Η μοναξιά του Αλέξη Τσίπρα



15/10/2024 - 23:50

Του Μανόλη Καψή

Δεν ξέρω πόσοι και πόσο παρακολουθήσατε την «τρικυμία» με το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά την συνοψίζω εν τάχει. Ο Γιώργος Λιάνης, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός αν θυμάμαι καλά, βγήκε στην εκπομπή της Νατάσας Γιάμαλη στο Mega και είπε κάτι μυστηριώδη ότι γνωρίζει ότι έγινε τηλεφώνημα του τέως στον πρώην αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών, και του ζήτησε συγνώμη για τη σκευωρία της Novartis. Αμέσως ξέσπασε σάλος και τα αριστερά τρολ – και όχι μόνο- ζήτησαν εξηγήσεις από τον τέως, κατηγορώντας τον ότι ξεπουλάει την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και τη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, για να βελτιώσει τις σχέσεις του με το πολιτικό κατεστημένο και να ανοίξει παράθυρο συνεννόησης με την κεντροαριστερά και τους εκπροσώπους της.

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, ο Γιώργος Λιάνης διευκρίνισε ότι υπερέβαλε και δεν γνωρίζει τίποτα για τηλεφώνημα, αλλά απλώς έκανε ένα βήμα παραπάνω (φαντάστηκε δηλαδή το τηλεφώνημα), σαν λογική συνέχεια και συνέπεια της αυτοκριτικής Τσίπρα για το σκάνδαλο, έτσι όπως διατυπώθηκε σε συνέδριο της Καθημερινής. Οπου εκεί, ο τέως ομολόγησε ότι όφειλαν να είναι πιο προσεκτικοί και να μην έχουν στείλει στη Δικαιοσύνη- χωρίς στοιχεία- όλο το πολιτικό προσωπικό των αντίπαλων κομμάτων (για να διαλύσουν το κομματικό σύστημα και να μην έχουν αντίπαλο), αλλά ορισμένους μόνο…γιατί έτσι θα ήταν πιο πειστική η κατηγορία. Τα έκαναν θάλασσα μεν, αλλά μόνο στην επικοινωνία. Όχι ότι έστησαν την υπόθεση. Αυτό δεν το είπε, αν και πλέον το γνωρίζει και η κουτσή Μαρία.

Η υπόθεση σύντομα πέρασε στα ψιλά και έχουν μείνει μόνο ορισμένοι επαγγελματίες των social media που συνεχίζουν τον καυγά, παράλληλα με τα καρφιά που ρίχνουν στον Αντώνη Σαμαρά για τη θερμή χειραψία με τον Νίκο Παππά (τον γνωστό και ως 13-0), έναν από τους πρωτεργάτες κάθε είδους σκοτεινής συνωμοσίας που εξυφάνθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζοντας ότι εκείνος είχε υποσχεθεί να τους πάει μέχρι τέλους. Διάλειμμα για διαφημίσεις.

Η υπόθεση πάντως είναι ενδιαφέρουσα γιατί αποκαλύπτει- εκτός από την ελαφρότητα ορισμένων προσώπων- και το κλίμα που υπάρχει μεταξύ των οπαδών της αριστεράς για τον πρώην πρωθυπουργό. Ηταν αρκετή μια μπαρούφα που εκτοξεύθηκε στον αέρα μιας εκπομπής, για να ξεκινήσουν πόλεμο μαζί του και να τον κρεμάσουν στα μανταλάκια. Και είναι ενδιαφέρουσα γιατί ενδεχομένως μας αποκαλύπτει και πόσο δύσκολη είναι η επιστροφή του τέως στα πράγματα, παρά τη σοβαρή προσπάθεια που κάνει για rebranding.

Δεν ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω τις προθέσεις του, αλλά υποθέτω όλοι συμφωνούμε ότι δεν είναι πιθανό στην ηλικία του να έχει αποφασίσει να αποσυρθεί οριστικά από την πολιτική και υποθέτω όλοι συμφωνούμε ότι πλέον το όχημα του εξαερωμένου ΣΥΡΙΖΑ δεν του χρησιμεύει για το come back και συνεπώς θα θελήσει, όποτε βρει την ευκαιρία, να καβαλήσει το κύμα της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Και λέω σοβαρή προσπάθεια για rebranding, γιατί όντως ο τέως έχει αποσυρθεί από την τρέχουσα επικαιρότητα, πρώτο βήμα για να μπορέσει να παρουσιαστεί στο εκλογικό κοινό ξανά, ως άλλος, νέος και διαφορετικός Τσίπρας, που μπορεί να εκφράσει διαφορετικές προσδοκίες από εκείνα τα εχθροπαθή και εμφυλιοπολεμικά, που ήταν η πλατφόρμα της πρώτης του νεότητας.

Το πρόβλημα είναι ότι η απόσυρσή του από την τρέχουσα επικαιρότητα και τα ιλαροτραγικά τεκταινόμενα με τους Kasselistas, εξελίσσονται ταυτόχρονα με την διάλυση εις τα εξ ων συνετέθη του κόμματος που αυτός ουσιαστικά δημιούργησε, με αποτέλεσμα η απόσυρσή του να εκλαμβάνεται ως αδιαφορία. Σαν να προτάσσει το ιδιοτελές προσωπικό του συμφέρον, έναντι του κόμματος και των συντρόφων του. Σαν να υποτάσσει το συμφέρον της παράταξης στον βωμό της καριέρας του.

Και σαν να μην έφθανε αυτό, ορισμένοι τον κατηγορούν ότι ναι μεν δηλώνει αποστασιοποιημένος, αλλά ταυτόχρονα κινείται στο παρασκήνιο. Και αφού για τους μεν τους φόρτωσε τον Κασσελάκη, τώρα λένε οι άλλοι από απέναντι, τον υπονομεύει και τον έκοψε από υποψήφιο και κάνει παιχνίδι για τους πρώην στενούς του συνεργάτες. Μπέρδεμα.

Η επιστροφή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τον τέως, καθώς ενώ η επιρροή του στους αριστερούς ψηφοφόρους ατονεί και η εικαζόμενη και μόνο δράση του στο ημίφως διχάζει, στο ΠΑΣΟΚ, η τάση «να τα βρούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ» που εκπροσωπούσε ο Χάρης Δούκας, ηττήθηκε κατά κράτος. Έχει μείνει μόνος ο ΓΑΠ να ονειρεύεται λαϊκά μέτωπα και νέα Αλλαγή. Δύσκολοι καιροί για τη «συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων» και τους υποψήφιους εκπρόσωπους του ρεύματος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ερωτηθείς αν ισχύει η πληροφορία ότι του τηλεφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας για να του ζητήσει συγνώμη για τη σκευωρία της Novartis απάντησε με αυτό το ιδιαίτερο χιούμορ που διαθέτει: «Δεν ξέρω αν ισχύει η πληροφορία. Αλλά θα έπρεπε να ισχύει»… Και ίσως αυτή να είναι η πρώτη κίνηση που θα όφειλε να κάνει ο τέως, αν θέλει να ξαναβρεί σημείο επαφής με τον κόσμο της κεντροαριστεράς. Μια ειλικρινής συγνώμη, ένα θαρραλέο «έκανα λάθος».

Αλλά θα το κάνει; Άγνωστο. Να ρωτήσουμε τον Γιώργο Λιάνη.

Adblock test (Why?)

Πηγή: capital


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio