Θηλαστικά αναπνέουν…από πίσω, περιστέρια – πύραυλοι, νεκρά ψάρια κολυμπάνε: Τα «άλλα» Νόμπελ



15/09/2024 - 16:56

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 - Ένας επιστήμονας τοποθετεί μια λούτρινη γάτα πάνω σε μια φουσκωτή αγελάδα, για να αποδείξει ότι ...εκρήγνυται μια χάρτινη σακούλα δίπλα στη γάτα που στέκεται στο πίσω μέρος της αγελάδας. Με αυτή τη μέθοδο προσπαθεί να ερευνήσει πώς και πότε οι αγελάδες εκτοξεύουν το γάλα τους! Κωμικό στιγμιότυπο από την τελετή απονομής των βραβείων Ig Nobel στην πανεπιστημιούπολη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. (AP Photo/Steven Senne)Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 – Ένας επιστήμονας τοποθετεί μια λούτρινη γάτα πάνω σε μια φουσκωτή αγελάδα, για να αποδείξει ότι …εκρήγνυται μια χάρτινη σακούλα δίπλα στη γάτα που στέκεται στο πίσω μέρος της αγελάδας. Με αυτή τη μέθοδο προσπαθεί να ερευνήσει πώς και πότε οι αγελάδες εκτοξεύουν το γάλα τους! Κωμικό στιγμιότυπο από την τελετή απονομής των βραβείων Ig Nobel στην πανεπιστημιούπολη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. (AP Photo/Steven Senne)

Μία μελέτη που διερευνά τη σκοπιμότητα της χρήσης περιστεριών για την καθοδήγηση πυραύλων(!) και μία δεύτερη μελέτη, που εξετάζει τις κολυμβητικές ικανότητες των …νεκρών ψαριών, ήταν μεταξύ των νικητών στα φετινά Ig Nobels, τα για κωμικά επιστημονικά επιτεύγματα.

Η επίσημη τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε λιγότερο από ένα μήνα πριν ανακοινωθούν τα (κανονικά) βραβεία . Ήταν η 34η ετήσια τελετή απονομής βραβείων Ig Nobel και πραγματοποιήθηκε στο φημισμένο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ Press), όπου διοργανώθηκε από τον ιστότοπο του περιοδικού Annals of Improbable Research για να κάνει τον κόσμο να γελάσει και να σκεφτεί.

Ο Eric Martinez, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Εγκεφάλου και Γνωστικής Επιστήμης στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, κρατάει ένα χαρτονόμισμα 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων(!) από τη Ζιμπάμπουε, Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Ο Martinez, ο οποίος κατέχει επίσης πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μοιράστηκε στα Ig Nobel μια ανάλυση για το τι κάνει τα νομικά έγγραφα άσκοπα δύσκολο να κατανοηθούν. (AP Photo/Michael Dwyer)Ο Eric Martinez, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Εγκεφάλου και Γνωστικής Επιστήμης στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, κρατάει ένα χαρτονόμισμα 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων(!) από τη Ζιμπάμπουε, Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Ο Martinez, ο οποίος κατέχει επίσης πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μοιράστηκε στα Ig Nobel μια ανάλυση για το  τι κάνει τα νομικά έγγραφα άσκοπα δύσκολο να κατανοηθούν. (AP Photo/Michael Dwyer)

Ως βραβείο, οι νικητές έλαβαν ένα διαφανές κουτί που περιείχε ιστορικά αντικείμενα σχετικά με τον νόμο του Μέρφι – που ήταν και το θέμα της βραδιάς – μαζί με ένα σχεδόν άχρηστο χαρτονόμισμα 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ζιμπάμπουε. Τα βραβεία απένειμαν πραγματικοί νομπελίστες.

«Ενώ κάποιοι πολιτικοί προσπαθούσαν να κάνουν τα λογικά πράγματα να ακούγονται τρελά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένα τρελά βγάζουν πολύ νόημα», είπε ο Mαρκ Άμπρααμς, τελετάρχης και συντάκτης του περιοδικού ΜΙΤ Press.

Ο Ερικ ο εργάτης παρουσιάζει το ...ανθρώπινο αεροδρόμιο στη σκηνή κατά τη διάρκεια των τελετών απονομής Ig Nobel στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018. (AP Photo/Michael Dwyer)Ο Ερικ ο εργάτης παρουσιάζει το …ανθρώπινο αεροδρόμιο στη σκηνή κατά τη διάρκεια των τελετών απονομής Ig Nobel στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018. (AP Photo/Michael Dwyer)

Η νεκροφιλία της …αγριόπαπιας

Η τελετή ξεκίνησε με τον Κις Μόλικερ, νικητή του 2003 στα βραβεία Ig Noble για τη βιολογία, να δίνει οδηγίες ασφαλείας. Εχει λάβει το βραβείο του για μια μελέτη που τεκμηρίωσε την ύπαρξη ομοφυλοφιλικής νεκροφιλίας σε αγριόπαπιες.
«Αυτή είναι η πάπια», είπε, κρατώντας ψηλά μια πάπια. «Αυτός είναι ο νεκρός».
Μετά από αυτό, ανέβηκε στη σκηνή ένας εθελοντής φορώντας έναν κίτρινο στόχο στο στήθος και μια πλαστική μάσκα πάπιας. Το κοινό ενθουσιάστηκε και η σκηνή γέμισε γρήγορα από…χάρτινες σαϊτες που πέταξαν οι θεατές.

Στη συνέχεια, άρχισαν οι παρουσιάσεις για τα φετινά βραβεία, τις οποίες διέκοψε μια κοπέλα που ανέβηκε στη σκηνή και φώναζε επανειλημμένα «Σταματήστε, βαριέμαι!»

Η τελετή απονομής εμπλουτίστηκε επίσης από έναν διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού εμπνευσμένου από το νόμο του Μέρφι, συμπεριλαμβανομένου ενός τραγουδιού για τη λαχανοσαλάτα και ενός άλλου για το νομικό σύστημα.

 Μια ομάδα ερευνητών πραγματοποιεί μια επίδειξη, που δείχνει ότι πολλά θηλαστικά είναι σε θέση να αναπνέουν από τον ...πρωκτό τους, πριν από την απονομή του βραβείου Ig Nobel 2024 στη Φυσιολογία. Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Steven Senne) Μια ομάδα ερευνητών πραγματοποιεί μια επίδειξη, που δείχνει ότι πολλά θηλαστικά είναι σε θέση να αναπνέουν από τον …πρωκτό τους, πριν από την απονομή του βραβείου Ig Nobel 2024 στη Φυσιολογία.  Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Steven Senne)

Προς τα που πετάνε οι τρίχες όταν φυσάει;

Οι νικητές τιμήθηκαν σε 10 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για την ειρήνη και την ανατομία. Ανάμεσά τους ήταν επιστήμονες που έδειξαν ότι ένα αμπέλι από τη Χιλή μιμείται τα σχήματα τεχνητών φυτών, ενώ μια άλλη μελέτη βραβεύτηκε επειδή εξέτασε αν οι τρίχες στα κεφάλια των ανθρώπων στο βόρειο ημισφαίριο στροβιλίζονται προς την ίδια κατεύθυνση με τις τρίχες κάποιου στο νότιο ημισφαίριο…

Στους νικητές περιλαμβάνεται μια ομάδα επιστημόνων που έδειξαν ότι ένα ψεύτικο φάρμακο που προκαλεί παρενέργειες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από ένα ψεύτικο φάρμακο που δεν προκαλεί παρενέργειες – και μία ομάδα που απέδειξε ότι ορισμένα θηλαστικά αναπνέουν μέσω του πρωκτού τους!

Ο καθηγητής Τζέιμς Λιάο υψώνει πανηγυρίζοντας ένα λούτρινο ψάρι, ενώ του απονέμεται το βραβείο Φυσικής για επίδειξη και εξήγηση των κολυμβητικών ικανοτήτων μιας νεκρής πέστροφας(!). Τελετή απονομής του βραβείου Ig Nobel στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024. (AP Photo/Steven Senne)Ο καθηγητής Τζέιμς Λιάο υψώνει πανηγυρίζοντας ένα λούτρινο ψάρι, ενώ του απονέμεται το βραβείο Φυσικής για επίδειξη και εξήγηση των κολυμβητικών ικανοτήτων μιας νεκρής πέστροφας(!). Τελετή απονομής του βραβείου Ig Nobel στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024. (AP Photo/Steven Senne)

Κολυμπάει – κολυμπάει…η νεκρή πέστροφα – Και περιστέρια που κατευθύνουν πυραύλους!

Στη σκηνή ανέβηκε στη συνέχεια μία ομάδα που βραβεύτηκε φορώντας καπέλα εμπνευσμένα από ψάρια.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω που επιτέλους αναγνωρίσατε τη σημαντικότερη συνεισφορά μου. Σας ευχαριστώ που μας τοποθετήσατε στη σωστή θέση», δήλωσε ο Τζέιμς Λιάο, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, πουι έλαβε το βραβείο φυσικής για μία μελέτη του που καταδεικνύει και εξηγεί τις κολυμβητικές ικανότητες μιας νεκρής πέστροφας.
«Ανακάλυψα ότι ένα ζωντανό ψάρι κινείται περισσότερο από ένα νεκρό ψάρι, αλλά όχι πολύ», είπε ο Λιάο, κρατώντας ψηλά ένα ψεύτικο ψάρι.

Ο καθηγητής Sander Woutersen, δεξιά, εμφανίζει ένα υπερμεγέθες παραγεμισμένο σκουλήκι ενώ παραλαμβάνει το βραβείο Ig Nobel στη Χημεία για τη συνεργασία με μια ομάδα ερευνητών που χρησιμοποιούν χρωματογραφία για να διαχωρίσουν τα μεθυσμένα και τα ...νηφάλια σκουλήκια. Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024, στην Τελετή απονομής των βραβείων Ig Nobel στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. (AP Photo/Steven Senne)Ο καθηγητής Sander Woutersen, δεξιά, εμφανίζει ένα υπερμεγέθες παραγεμισμένο σκουλήκι ενώ παραλαμβάνει το βραβείο Ig Nobel στη Χημεία για τη συνεργασία με μια ομάδα ερευνητών που χρησιμοποιούν χρωματογραφία για να διαχωρίσουν τα μεθυσμένα και τα …νηφάλια σκουλήκια.  Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024, στην Τελετή απονομής των βραβείων Ig Nobel στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. (AP Photo/Steven Senne)

«Μια νεκρή πέστροφα, όταν την σύρουμε στο νερό ρυμουλκώντας την, χτυπά επίσης την ουρά της στον ρυθμό του ρεύματος σαν ένα ζωντανό ψάρι που σερφάρει σε στροβιλιζόμενες δίνες, ανακτώντας ενέργεια από το φυσικό περιβάλλον της. Ένα νεκρό ψάρι κάνει σαν τα ζωντανά ψάρια», αναφώνησε πανηγυρίζοντας.

Η Τζούλι Σκίνερ Βάργκας, τέλος, παρέλαβε το βραβείο ειρήνης για λογαριασμό του αείμνηστου πατέρα της B.F. Skinner, ο οποίος έγραψε τη μελέτη για τους «πυραύλους περιστεριών», υποδεικνύοντας ότι τα περιστέρια μπορούν να παρασύρουν πυραύλους και να τους καθοδηγούν για…ειρηνικούς σκοπούς!

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio