Θρίλερ στο Διάστημα: Αστροναύτες της NASA αποκλεισμένοι επί 50 ημέρες λόγω βλάβης στο Starliner



27/07/2024 - 00:09

Έχοντας ήδη καθυστερήσει περισσότερο από ένα μήνα να επιστρέψουν, δύο αστροναύτες της θα παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έως ότου οι μηχανικοί ολοκληρώσουν τις εργασίες για τα προβλήματα που υπάρχουν στην κάψουλα της , δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη (25/7).

Οι κοσμοναύτες  Butch Wilmore και Suni Williams έπρεπε να επισκεφθούν ΔΔΣ σε τροχιά για περίπου μια εβδομάδα και να επιστρέψουν στα μέσα Ιουνίου, αλλά οι αστοχίες του προωθητήρα και οι διαρροές ηλίου στη νέα κάψουλα Starliner της Boeing οδήγησαν τη NASA και την Boeing να τους διατηρήσουν περισσότερο.

Ο διευθυντής προγράμματος εμπορικού πληρώματος της NASA, Steve Stich, είπε ότι οι διαχειριστές της αποστολής δεν είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν την ημερομηνία επιστροφής. Ο στόχος είναι να επαναφέρουμε τους Wilmore και Williams στο Starliner, πρόσθεσε.

«Θα επιστρέψουμε σπίτι όταν θα είμαστε έτοιμοι», είπε ο Stich.

Ο Stich αναγνώρισε ότι οι επιλογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας είναι υπό εξέταση. Η κάψουλα Dragon του SpaceX είναι ένα άλλο μέσο μεταφοράς αστροναυτών της NASA από και προς τον διαστημικό σταθμό.

«Η NASA έχει πάντα επιλογές έκτακτης ανάγκης», είπε.

Οι μηχανικοί την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσαν τις δοκιμές σε έναν εφεδρικό προωθητή στην έρημο του Νέου Μεξικού και θα τον διαλύσουν για να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι πήγε στραβά πριν από την πρόσδεση του Starliner.

Πέντε προωθητές απέτυχαν καθώς η κάψουλα πλησίασε τον διαστημικό σταθμό στις 6 Ιουνίου, μια μέρα μετά την απογείωση. Τέσσερις έχουν ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Κάθε ένας από τους 28 προωθητήρες ελιγμών μπορεί να χωρέσει σε ένα χέρι και ζυγίζει 1 κιλό. Η κάψουλα είναι επίσης εξοπλισμένη με μεγαλύτερους κινητήρες για την έξοδο από την τροχιά στο τέλος της πτήσης. Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός τμήματος που απορρίπτεται πριν από την προσγείωση, κάτι που δεν σημαίνει τίποτα για μελέτη για μελλοντικές πτήσεις.

Μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων, η NASA προσέλαβε ιδιωτικές εταιρείες για βόλτες με αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό, πληρώνοντας στην Boeing και τη SpaceX δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή ήταν η πρώτη δοκιμαστική πτήση του Boeing με πλήρωμα. Η αρχική επίδειξη το 2019, πετώντας άδεια, δεν έφτασε ποτέ στον διαστημικό σταθμό λόγω κακού λογισμικού και η Boeing επανέλαβε τη δοκιμή το 2022. Αργότερα εμφανίστηκαν περισσότερα προβλήματα.

Related…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio