Διερευνητική Μπορέλ για κυρώσεις της ΕΕ σε υπουργούς της κυβέρνησης του Ισραήλ



29/08/2024 - 12:49

Ζοζεπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζεπ , ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, 

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, διερευνά στις ”διαθέσεις” των κρατών μελών για την πιθανή επιβολή κυρώσεων της ΕΕ σε ορισμένους υπουργούς της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Ισραήλ. 

Προσερχόμενος στην Άτυπο Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε: «Άρχισα τη διαδικασία να ερωτώ τα κράτη μέλη αν θεωρούν πως πρέπει να περιλάβουμε στον κατάλογο των κυρώσεών μας, μερικούς ισραηλινούς υπουργούς οι οποίοι εξαπολύουν απαράδεκτα μηνύματα μίσους εναντίον των Παλαιστινίων και προτείνουν πράγματα που αντιβαίνουν σαφώς στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος δεν κατονόμασε τους υπουργούς στους οποίους αναφερόταν.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει πως οι προτεινόμενες έχουν στόχο τον ισραηλινό υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και τον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Τόσο ο Σμότριτς όσο και ο Μπεν-Γκβιρ προκάλεσαν πρόσφατα σάλο με ακραία αντιπαλαιστινιακές δηλώσεις. Αμφότεροι είναι οι ακροδεξιοί, εθνικιστές  εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και βασικά εμπόδια σε κάθε προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Γάζα. Παράλληλα, πυροδοτούν και την ανάφλεξη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με συνεχή σχέδια για περαιτέρω επέκταση των παράνομων ισραηλινών εποικισμών και υπερασπίζονται εποίκους που δρουν οπλισμένοι και ανεξέλεγκτοι κατά αμάχων Παλαιστινίων. 

Αμφότεροι υποστηρίζουν την πολιτική εποικισμού των κατεχόμενων εδαφών, την οποία το κορυφαίο δικαστήριο του ΟΗΕ θεωρεί παράνομη.

Ο Μπεν-Γκβιρ επίσης ζήτησε πρόσφατα να σταματήσουν οι αποστολές βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας για να ασκηθεί πίεση στην ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Ο Σμότριτς έκανε μια παρόμοια δήλωση, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να αποκλειστεί κάθε παράδοση βοήθειας στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι ισραηλινοί όμηροι που κρατάει η Χαμάς. Υποστήριξε πως πρόκληση λιμού των 2,3 εκατ. κατοίκων τους παλαιστινιακού θύλακα, θα ήταν δικαιολογημένη ηθικά…αλλά οι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ, δεν του το επιτρέπουν. 

Related…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio