Ισραηλινό σφυροκόπημα στον νότιο Λίβανο: Χτυπήθηκαν πάνω από 100 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ



20/09/2024 - 10:13

Καπνοί και φλόγες μετά τις επιθέσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στον νότιο ΛίβανοΚαπνοί και φλόγες μετά τις επιθέσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στον νότιο Λίβανο

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη του χτύπησαν πάνω από 100 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ και άλλες «θέσεις τρομοκρατών», μεταξύ των οποίων μια εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων στον νότιο Λίβανο.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι οι εκτοξευτές ήταν έτοιμοι να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Δεν είναι γνωστό αν έχουν υπάρξει απώλειες.

Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου είπε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε τουλάχιστον 52 επιθέσεις στο νότιο τμήμα της χώρας το βράδυ της Πέμπτης και ότι ο Λίβανος εξαπέλυσε επίσης επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ. Νωρίτερα ο αρχηγός της , Χασάν Νασράλα, είπε ότι οι φονικές εκρήξεις νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχαν «παραβιάσει όλες τις κόκκινες γραμμές», κατηγορώντας το Ισραήλ για αυτό που, όπως είπε, αποτελούσε κήρυξη πολέμου.

Καπνοί και φλόγες μετά τις επιθέσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στον νότιο Λίβανο στις 19 ΣεπτεμβρίουΚαπνοί και φλόγες μετά τις επιθέσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στον νότιο Λίβανο στις 19 Σεπτεμβρίου

Το Ισραήλ δεν έχει παραδεχτεί ότι ήταν πίσω από τις επιθέσεις, στις οποίες βομβητές και γουόκι τόκι εξερράγησαν ανά τη χώρα την Τρίτη και την Τετάρτη, και από τις οποίες, σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, σκοτώθηκαν 37 άτομα και τραυματίστηκαν 3.000. Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, είπε ότι αρχίζει μια «νέα φάση του πολέμου», με τις προσπάθειες να εστιάζονται περισσότερο στον βορρά.

Σε ανακοίνωση αργά την Πέμπτη οι IDF είπαν ότι πολεμικά αεροσκάφη τους «χτύπησαν περίπου 100 εκτοξευτές και επιπλέον θέσεις υποδομών τρομοκρατών, που αποτελούνταν από περίπου 1.000 κάννες οι οποίες ήταν έτοιμες να χρησιμοποιηθούν στο άμεσο μέλλον για πυρ κατά της ισραηλινής επικράτειας».

Επίσης το πυροβολικό έπληξε την περιοχή Νακούρα του Λιβάνου και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επέμεινε πως οι επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ «θα συνεχιστούν».

Λιβανέζικες πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters και οι New York Times λένε ότι τα ισραηλινά πλήγματα ήταν από τα πιο έντονα από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη Γάζα τον περσινό Οκτώβριο.

Οι επιθέσεις άρχισαν το απόγευμα και συνεχίζονταν σε κύματα. «Οι IDF συνεχίζουν να πλήττουν και να υποβαθμίζουν τις τρομοκρατικές δυνατότητες και τη στρατιωτική υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ» πρόσθεσαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Μετά τα πλήγματα οι IDF δημοσίευσαν μια λίστα με οδηγίες για πολίτες σε διάφορες ισραηλινές κοινότητες και πόλεις στο βόρειο Ισραήλ, καλώντας τους να παραμείνουν κοντά σε καταφύγια. Είχε προηγηθεί μπαράζ εκτοξεύσεων ρουκετών από τον Λίβανο κατά κοινοτήτων στον βορρά, ενώ το Ισραήλ ετοιμαζόταν για έναν πιθανό γενικευμένο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι μια διπλωματική λύση είναι ακόμα δυνατή και η Βρετανία ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Η Κάριν Ζαν Πιερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είπε ότι οι ΗΠΑ «φοβούνται και ανησυχούν» για πιθανή κλιμάκωση.

Χθες το απόγευμα, ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της λιβανικής οργάνωσης που πρόσκειται στο Ιράν αναγνώρισε ότι η παράταξή του υπέστη πλήγμα «χωρίς προηγούμενο» μετά τα κύματα φονικών εκρήξεων τηλεπικοινωνιακών συσκευών που χρησιμοποιούσαν μεταξύ άλλων στελέχη και μέλη της, διαμηνύοντας πως θα υπάρξει «τρομερή» ανταπόδοση στις επιθέσεις αυτές ευρείας κλίμακας, την ευθύνη για τις οποίες η οργάνωσή του του προσάπτει στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Επισήμως, οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν σχολιάσει τις εκρήξεις αυτές, που ακολούθησαν την ανακοίνωση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι στόχοι του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πλέον επεκτείνονται στα σύνορα με τον Λίβανο, συμπεριλαμβάνουν την ασφαλή επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων από ζώνες της βόρειας ισραηλινής επικράτειας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και στις δυο πλευρές της ισραηλινολιβανικής μεθορίου από την 8η Οκτωβρίου 2023, όταν άρχισαν οι πρακτικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ.

Εν μέσω ατμόσφαιρας κορύφωσης της έντασης, η ισραηλινή διοίκηση εσωτερικού μετώπου ανακοίνωσε νέα μέτρα σε τομείς του κατεχόμενου υψιπέδου του Γκολάν και στο ανατολικό τμήμα της άνω Γαλιλαίας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Σαφέντ, καλώντας τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να μείνουν στα σπίτια τους.

Το Ισραήλ θα υποστεί «τρομερή τιμωρία» και «δίκαιη ανταπόδοση» εκεί που «το περιμένει» και εκεί που «δεν το περιμένει», διεμήνυσε ο Χασάν Νασράλα, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ.

Στο χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμά του, ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει εσωτερική έρευνα για τις εκρήξεις της Τρίτης και της Τετάρτης σε βομβητές και ασυρμάτους, στις οποίες σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι περίπου 3.000. Οι εκρήξεις ενέτειναν ακόμη περισσότερο την ανησυχία για πόλεμο μεγάλης κλίμακας στην Εγγύς Ανατολή.

«Δεν θα μπορέσετε να γυρίσετε τους κατοίκους του (ισραηλινού) βορρά» στα σπίτια τους, είπε εξάλλου ο Νασράλα απευθυνόμενος στους Ισραηλινούς ηγέτες. «Το μέτωπο του Λιβάνου με το Ισραήλ θα παραμείνει ανοικτό ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα», επέμεινε.

Η Χαμάς εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» της για την υποστήριξη.

Από χθες το πρωί, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τουλάχιστον 17 επιθέσεις εναντίον 14 ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως δυο μέλη του «έπεσαν στη μάχη» στον βορρά.

Σύμφωνα με το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI, «εχθρικό drone» πέταξε χθες σε περιοχές του νοτίου Λιβάνου κι ενεργοποίησε μεγάφωνα για τη μετάδοση μηνυμάτων εναντίον του Νασράλα, κατηγορώντας τον πως προκαλεί «απόλυτη καταστροφή».

Σύμφωνα με αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας της Χεζμπολάχ, οι συσκευές επικοινωνίας, τόσο οι βομβητές όσο και οι ασύρματοι, είχαν «προγραμματιστεί εκ των προτέρων» για να εκραγούν.

Ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ ανακοίνωσε πως κατέθεσε διαμαρτυρία στο ΣΑ του ΟΗΕ μετά την ισραηλινή «κυβερνοτρομοκρατική επίθεση που αποτελεί έγκλημα πολέμου».

Η Τουρκία κατηγόρησε από την πλευρά της το Ισραήλ πως έχει βαλθεί να «εξαπλώσει τον πόλεμο στον Λίβανο», ενώ η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και ο ΟΗΕ εξέφρασαν ανησυχία και κάλεσαν να αποφευχθεί «κλιμάκωση».

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, υποσχέθηκαν «συντριπτική ανταπόδοση από το μέτωπο της αντίστασης», χαλαρή συμμαχία ένοπλων οργανώσεων σε όλη την περιοχή, που αντιμετωπίζουν με εχθρότητα το Ισραήλ και τους συμμάχους του, πάνω απ’ όλους τις ΗΠΑ.

Ισραηλινό μαχητικό πάνω από τη ΓάζαΙσραηλινό μαχητικό πάνω από τη Γάζα

Ταυτόχρονα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθυμίζεται πως έναυσμα αυτού του πολέμου, ο οποίος πλέον διανύει την 350ή ημέρα του, ήταν η άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά περίπου 1.200 άνθρωποι. Από τους 251 που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Πάνω από 41.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει έκτοτε τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Με πληροφορίες από BBC, Times of Israel, Associated Press, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio