογισμού του κατώτατου μισθού, το οποίο δεν καλύπτει τους εργαζόμενους, αφού οι πραγματικοί μισθοί είναι μικρότεροι κατά 14% σε σχέση με το 2011 και δεν καλύπτονται οι βαριές εισοδηματικές απώλειες λόγω της ακρίβειας
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Η Νίκη Κεραμέως «έκανε ποδαρικό» στα «Πρωινά του ΣΕΛΠΕ» (0.497)
- Κεραμέως: Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων 100-200 ευρώ για συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες (0.497)
- ΓΣΕΕ: Γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου (0.397)
- Απεργία ΓΣΕΕ την Τετάρτη: Στάσεις εργασίας στα λεωφορεία - Τροποποιήσεις στον προαστιακό (0.397)
- Η εργασία δεν απελευθερώνει (0.149)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα