Είναι φορές που τα δρακόντεια μέτρα είναι απολύτως απαραίτητα



30/08/2024 - 23:14

Του Ηλία Ψυχογιού

Υπέπεσε στην αντίληψή μου, και επιβεβαίωσα την πληροφορία από αξιόπιστες πηγές, ένα σοβαρό περιστατικό με έναν ψαροντουφεκά στην Καλαμάτα, το οποίο ευτυχώς αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και καίρια από το Λιμενικό Σώμα.  

Συγκεκριμένα, Έλληνας πολίτης, καταγόμενος από περιοχή εκτός Πελοποννήσου, ο οποίος είχε πάει για διακοπές στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, συνελήφθη να κάνει παράνομα ψαροντούφεκο τόσο ανάμεσα σε λουόμενους όσο και ανάμεσα σε σκάφη αναψυχής που ήταν αγκυροβολημένα στο λιμένα σκαφών αναψυχής της πόλης. Και στις δύο περιπτώσεις, ο παραβάτης δεν χρησιμοποιούσε τον σημαντήρα, την υποχρεωτική δηλαδή σημαδούρα των ψαροντουφεκάδων, ώστε να μην γίνει αντιληπτός. 

Στην πρώτη περίπτωση όμως έθετε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που ανύποπτοι κολυμπούσαν πλησίον του, με κίνδυνο να τραυματιστούν θανάσιμα από το καμάκι του ψαροντούφεκου και στη δεύτερη έθετε σε κίνδυνο τον εαυτό του, αφού θα μπορούσε να χτυπηθεί από την προπέλα κάποιου από τα σκάφη, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν γνώριζαν την παρουσία του εκεί.  

Εντυπωσιακός δε ήταν και ο τρόπος με τον οποίο έκρυβε τον εξοπλισμό του: είχε ένα σακίδιο δεμένο κάτω από την επιφάνεια του νερού στην αλυσίδα ενός παλαιότερου σκάφους αγκυροβολημένου σε απόσταση από την ακτή. Όποτε ήθελε να βγει για παράνομη υποβρύχια αλιεία, κολυμπούσε έως εκεί, έπαιρνε τον εξοπλισμό και μόλις ολοκλήρωνε την «ψαριά» του, τον τοποθετούσε πάλι στο σακίδιο. 

Τη δραστηριότητά του όμως εντόπισαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος στην Καλαμάτα και μετά από σύντομη παρακολούθηση τον συνέλαβαν. 

Το περίεργο όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το είδος των παραπτωμάτων για τα οποία κατηγορείται και οι αντίστοιχες ποινές. Πράξεις που χαρακτηρίζονται ως ελαφρά παραπτώματα, αντιμετωπίζονται με ποινές «χάδια» που δεν αντιστοιχούν στις βασικές αρχές του δικαίου: της τιμωρίας δηλαδή και του παραδειγματισμού. 

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος λοιπόν, ίσως όχι στην Καλαμάτα αλλά σίγουρα κάπου αλλού, θα ξανακάνει το ίδιο. Και εκεί ίσως να μη βρεθεί κάποιο παρατηρητικό στέλεχος του Λιμενικού να τον «τσιμπήσει» και κάποιος λουόμενος πιθανώς θα είναι το αλίευμα του «ιδιοφυή» αλιέα. Ίσως όμως και ο ίδιος να τραυματιστεί σοβαρά από την προπέλα σκάφους και να δημιουργήσει σοβαρά μπλεξίματα με τον νόμο για τον καπετάνιο. Και τότε θα κατηγορούμε το κράτος, και σωστά, που δεν προστάτευσε είτε τους λουόμενους είτε τον άτυχο καπετάνιο από τη «βαλκανική μαγκιά» του συγκεκριμένου και όσων, πολλών δυστυχώς, έχουν αντίστοιχες συμπεριφορές. 

Και το κράτος, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι το Λιμενικό, το οποίο έκανε άριστα τη δουλειά του, αλλά η νομοθετική εξουσία, η Βουλή, που δεν έχει αυξήσει τις ποινές για αντίστοιχες ενέργειες που, σε καμία περίπτωση, δεν είναι ελαφρά παραπτώματα. Το χρηματικό πρόστιμο που θα κληθεί να καταβάλλει ο συγκεκριμένος άνθρωπος, είναι ικανή τιμωρία για να ισοσκελίσει πιθανή μελλοντική απώλεια της ζωής όποιου βρεθεί μπροστά από το ψαροντούφεκό του;  

Αν όμως η ποινή ήταν αρκετή ώστε να τον αποτρέψει από αντίστοιχες συμπεριφορές στο μέλλον και να λειτουργήσει ως φόβητρο για αντίστοιχους μιμητές, η κοινωνία δεν θα ήταν κερδισμένη; 

Δεν είμαι έμπειρος γνώστης της νομικής επιστήμης, ώστε να μπορώ να ισοσκελίσω την αυστηρότητα με την αναλογικότητα της ποινής, υποθέτω όμως ότι έχουμε αρκετούς βουλευτές με άριστη νομική κατάρτιση, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωτοβουλία για αποτρεπτικές ποινές. 

Υποθέτω επίσης, γνωρίζοντας την νοοτροπία των Ελλήνων και το πόσο σκέφτονται «με την τσέπη» τους, ότι ένα βαρύ, πολύ βαρύ οικονομικό πρόστιμο, ίσως να βοηθούσε.  

Και για παράδειγμα θα αναφέρω την κάμερα που τοποθετήθηκε στο φανάρι της Λ. Ποσειδώνος με την Λ. Καλαμακίου, όπου μόλις άρχισαν να φτάνουν οι κλήσεις με το πρόστιμο των 700 ευρώ, με έναν «μαγικό» τρόπο, σταμάτησαν οι οδηγοί να παραβιάζουν το κόκκινο σε αυτή τη διασταύρωση.  

Επειδή όμως ο εντοπισμός των παράνομων ψαροντουφεκάδων είναι δυσκολότερος, ένα πρόστιμο τουλάχιστον τριπλάσιο αυτού της παραβίασης κόκκινου σηματοδότη, ίσως να ήταν αρκετό. 

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε όλοι δεν είναι πως η ποινή δεν πρέπει να αφορά μόνο την παράνομη πράξη, αλλά και τις πιθανές θανάσιμες επιπτώσεις αυτής. Μήπως, κ. Βουλευτές, είναι λιγότερο επικίνδυνο ένα καμάκι φαροντούφεκου από ένα αυτοκίνητο που παραβιάζει το κόκκινο; Θα θέλατε ένας τέτοιος άνθρωπος να κυκλοφορεί στο βυθό της ίδιας παραλίας που κολυμπούν τα παιδιά σας; Γιατί το επιτρέπετε στις παραλίες που κάνουμε μπάνιο με τα δικά μας παιδιά;

ilpsychogios@gmail.com

Adblock test (Why?)

Πηγή: capital


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio