ΕΥ ΖΗΝ 13-12-2024
13/12/2024 - 08:27
Η μακροζωία, η ικανότητα να ζει κανείς για πολλά χρόνια με καλή υγεία, αποτελεί διαρκές αντικείμενο επιστημονικής έρευνας. Πλέον όλο και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν πώς η διατροφή είναι ίσως ο πιο άμεσος παράγοντας που επηρεάζει τη μακροζωία.
Ερευνητής που συνεργάζεται με το National Geographic και δημιουργός της θεωρίας των «μπλε ζωνών», μελετά για δεκαετίες τους τρόπους με τους οποίους άνθρωποι σε ορισμένα μέρη του κόσμου ξεπερνούν το προσδόκιμο ζωής και φτάνουν τα 100 έτη.
Σε ένα από τα ταξίδια του στη Νικόγια, στη βόρεια Κόστα Ρίκα, ανακάλυψε ένα από τα μυστικά της μακροζωίας των κατοίκων: την κατανάλωση τριών απλών τροφών – καλαμποκιού, μαύρων φασολιών και κολοκύθας.
Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, ενώ απελευθερώνει νιασίνη, μια ουσία που συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης.
Τα μαύρα φασόλια, βασικό συστατικό της διατροφής, είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά παρόμοια με εκείνα που βρίσκονται στα μύρτιλα, ενώ οι φυτικές ίνες τους υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου.
Τέλος, η κολοκύθα προσφέρει ένα θρεπτικό μείγμα βιταμινών Α, Β και C, μαζί με μέταλλα όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, που ενισχύουν την υγεία συνολικά.
Αυτό που κάνει τη διατροφή τους ξεχωριστή, είναι η αρμονική ένωση αυτών των τριών τροφών, γνωστή και ως «δίαιτα των Τριών Αδελφών». Ο συνδυασμός τους παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός για την οικοδόμηση μυϊκής μάζας, χωρίς τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και τα αυγά.
Αυτή η απλή, φυσική διατροφή δείχνει ότι το μυστικό για μια μακρά και υγιή ζωή μπορεί να βρίσκεται στα βασικά τρόφιμα που προέρχονται από τη φύση και συνδυάζονται με σοφία και ισορροπία.
Σχετικά άρθρα
- Unique Post
Δημοσίευση από PolisPress, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα