ΔΕΘ: Το σύνθημα του 2027 και το «δεν σκοπεύω να βγω στην σύνταξη» του Μητσοτάκη



09/09/2024 - 04:05

Από την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. 8 Σεπτεμβρίου 2024Από την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη . 8 Σεπτεμβρίου 2024

Χρειάστηκε να ρωτηθεί δύο φορές στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Απάντησε καθαρά με τη δεύτερη: ο Κυριάκος θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός για τρίτη φορά και όσες ”υποψίες” ή αμφιβολίες τελικά διαλύθηκαν.

Η φράση – κλειδί: ”Δεν σκοπεύω να βγω στην σύνταξη”

Το σενάριο της μετακόμισης στις Βρυξέλλες πηγαίνει στην άκρη, η κατά καιρούς επανερχόμενη υποθετική συζήτηση περί υποψηφίων σε μία μελλοντική διαδοχή χάνει τη σημασία της και ο στόχος γίνεται φανερός: Ο Μητσοτάκης θέλει να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός με τρεις διαδοχικές θητείες και δείχνει καταρχήν αποφασισμένος να αναμετρηθεί με την ιστορία, σε μία χώρα όπου επί δεκαετίες η ολοκλήρωση πλήρους τετραετούς θητείας έμοιαζε με σπάνιο ρεκόρ για τις κυβερνήσεις. 

Δεύτερη πλήρης τετραετία στην εξουσία και τρίτη εκλογική νίκη στη σειρά σημαίνει πολύ ψηλά ο πήχης. Ο Μητσοτάκης το τολμάει, όμως πρέπει να εξασφαλίσει ότι η κυβέρνησή του θα τον ακολουθήσει σε αυτό τον ανήφορο.

Και συμπληρώνει, ότι δεν θα αξιοποιήσει το ”κόλπο” της αλλαγής εκλογικού νόμου για να αποσπάσει εκ νέου την αυτοδυναμία, όταν έρθει η ώρα: ”Θα συνιστούσα να κάνουν υπομονή όσοι δεν πιστεύουν ότι η ΝΔ μπορεί να κερδίσει την αυτοδυναμία το 2027. Κέρδισε άνετη αυτοδυναμία το 2019 και καθαρή αυτοδυναμία το 2023″, είπε συνοπτικά.

″Είναι μακριά το 2027″ – Είναι;

Μπορεί να έθεσε τον στόχο με ξεκάθαρο τρόπο, ωστόσο ο πρωθυπουργός προσπαθεί ταυτόχρονα να πει ότι δεν θέλει να μπει σε διαδικασία τριετούς προεκλογικής περιόδου…

Το μήνυμα μάλλον πηγαίνει στους υπουργούς του και στον κυβερνητικό μηχανισμό. 

Όμως η φράση στο μπλε φόντο πίσω του στην συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο με φαρδύ – πλατύ το 2027, μάλλον υποδηλώνει ότι. – τελικά – ίσως το ’27 δεν είναι και τόσο μακριά. 

″Ελλάδα 2027 – Πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά”, ήταν το σύνθημα που αναβόσβηνε σταθερά επί τρεις ώρες πίσω του. Σα να λέμε:Τρέξτε και σηκώστε τα μανίκια, γιατί έχουμε δρόμο και χρόνο, αλλά στο τέλος υπάρχει κάλπη.

Δεν υπάρχει αντίπαλος – σήμερα

Για τους εμπειρότερους δημοσιογράφους που έχουν παρακολουθήσει επί δεκαετίες, ξανά και ξανά εγκαίνια στη ΔΕΘ, ίσως η φετινή ήταν από τις πλέον προβλέψιμες και ήρεμες πρωθυπουργιές συνεντεύξεις Τύπου.

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζαν επί μίας πρότασης μομφής κατά του Κασσελάκη και στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται η μακρά εσωκομματική κούρσα για την εκλογή αρχηγού. 

Σε αυτή τη φάση, περισσότερο ανησυχεί η κυβέρνηση για το κλίμα στην κοινωνία παρά για την αντιπολίτευση που ασκούν τα κόμματα.

″Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης σήμερα, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη… Η παρουσίαση μαύρης πραγματικότητας αδικεί την αντιπολίτευση”, είπε μεταξύ άλλων ο Μητσοτάκης.

Ειλικρινέστατη και ορθή παρατήρηση. Σήμερα, όμως, δεν σημαίνει για πάντα.

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio