Θέλουμε να πέσει η πίεσή μας; Ας δοκιμάσουμε απλά 5 λεπτά άσκησης παραπάνω
11/11/2024 - 11:54
Μόλις πέντε λεπτά άσκησης παραπάνω δεν ακούγονται τόσο άσχημα, σωστά; Ειδικά όταν κάτι τόσο λίγο μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή μας πίεση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
«Η ενσωμάτωση έστω και λίγων λεπτών σωματικών δραστηριοτήτων υψηλότερης έντασης όπως το γρήγορο περπάτημα ή το ποδήλατο στην καθημερινή μας ρουτίνα μπορεί να κάνει τη διαφορά στα επίπεδα (της αρτηριακής πίεσης)», δηλώνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Τζο Μπλόντζετ, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αθλητισμού Άσκησης και Υγείας στο University College του Λονδίνου.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 15.000 ανθρώπους που φορούσαν συσκευές παρακολούθησης της αρτηριακής τους πίεσης σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Circulation.
Οι δραστηριότητες της ημέρας χωρίστηκαν σε έξι κατηγορίες: ύπνος, καθιστική συμπεριφορά, αργό περπάτημα, γρήγορο περπάτημα, ορθοστασία και πιο έντονη άσκηση, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο της αντικατάστασης του καθιστικού χρόνου με άλλες δραστηριότητες.
Μόλις πέντε ακόμη λεπτά άσκησης την ημέρα σχετίζονταν με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μόλις 10 έως 20 λεπτά περισσότερα με μια κλινικά σημαντική αλλαγή στην αρτηριακή πίεση που ορίζεται ως μείωση κατά 2 mmHg της συστολικής αρτηριακής πίεσης ή 1 mmHg της διαστολικής, λέει η δρ Μπλόντζετ (σ.σ. Η μέτρηση της πίεσης περιλαμβάνει δύο αριθμούς: τον συστολικό αριθμό, ο οποίος μετρά πότε συστέλλονται οι καρδιακοί μύες και τον διαστολικό αριθμό, ο οποίος μετρά όταν η καρδιά βρίσκεται σε ηρεμία).
Οι κλινικά σημαντικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση μπορεί να σημαίνουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, δηλώνει με τη σειρά της η δρ Σούζαν Τσενγκ, καθηγήτρια και αντιπρόεδρος έρευνας στο τμήμα καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Smidt Heart Institute, Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες. Δεν συμμετείχε στην έρευνα.
«Η μελέτη προσφέρει μερικές πολύ λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το γεγονός ότι παρ′ όλο που οι περισσότεροι από εμάς (είμαστε) σχετικά αδρανείς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά», είπε χαρακτηριστικά σε ένα email.
Πολύ έντονη καθιστική ζωή
Δεκάδες προηγούμενων μελετών έχουν δείξει ότι η περισσότερη σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με πιο βέλτιστα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με την δρ Τσενγκ.
Η μελέτη ξεχωρίζει ως προς την παρατήρηση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, αντί να τους βάζει σε ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα άσκησης, δηλώνει ο συν-συγγραφέας της μελέτης δρ. Μαρκ Χάμερ, καθηγητής αθλητισμού και ιατρικής άσκησης στο Ινστιτούτο Αθλητισμού, Άσκησης και Υγείας στο University College του Λονδίνου. .
«Η δυσκολία με αυτούς τους τύπους μελετών είναι ότι, αν και εργάζονται για τη μείωση (της αρτηριακής πίεσης), όταν οι άνθρωποι ολοκληρώσουν το πρόγραμμα άσκησης συνήθως επιστρέφουν στις καθιστικές τους συνήθειες», προσθέτει σε ένα email.
Και τα δεδομένα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι οι άνθρωποι κάνουν πολύ έντονα καθιστική ζωή, λέει η Τσενγκ.
«Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο μέσος ενήλικας μέσης ηλικίας κάνει καθιστική ζωή για περίπου 11 ώρες την ημέρα, βρίσκεται κατά μέσο όρο 3 ώρες όρθιος, 1-2 ώρες περπατώντας αργά και περίπου μία ώρα περπατώντας γρήγορα — αλλά είναι σημαντικό να ξοδεύει κατά μέσο όρο περίπου 15-16 λεπτά κάνοντας οποιοδήποτε είδος άσκησης», αναφέρει μέσω email.
Περισσότερο από μια βόλτα στο πάρκο
Η μελέτη είναι παρατηρητική, που σημαίνει ότι μπορεί να δείξει συσχετισμούς, αλλά δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η αυξημένη δραστηριότητα προκαλεί καλύτερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
Τούτου λεχθέντος, τα αποτελέσματα είναι «αρκετά πειστικά ώστε να αναφερθώ σε αυτή τη μελέτη όταν μιλώ με τους ασθενείς μου για τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αυξήσουν την ημερήσια δόση άσκησής τους για να έχουν αντίκτυπο στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων τους και στη μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή τους υγεία», λέει η Τσενγκ.
Υπήρχε μια μικρή διαφορά στα δεδομένα, δείχνοντας ότι ο χρόνος καθιστικής ζωής μπορεί να είναι χειρότερος για την αρτηριακή πίεση στις γυναίκες παρά στους άνδρες, προσθέτει.
Ωστόσο, η απάντηση για καλύτερη αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια βόλτα στο πάρκο.
Όταν αντικαθιστούμε τον καθιστικό χρόνο με συμπεριφορές που δεν συμπεριλαμβάνουν άσκηση υπάρχει ελάχιστο έως καθόλου όφελος, σύμφωνα με την Μπλόντζετ.
«Η εστίαση στην αντικατάσταση του καθιστικού χρόνου με μικρές δραστηριότητες υψηλότερης έντασης ή άσκησης κάθε μέρα μπορεί να είναι μια πιο εφικτή στρατηγική».
Ευτυχώς, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος παρατηρήθηκε σε εκείνους με τη χαμηλότερη ποσότητα δραστηριότητας, που σημαίνει ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε, σταδιακά, αναφέρει ακόμα η Μπλόντζετ.
«Εάν αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε καθόλου ή κάνουμε πολύ μικρή δραστηριότητα υψηλότερης έντασης, ας στοχεύσουμε να την αυξήσουμε κατά 5 λεπτά την ημέρα και να την αυξήσουμε όταν αυτό είναι δυνατόν», καταλήγει.
ΠΗΓΗ: cnn.com
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ…
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Μελέτη αποκαλύπτει σε ποιες χώρες οι έφηβοι έχουν τη χειρότερη ακμή (0.479)
- Αρχαιολόγοι έλυσαν ένα από τα μυστήρια του Στόουνχεντζ - Από πού προήλθαν οι εξωτερικοί λίθοι (0.479)
- Τα 7 φρούτα που διώχνουν μακριά τον κίνδυνο φραγμένων αρτηριών (0.377)
- Μόνο τόσες φορές την εβδομάδα αν ασκηθούμε διώχνουμε μακριά τον κίνδυνο άνοιας (0.161)
- Έχουμε πρόβλημα με την καρδιά μας; Αυτή είναι η ιδανική μορφή άσκησης για εμάς (0.161)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα