«Η μεγάλη απόδραση» του Banksy



15/08/2024 - 06:43

Το ένατο έργο του Banksy με θέμα τα ζώα μέσα σε εννέα ημέρες αποκαλύφθηκε, λίγες ώρες μετά την καταστροφή του προηγούμενου έργου, ένα ρινόκερο που ανέβαινε σε ένα ασημί Nissan Micra με έναν κώνο κυκλοφορίας στο καπό του.

Στο τελευταίο έργο απεικονίζεται ένας γορίλας «ήρωας» που απελευθερώνει ζώα από τον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου ενώ τα μάτια άλλων ζώων φαίνονται να παραμονεύουν στο σκοτάδι. Ζωγραφισμένο πάνω στα ρολά ασφαλείας του ζωολογικού κήπου, το έργο δημοσιεύθηκε στο λογαριασμό Instagram του καλλιτέχνη, συνηθισμένο μοτίβο αποκάλυψης αλλά και διεκδίκησης του Bansky σε κάθε έργου του.

alt
Banksy, Instagram

Έργο που προστίθεται σε μια πρόσφατη σειρά του καλλιτέχνη με ζώα διάσπαρτα στο Λονδίνο εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος όπως μια κατσίκα, δύο ελέφαντες, τρεις μαϊμούδες που αιωρούνται, ένας λύκος που ουρλιάζει, μια γάτα που τεντώνεται, πελεκάνοι και την Κυριακή, ένα κοπάδι πιράνχας ζωγραφισμένο στο τζάμι ενός αστυνομικού φυλακίου κοντά στο Old Bailey στο κεντρικό Λονδίνο.
«Συγκλονιστικό να βλέπουμε το συνεχιζόμενο θέμα της απελευθέρωσης των ζώων. Θα ήταν επίσης τρομερό να δούμε τα μοτίβα να περιλαμβάνουν εκείνα τα ζώα που αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των καταπιεσμένων όντων, δηλαδή κοτόπουλα, αγελάδες, γουρούνια, ψάρια. Η κτηνοτροφία σκοτώνει όλες τις μορφές ζωής στον πλανήτη. Χρειαζόμαστε έναν κόσμο που υποστηρίζει και φροντίζει τη φύση για να επιβιώσουμε πέρα από λίγα χρόνια ακόμα.» θα γράψει ένας από τους ακόλουθους του στο Instagram.

alt
Banksy, Instagram
alt
Banksy, Instagram

Δίχως σχόλιο παραμένει και αυτό το έργο αφήνοντας περιθώρια για σχολιασμό σε πολλαπλά μέτωπα.

Ο James Peak, παρουσιαστής μιας σειράς podcast με τίτλο The Banksy Story, δήλωσε στο BBC ότι το μήνυμα πίσω από τους πίνακες έχει μείνει πιο διφορούμενο σε σύγκριση με προηγούμενα έργα. «Είναι ενδιαφέρον ότι το νόημα είναι πιο κρυφό από ό,τι συνήθως. Συχνά υπάρχει ένα μήνυμα που είναι πιο ξεκάθαρο και άμεσο στα έργα του: ίσως αυτή τη φορά θέλει να το βρούμε μόνοι μας;»

Ο Guardian αρχικά ανέφερε την πεποίθηση πως το νόημα της τελευταίας σειράς ζώων βρίσκετε απλά στη δημιουργία ευχάριστης ατμόσφαιρας και κεφιού στο κοινό μετά από μια περίοδο που οι τίτλοι των ειδήσεων ήταν ζοφεροί. Άλλοι υποστηρίζουν πως πολύ απλά παραμένει πιστός στην ευαισθησία του για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τα ζώα. Στο παρελθόν ο καλλιτέχνης έχει καταπιαστεί με αυτό το ζήτημα, γράφοντας χαρτόνια και βάζοντάς τα στα κλουβιά των πιθήκων στο Longleat και στο ζωολογικό κήπο της Μελβούρνης στην Αυστραλία, έτσι ώστε οι πίθηκοι να κρατούν κομμάτια χαρτονιού με μηνύματα όπως «παρακαλώ βοηθήστε με, είμαι θύμα ενός σκληρού επιστημονικού πειράματος» ή ακόμη και «είμαι διάσημος, πάρτε με από εδώ».

Ωστόσο ο ατζέντης του καλλιτέχνη υπογράμμισε στο BBC ότι «δεν υπάρχει κανένα σχόλιο σχετικά με το θέμα».

Adblock test (Why?)

Πηγή: elculture


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Πολιτισμός και Ψυχαγωγία

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio