Ελληνες της Φλόριντα για τον τυφώνα Μίλτον – «Τραντάζεται το σπίτι, γίνεται κατακλυσμός»
10/10/2024 - 14:03
Τρεις Ελληνες μιλούν για τον τυφώνα Μίλτον που είναι σε εξέλιξη.
Με δραματικό τρόπο περιέγραψε η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριντας, Άρια Σωκράτους το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον από το Ορλάντο της Φλόριντα όπου διαμένει λέγοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η στάθμη του νερού, μέχρι στιγμής, αλλά οι άνεμοι, οι βροχές και η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ δυνατές καταιγίδες, και ο άνεμος είναι τόσο ισχυρός που τραντάζει το σπίτι. Έξω γίνεται κατακλυσμός. Δεν τολμώ ούτε παράθυρο να ανοίξω».
«Εδώ και τρεις ώρες έχουμε διακοπή ρεύματος», δήλωσε η κ. Σωκράτους, Ελληνοκύπρια και μέλος της πολυπληθούς ελληνικής ομογένειας στη Φλόριντα, περιγράφοντας την κατάσταση από το Ορλάντο. «Παλαιότερα ζούσα στην Τάμπα, αλλά τώρα μένω στο Ορλάντο, όπου υποτίθεται ότι είμαστε πιο ασφαλείς καθώς η περιοχή απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από τα παράλια και δεν κινδυνεύουμε από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», πρόσθεσε.
Η ίδια δεν έχει χρησιμοποιήσει σάκους άμμου για την προστασία της οικίας, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιοχές αλλά νιώθει πιο ασφαλής σε σχέση με άλλους κατοίκους της περιοχής καθώς διαθέτει αντιανεμικά παράθυρα. Ωστόσο, όπως είπε, «παρόλο που είμαστε ασφαλείς, δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις απόλυτα μια φυσική καταστροφή».
«Αναμένουμε τι θα αποκαλυφθεί το πρωί»
Ο Γιώργος Στεφανάκης, πρώην σερίφης στην Πολιτεία μίλησε για το ακραίο καιρικό φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη και την εκκένωση της περιοχής από εκατομμύρια κόσμο.
«Η Τάμπα και άλλες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο. Έχω συναδέλφους που μου λένε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και αναμένουμε να δούμε τι θα φέρει το πρωί. Θα περάσει από εμάς. Περιμένουμε» δήλωσε εκφράζοντας την αγωνία του για όλους όσοι έμειναν πίσω.
Ο ίδιος ακολουθώντας το δρόμο της εξόδου από την πολύπαθη πολιτεία έχει μετακινηθεί σε πιο ασφαλές σημείο. «Έχουμε μετακινηθεί από το σπίτι μας από χθες, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο Ορλάντο, περιμένοντας τον κυκλώνα να περάσει», δήλωσε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρώην σερίφης και μέλος της ελληνικής ομογένειας στη Φλόριντα.
Μιλώντας για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Φλόριντα δήλωσε ότι «έχει ήδη ξεκινήσει βροχή και πολύ δυνατός αέρας, και όσο περνάει η νύχτα ο άνεμος δυναμώνει περισσότερο».
Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει μετακινηθεί σε ξενοδοχείο, αλλά η κατάσταση έξω είναι δύσκολη, με έντονους ανέμους και βροχή», ανέφερε. Όπως εξήγησε, η μετακίνηση έγινε προληπτικά λόγω της επικινδυνότητας του φαινομένου: «Φύγαμε όλοι από την περιοχή μας, μαζί με την οικογένειά μου, και την 92χρονη μητέρα μου. Η κίνηση ήταν πρωτοφανής. Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Φλόριντα. Είναι ένα τρομερό φαινόμενο».
Ο κ. Στεφανάκης υπογράμμισε ότι, αν και ο κυκλώνας Μίλτον δεν χτύπησε άμεσα την περιοχή τους, η κατάσταση παραμένει σοβαρή σε άλλα μέρη της πολιτείας. Και όπως πρόσθεσε, μόνο από την περιφέρεια στην οποία διαμένει έχουν φύγει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κάτοικοι.
«Δείχνει να περνάει ξώφαλτσα από το Μαϊάμι»
«Εδώ στο Μαϊάμι, η κατάσταση προς το παρόν είναι ελεγχόμενη, καθώς γνωρίζουμε ότι ο κυκλώνας θα περάσει «ξώφαλτσα» και δεν βρισκόμαστε στο μάτι του. Ωστόσο, έχουμε λάβει οδηγίες για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να εφαρμόσουμε», δήλωσε η Κατερίνα Πλουμιδάκη, δημοσιογράφος στον «Εθνικό Κήρυκα» και συγγραφέας που μένει στο Μαϊάμι Μπιτς.
Περιγράφοντας τις προετοιμασίες που έγιναν αναμένοντας το χτύπημα του τυφώνα «Mίλτον» δήλωσε: «Όλα τα δημόσια πάρκινγκ στο Μαϊάμι είναι ανοιχτά, καθώς οι αρχές προειδοποιούν ότι τα ισόγεια και τα υπόγεια θα πλημμυρίσουν. Έχουμε μετακινήσει τα αυτοκίνητα στους επάνω ορόφους των πάρκινγκ, ενώ στις πολυκατοικίες μαζέψαμε όλα τα έπιπλα από τις βεράντες για να αποφύγουμε ζημιές», εξήγησε.
Όσον αφορά την κατάσταση που βιώνει ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις»: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έντονοι άνεμοι, ενώ νωρίτερα είχαμε βροχή. Ο καιρός αλλάζει συνεχώς. Τώρα αναμένουμε πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή μας και δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες εκκένωσης», πρόσθεσε.
Η κα Πλουμπίδη που κατοικεί στο παραθαλάσσιο Μαϊάμι Μπιτς αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη γεωγραφική ευαισθησία της περιοχής: «Εδώ, το South Park είναι ένα νησί, με τον Ατλαντικό από τη μία πλευρά και τον κόλπο του Μαϊάμι από την άλλη, οπότε η επικινδυνότητα για πλημμύρες είναι αυξημένη».
Ερωτώμενη για τις προμήθειες που έκανε ενόψει των ακραίων συνθηκών που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τόνισε ότι λίγες ώρες πριν κλείσουν τα καταστήματα τα βασικά αγαθά, όπως γάλα και νερό, είχαν σχεδόν εξαφανιστεί. «Στους δρόμους βλέπουμε επίσης μαγαζιά γεμάτα με σάκους άμμου για να προστατευτούν από τα νερά».
«Όλοι φοβόμαστε το ίδιο – Δεν ξέρουμε τι θα βρούμε στα σπίτια μας»
«Ακόμα είναι σκοτεινά και δεν έχουμε δει ακριβώς το τι έχει συμβεί εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς, αλλά ο τυφώνας είχε αλλάξει κατεύθυνση και αντί να μας χτυπήσει εμάς, όπως είχαν πει, κατευθείαν, γύρισε δεξιά και χτύπησε την πόλη Σαρασότα και έτσι ο άνεμος δεν ήταν και τόσο δυνατός όσο περιμέναμε. Δηλαδή περιμέναμε να είχε 180 μίλια την ώρα και εμάς μας πήρε κάπου 110 μίλια την ώρα διότι δεν μας χτύπησε ευθεία» ήταν τα πρώτα λόγια του πρώην δημάρχου του Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζου, κατοίκου της περιοχής, ο οποίος μίλησε στο κρατικό ραδιόφωνο.
Ερωτηθείς εάν έχει πληροφορίες για ομογενείς της περιοχής σε σχέση με την υγεία τους και τις περιουσίες τους στη Φλόριντα, ανέφερε πως έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με συγγενείς, πάρα πολλούς φίλους και γνωστούς στο Τάρπον Σπρινγκς και τόνισε πως όλοι αισθάνονταν τον ίδιο μεγάλο φόβο.
Δεν υπάρχει πλημμύρα σημείωσε, αλλά πολύ δυνατή βροχή και πολύ δυνατός αέρας.
«Αυτή τη στιγμή όμως προχωράει ο τυφώνας με 15 μίλια την ώρα και εύχομαι να ξεφύγει από εδώ και πάει προς το κέντρο της Φλόριντα. Στο Τάρπον Σπρινγκς, σε μερικά μέρη έχει νερό, αλλά στα περισσότερα μέρη δεν έχει ηλεκτρισμό. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Τάρπον Σπρινγκς, όπως φαίνεται έφυγαν, πήγαν σε άλλα μέρη όπου μπορούσαν και αυτοί που δεν μπορούσαν, πήγαν στα καταφύγια, στα οποία συνήθως πάνε εκεί οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Έχει και ένα κομμάτι ανθρώπων που προτίμησαν να μείνουν εκεί. Αυτοί που μένουν πιο ψηλά, δηλαδή τα σπίτια τους είναι πιο ψηλά» προσέθεσε ο κ. Αλαχούζος.
Στο Τάρπον Σπρινγκς βρίσκονται, σημείωσε, περίπου 3,5 χιλιάδες ελληνικής καταγωγής, 2η, 3η, 4η, 5η και 6η γενεά αλλά στην περιφέρεια της Τάμπα υπολογίζεται να κατοικούν 120.000 πολίτες ελληνικής καταγωγής.
Ο κ. Αλαχούζος επισήμανε ότι έγινε πάρα πολύ καλή δουλειά από τους μηχανισμούς που ενημέρωναν, έδιναν οδηγίες και κατηύθυναν τον κόσμο προκειμένου να προστατευτεί η ζωή τους, οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν διακόψει τα κανονικά προγράμματα και καλύπτουν τον τυφώνα, περιγράφοντας τι συμβαίνει λεπτό προς λεπτό.
Ο κ. Αλαχούζος είναι ένας εκ των οποίων απομακρύνθηκε από το Τάρπον Σπρινγκς μαζί με την οικογένειά του, στην πόλη Sebastian, στην άλλη πλευρά της Φλόριντα, στον Ατλαντικό.
«Νοικιάσαμε Airbnb για να μείνουμε με την οικογένεια μέχρι την Παρασκευή και μετά θα πάμε πάλι πίσω, να δούμε τι θα βρούμε. (…) Θέλω να ευχαριστήσω τον πρώην Πρόεδρο της Ελλάδας, τον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος και πάλι ενδιαφέρεται πάρα πολύ για μας και πήρε τηλέφωνο για να μάθει πώς πάμε και να μας δώσει κουράγιο και συμβουλές. Αυτό το είχε κάνει και στις προηγούμενες φορές που είχαμε τυφώνες» είπε καταλήγοντας ο κ. Αλαχούζος.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Τυφώνας Μίλτον: Ζήτημα ζωής ή θανάτου η εκκένωση όσο πλησιάζει τη Φλόριντα (εικόνες-βίντεο) (1.000)
- Τυφώνας Μίλτον: O «υπολοχαγός Νταν» κι άλλοι αμετανόητοι κάτοικοι της Φλόριντα που αρνούνται να φύγουν (1.000)
- Τυφώνας Μίλτον: Σπέρνει καταστροφή στην Φλόριντα με ανεμοστρόβιλους και κύματα καταιγίδας (1.000)
- Μετεωρολόγος ξέσπασε σε κλάματα on air μεταφέροντας τα νεότερα για τον τυφώνα Μίλτον (Βίντεο) (1.000)
- Τυφώνας Μίλτον: 13 εικόνες από την καταστροφή - "Αποφύγαμε το χειρότερο σενάριο", λένε οι αρχές (1.000)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα