Θα έχει συνέχεια η μεταρρυθμιστική προσπάθεια του Πάπα Φραγκίσκου ;
21/04/2025 - 13:01

O Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, o πρώτος πάπας προερχόμενος από την Λατινική Αμερική, ο θάνατος του οποίου ανακοινώθηκε σήμερα από το Βατικανό, είχε γεννηθεί στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος ‘Αιρες της Αργεντινής. Η οικογένειά του καταγόταν από το Πεδεμόντιο της βόρειας Ιταλίας: λογιστής στους αργεντίνικους σιδηρόδρομους ο πατέρας του, νοικοκυρά η μητέρα του.
Αφού πρώτα πήρε απολυτήριο τεχνικού λυκείου, αποφάσισε να μπει σε καθολική ιερατική σχολή. Στην συνέχεια έγινε μέλος του τάγματος των Ιησουιτών και σπούδασε φιλοσοφία. Το 1965 άρχισε να διδάσκει λογοτεχνία και ψυχολογία στο καθολικό κολέγιο του Σάντα Φε και, μετά από ένα χρόνο, σε θρησκευτικό ίδρυμα του Μπουένος ‘Αιρες. Το 1969 χειροτονήθηκε ιερέας και έπειτα από ένα χρόνο ολοκλήρωσε και τις σπουδές του στην θεολογία.
Επί δεκαπέντε χρόνια δίδαξε σε καθολικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ το 1986 μετέβη στην Γερμανία, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του. Το 1992 ορίσθηκε από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, επίσκοπος της πόλης ‘Αουκα και αναπληρωτής επίσκοπος του Μπουένος ‘Αιρες. Στις 28 Φεβρουαρίου του 1992, επελέγη ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος ‘Αιρες και ολόκληρης της Αργεντινής.
Το 2001 ο Ιωάννης Παύλος ο Β’ τον όρισε καρδινάλιο και τον Απρίλιο του 2005 συμμετείχε στην εκλογή του πάπα Βενέδικτου από το Κονκλάβιο.
Ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος ‘Αιρες, έδωσε έμφαση στην στήριξη των φτωχότερων πολιτών, στην διάδοση του λόγου του Θεού σε κάθε γωνιά της πόλης, στο να παραμείνουν «πάντα ανοικτές» οι πύλες όλων των εκκλησιών και στην στενή συνεργασία κληρικών και λαϊκών.
Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη πάπας στις 13 Μαρτίου του 2013. Αποφάσισε να επιλέξει το όνομα Φραγκίσκος -δίνοντας έμφαση, κυρίως, στον τίτλο του επισκόπου Ρώμης- και να φορέσει σιδερένιο και όχι χρυσό σταυρό. «Tα αδέλφια μου, οι καρδινάλιοι, για να διαλέξουν τον νέο πάπα, έφτασαν μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου», είπε στον πρώτο χαιρετισμό του προς τους πιστούς.
Στις καρδιές εκατομμυρίων πιστών, ήταν «ο πάπας των φτωχών», ο ‘Αγιος Πατέρας των Καθολικών που έδωσε έμφαση στην βοήθεια και στην αλληλεγγύη προς τους μετανάστες, τους «τελευταίους» και τους ξεχασμένους. Έδωσε εντολή στις αρχές του Βατικανού να αφήνουν τους άστεγους να κοιμούνται στους δρόμους γύρω από τον ‘Αγιο Πέτρο, αλλά και μέσα στην Πλατεία της βασιλικής εκκλησίας. «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω έναν ομοφυλόφιλο, όταν ο ίδιος αναζητά τον δρόμο του Θεού;», ήταν η απάντηση που έδωσε σε δημοσιογράφο, επιστρέφοντας αεροπορικά από ένα από τα πρώτα ταξίδια του ως ποντίφικα.
Φημισμένος για την ταπεινότητά του, ο Φραγκίσκος απλοποίησε πέρυσι τις τελετές για τις παπικές κηδείες και προηγουμένως δήλωσε ότι είχε ήδη σχεδιάσει τον τάφο του στη βασιλική Santa Maria Maggiore στη γειτονιά Esquilino στη Ρώμη, όπου πήγαινε να προσευχηθεί πριν και μετά από ταξίδια στο εξωτερικό. Οι πάπες συνήθως θάβονται με πολλές φανφάρες στις σπηλιές κάτω από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
Αμέσως μετά από την εκλογή του σηματοδότησε το στυλ της παποσύνης του παίρνοντας το λεωφορείο, αντί για το παπικό αυτοκίνητο, για το ξενοδοχείο του, όπου πλήρωσε τον λογαριασμό του πριν μετακομίσει στον ξενώνα του Βατικανού, αποφεύγοντας τα χλιδάτα παπικά διαμερίσματα. Στην πρώτη του εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης, εξέφρασε την επιθυμία του για μια «φτωχή εκκλησία και μια εκκλησία για τους φτωχούς».
Επικέντρωσε την παπική προσοχή στη φτώχεια και την ανισότητα, αποκαλώντας τον απεριόριστο καπιταλισμό «κοπριά του διαβόλου». Δύο χρόνια μετά την έναρξη της παποσύνης του, εξέδωσε μια εγκύκλιο 180 σελίδων για το περιβάλλον, απαιτώντας από τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου να πληρώσουν το «σοβαρό κοινωνικό χρέος» τους προς τους φτωχούς. Η κλιματική αλλαγή αντιπροσώπευε «μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στις μέρες μας», δήλωσε ο Πάπας.
Ζήτησε συμπόνια και γενναιοδωρία προς τους πρόσφυγες, λέγοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «πιόνια στη σκακιέρα της ανθρωπότητας». Αφού επισκέφθηκε το ελληνικό νησί της Λέσβου, προσέφερε σε 12 Σύρους καταφύγιο στο Βατικανό. Οι φυλακισμένοι και τα θύματα της σύγχρονης δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων αναφέρθηκαν επίσης στις συχνές εκκλήσεις του για έλεος και κοινωνική δράση. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιόδου νοσηλείας του στο νοσοκομείο, συνέχισε τις τηλεφωνικές κλήσεις του στην εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα, μια νυχτερινή ρουτίνα από τις 9 Οκτωβρίου 2023.
Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που είχε να αντιμετωπίσει ο Φραγκίσκος ήταν αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς και της συγκάλυψης από την εκκλησία εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από ιερείς και επισκόπους. Κατά τα πρώτα χρόνια της παποσύνης του, καθώς το ένα κύμα μετά το άλλο των σκανδάλων κατέκλυζε την εκκλησία, ο Φραγκίσκος κατηγορήθηκε από επιζώντες και άλλους ότι δεν κατάφερε να κατανοήσει την κλίμακα της κρίσης και την επείγουσα ανάγκη να ξεριζωθεί προληπτικά η κακοποίηση και η συγκάλυψή της.
Το 2019, ο Φραγκίσκος κάλεσε στη Ρώμη επισκόπους από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν την κρίση και αργότερα εξέδωσε διάταγμα που απαιτούσε από τους ιερείς και τις μοναχές να αναφέρουν τη σεξουαλική κακοποίηση και τη συγκάλυψή της στις εκκλησιαστικές αρχές και εγγυόταν την προστασία των πληροφοριοδοτών. Ήταν μια σημαντική κίνηση προς την κατεύθυνση της ανάληψης της ευθύνης της εκκλησίας για τα σκάνδαλα και προχώρησε πολύ περισσότερο από τους προκατόχους του.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, ο Φραγκίσκος αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει πολέμους, τρομοκρατικές ενέργειες και διώξεις. Ο ίδιος φρόντισε να τονίσει ότι η βία δεν παίζει κανένα ρόλο στην αληθινή άσκηση της θρησκείας και ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να συγχέουν τις τρομοκρατικές πράξεις με το Ισλάμ. «Νομίζω ότι δεν είναι σωστό να ταυτίζεται το Ισλάμ με τη βία», είπε μετά τη δολοφονία ενός καθολικού ιερέα στη Γαλλία το 2016. «Νομίζω ότι σχεδόν σε όλες τις θρησκείες υπάρχει πάντα μια μικρή φονταμενταλιστική ομάδα», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς οι Καθολικοί τους έχουμε».
Ο Φραγκίσκος μίλησε με συμπόνια για θέματα σεξουαλικότητας (ως γνωστόν απάντησε «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;» σε μια ερώτηση σχετικά με τους ομοφυλόφιλους ιερείς), την οικογένεια και τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία – ενώ τηρούσε το παραδοσιακό καθολικό δόγμα για τον γάμο, την αντισύλληψη και την άμβλωση. Παρόλο που πολλοί πάσχισαν να θεωρήσουν τον Φραγκίσκο ως άνθρωπο της Αριστεράς , δεν μπορούσε εύκολα να οριστεί ως φιλελεύθερος ή συντηρητικός.
Στα πολλά ταξίδια του στο εξωτερικό, ο Φραγκίσκος έγινε δεκτός σαν ροκ σταρ, με εκατοντάδες χιλιάδες -κάποιες φορές εκατομμύρια- να περιμένουν επί ώρες για να δουν τη μικροσκοπική, λευκοντυμένη φιγούρα μέσα στο ανοιχτό παπικό του αυτοκίνητο. Η απήχησή του ήταν ιδιαίτερα ισχυρή μεταξύ των νέων, τους οποίους προέτρεπε συχνά να απορρίψουν τον υλισμό και την υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία. «Η ευτυχία … δεν είναι μια εφαρμογή που μπορείτε να κατεβάσετε στο τηλέφωνό σας», είπε ο Φραγκίσκος -ο οποίος είχε σχεδόν 19 εκατομμύρια οπαδούς στον αγγλικό λογαριασμό του στο Twitter- στην καθολική νεολαία τον Απρίλιο του 2016.
Με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στην ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα, ο Φραγκίσκος επανέλαβε αμέτρητες φορές ότι «ο πόλεμος αποτελεί πάντα ήττα και κανείς δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνά». Μια ημέρα μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ο Αργεντινός πάπας πήγε πεζός στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Βατικανό για να ζητήσει με έμφαση από τον διπλωματικό εκπρόσωπο της Μόσχας να σιγήσουν τα όπλα.
Η σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ήταν στενότατη. Τον προσκάλεσε και τον είχε στο πλευρό του σε όλες τις πρωτοβουλίες διαθρησκειακού διαλόγου, αποκαλώντας τον «αγαπητό αδελφό». Εμπνεύστηκε από το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη για την Εγκύκλιο υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος «Laudato sii» και ετοιμαζόταν να τον συναντήσει, τον ερχόμενο Μάιο, στην Μικρά Ασία για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Βαθιά του επιθυμία, όπως και του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας, ήταν να επιστρέψουν σύντομα οι δυο Εκκλησίες σε μόνιμο, κοινό εορτασμό του Πάσχα.
Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις και οι επικριτές, εκείνοι που κατηγόρησαν τον λατινοαμερικανό πάπα, ότι δεν έδωσε το αναγκαίο βάρος στην ιεραρχία και στην τελετουργία, ότι μιλούσε μια γλώσσα υπερβολικά απλή η οποία θύμιζε, πολλές φορές, απλό ιερέα και όχι τον θρησκευτικό ταγό άνω του ενός δισεκατομμυρίου πιστών. Αυτή, όμως, ήταν η πραγματική δύναμη του Φραγκίσκου: η αναφορά στην ουσία του χριστιανικού μηνύματος, η επίγνωση ότι ένας καλός πιστός και άνθρωπος κρίνεται, πρώτα απ’ όλα, από την καθημερινή ζωή και τα έργα του. Μια στροφή προς μια αυθόρμητη, βαθιά ανθρωπιά, η οποία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ξεχαστεί τα επόμενα χρόνια από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Πηγή: theguardian
Σχετικά άρθρα
- Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ (1.000)
- ΗΠΑ: Πέθαναν στα 100 τους, μετά από 79 χρόνια γάμου, με λίγες ώρες διαφορά (0.955)
- Καστοριά: Νεκρή 87χρονη από ηλεκτροπληξία – Πώς συνέβη η τραγωδία (0.955)
- Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση (0.955)
- Φονικά καλοκαίρια: Πάνω από 175.000 νεκροί κάθε χρόνο στην Ευρώπη από την ακραία ζέστη (0.955)
Δημοσίευση από PolisPress, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα