Ιστορική στιγμή: Χαμάς- Φατάχ μετά από 17 χρόνια διαμάχης υπέγραψαν συμφωνία "εθνικής ενότητας"



23/07/2024 - 09:41

#breaking
In a rare show of unity, 14 Palestinian groups, including #Hamas and #Fatah, signed the Beijing Declaration after agreeing to a list of commitments at a reconciliation meeting hosted by China. pic.twitter.com/wVng6RN2TA

— Serena Xue Dong (@theserenadong) July 23, 2024

που βάζει τέλος στον διχασμό μεταξύ τωνπαλαιστινιακών παρατάξεων και πρωτίστως μεταξύ Χαμάς και Φατάχ υπεγράφη στην και εν μέσω του πολέμου που μαίνεται για επί εννέα και πλέον στην Γάζα.

Αν και συμφωνες συμφιλίωσης έχουν υπογραφεί και στο παρελθόν, η συγκεκριμένη-εφόσον βέβαια καταφέρει και να τηρηθεί- μπορεί να χαρακτηριστική ιστορική, δεδομένης της χρονική συγκυρίας, του στόχου και του εύρους της.

Όλοι οι δεσμεύονται να πράξουν τα δέοντα με στόχο την εθνική ενότητα και με το βλέμμα προφανώς στραμμένο στην επόμενη μέρα του πολέμου στην Γάζα αλλά και τη προοπτική Παλαιστινιακού Κράτους. 

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, από το πολιτικό γραφείο τη Χαμάς αναφέρει: «Σήμερα, υπογράψαμε συμφωνία για την εθνική ενότητα και λέμε ότι ο δρόμος για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία είναι η εθνική ενότητα. Δεσμευόμαστε στην εθνική ενότητα και καλούμε για αυτή», τόνισε.

Νωρίτερα, επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως συνολικά 14 παλαιστινιακές παρατάξεις υπέγραψαν συμφωνία – τη ”Διακήρυξη του Πεκίνου” – σε επίσημη τελετή με την οποία ολοκληρώθηκε ο διάλογος για τη συμφιλίωση από προχθές Κυριακή 21η ως σήμερα Τρίτη 23η Ιουλίου.

China has quietly been working on the impossible — UNITING all the Palestinian factions, including Hamas and Fatah.
The “Beijing Declaration” is the most hopeful event for Palestine in decades.
Gaza will be rebuilt and then united with West Bank & Al Quds.#Palestinian#Beijingpic.twitter.com/nGdi25v1hw

— China Observers (@isihara22222) July 23, 2024

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι εξήρε τη συμφωνία, που όπως τόνισε προβλέπει να σχηματιστεί «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης» που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας αφού τερματιστεί ο πόλεμος.

«Το σημαντικότερο είναι η συμφωνία που προβλέπει σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας», υπογράμμισε ο κ. Γουάνγκ.

Η επίτευξη συμφωνίας κυρίως μεταξύ Χαμάς και Φατάχ αποτελεί μέγιστο διπλωματικό επίτευγμα για το Πεκίνο, αλλά ακόμη πιο δύσκολο από το να ”πέσουν οι υπογραφές” είναι η συμφωνία να τηρηθεί. Ανάλογες συμφωνίες συμφιλίωσης Χαμάς-Φατάχ είχαν υπογραφεί και στο παρελθόν αλλά κατέρρευσαν. 

On July 23, Fatah and Hamas, along with all 14 Palestinian factions, signed the Beijing Declaration at the closing ceremony. Chinese Foreign Minister Wang Yi and faction representatives were present. The dialogue was held from July 21 to 23 in Beijing. pic.twitter.com/z4Y0UxtsFk

— Chinese Consulate General in Sydney (@ChinaConSydney) July 23, 2024

Βέβαια η συγκεκριμένη συμφωνία αφορά το σύνολο των παλαιστινιακών παρατάξεων και έρχεται σε μια πολύ διαφορετική, εξαιρετικά οδυνηρή όσο και κρίσιμη όμως στιγμή για τον παλαιστινιακό λαό και το μέλλον του. Αυτό καθώς  διεθνής κοινότητα μετά από δεκατίες ασχολείται ξανά με το παλαιστινιακό και συνομολογούν πως οριστική επίλυση, ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή μπορεί να έρθει μόνο με την ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους. Αυτό όμως προϋποθέτει και συναινέσεις μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων.

Η Χαμάς και η , είναι σε ανοικτή σύγκρουση εδώ και 17 χρόνια, αλλά είχαν αρχίσει διάλογο στην Κίνα τον Απρίλιο για να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και σε ένοπλες οργανώσεις στον παλαιστινιακό θύλακα. 

CNN: #Hamas & #Fatah sign agreement in Beijing ‘ending’ their division, following reconciliation talks involving 14 Palestinian factions as #China seeks to take up a role as a peace broker in the conflict. https://t.co/qEyv199GRc

— Patricia M Thornton (@PM_Thornton) July 23, 2024

Σημειώνεται πως η Φατάχ εκδιώχθηκε από τη Γάζα μετά την επικράτηση της Χαμάς που αποτελεί πολιτικό κόμμα με ισχυρό ένοπλο βραχίωνα που εξαπέλυσε και την επίθεση στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίόυ. Σε πολλές χώρες η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί ως ”τρομοκρατική οργάνωση”.

H Χαμάς διατηρεί τον έλεγχο στη Γάζα και η Φατάχ στη Δυτική Όχθη. 

Πηγή: Reuters

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio