Γιατί αποφεύγουμε το σεξ: 9 λόγοι που δεν είχαμε φανταστεί αλλά επηρεάζουν τις ορέξεις μας
02/12/2024 - 21:31
Υπάρχουν πολλά πράγματα γύρω από τη σεξουαλική επιθυμία, τα οποία δεν μας τα εξηγεί κανείς. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατηρούμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες γύρω από έννοιες όπως η λίμπιντο. Ως εκ τούτου, ιδίως όσο περνούν τα χρόνια, αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις μας.
Πιο συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι σε κάθε φάση της ζωής μας, θα επιθυμούμε το σεξ εξίσου. Ανεξάρτητα από το τι μας συμβαίνει στην κάθε χρονική περίοδο. Τα ιδανικά ζευγάρια στα social media, στο σινεμά, στα περιοδικά, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι πρέπει πάντα να λαχταράμε να κάνουμε σεξ με τον/την σύντροφό μας με την ίδια θέρμη. Κι αν δεν το νιώθουμε, μας καταλαμβάνουν οι τύψεις, γιατί θεωρούμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Είτε με εμάς τους ίδιους είτε με τη σχέση μας.
Στην πραγματικότητα όμως, όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη λίμπιντο. Και είναι πολύ πιο περίπλοκα από όσο πιστεύουμε.
Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα
Δεν είναι ρεαλιστικό να προσδοκούμε από τον εαυτό μας να θέλει σεξ όλη την ώρα, απλώς επειδή ο/η σύντροφός μας εκφράζει αυτή την επιθυμία. Διότι η διάθεσή μας για σεξ επηρεάζεται από τα διάφορα γεγονότα που προκύπτουν στη ζωή και στο σώμα σας.
Με άλλα λόγια, υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που δεν σκεφτόμαστε καθόλου το σεξ και άλλες, που βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Και αυτό δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Έχει όμως σημασία να γνωρίζουμε μερικούς από τους λόγους που ενδέχεται να μας κόβουν τη φόρα. Και μπορούμε είτε να τους κρατήσουμε για εμάς, είτε να τους μοιραστούμε και με το ταίρι μας, αν παρατηρήσουμε ότι η όρεξή μας για σεξ έχει αλλάξει απότομα.
9 πιθανοί λόγοι που δεν επιθυμούμε το σεξ όπως παλιά:
1. Έχουμε αρνητική εικόνα για το σώμα μας
Εάν δεν αισθανόμαστε καλά με το σώμα μας, είναι φυσιολογικό να μειώνεται το ενδιαφέρον μας για το σεξ. Αν δεν αισθανόμαστε σέξι, ίσως δεν θέλουμε οι άλλοι να μας βλέπουν γυμνούς.
2. Η γενικότερη ανησυχία
Διάφορες ανησυχίες για το μέλλον κρατούν το μυαλό μας μακριά από την παρούσα στιγμή. Για αυτό και πολλές φορές, δεν συνδεόμαστε με το σώμα μας και δεν του δίνουμε τον χώρο να εκφράσει τις επιθυμίες του. Οπότε, τις στιγμές που δεν δουλεύουμε και έχουμε βγει ένα ρομαντικό ραντεβού, πρέπει να βάζουμε σε σίγαση το εσωτερικό μας χάος και να είμαστε παρόντες.
3. Το ενδεχόμενο κατάθλιψης
Εάν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατάθλιψης, η ικανότητα μας να απολαμβάνουμε τα ωραία καθημερινά πράγματα μειώνεται, μαζί και η λίμπιντο.
4. Η απόκτηση παιδιών
Ας το ομολογήσουμε: Πριν κάνουμε παιδιά, εμείς και ο/η σύντροφός μας σκεφτόμαστε περισσότερο τους εαυτούς μας και τη μεταξύ μας σχέση. Ωστόσο, μετά την απόκτηση παιδιών υπάρχει περισσότερο άγχος και υποχρεώσεις, γεγονός που περιορίζει αφενός τον χρόνο και αφετέρου την όρεξη για σεξ.
5. Ο σεξουαλικός πόνος
Το σεξ δεν πρέπει να είναι επώδυνο. Εάν μας συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι σημαντικό να επισκεφτούμε τον γιατρό μας χθες!
6. Δεν πραγματώνονται οι ανάγκες μας στο κρεβάτι
Εάν κάνουμε σεξ μόνο και μόνο για να ευχαριστήσουμε τον/τη σύντροφό μας και εμείς δεν περνάμε καλά, σύντομα θα βαρεθούμε. Για αυτό και είναι σημαντικό στο σεξ να ζητάμε όλα όσα απολαμβάνουμε. Μόνο έτσι θα παραμείνουμε ενεργοί/ές.
7. Βιώνουμε πίεση
Εάν μας ασκείται πίεση προκειμένου να κάνουμε σεξ, τότε, η πράξη γίνεται λιγότερο ελκυστική. Το ίδιο κι αν η πίεση προέρχεται από τον ίδια μας τον εαυτό. Κάθε είδος πίεσης είναι εχθρός της λίμπιντο, διότι προκαλεί άγχος και επηρεάζει την αυτοεκτίμησή μας.
8. Η οικειότητα
Είναι σύνηθες σε μια ευτυχισμένη σχέση να επιστρέφουμε σπίτι μετά τη δουλειά και να νιώθουμε άνετα με το να απολαύσουμε μια ταινία και τίποτα παραπάνω. Και ενώ το να νιώθουμε ασφάλεια και άνεση με τον σύντροφό μας είναι φανταστικό, εύκολα αυτή η «μια χαλαρή νύχτα», γίνεται μήνας και μετά χρόνος, και πριν καλά καλά το καταλάβουμε, αδυνατούμε να θυμηθούμε την τελευταία φορά που κάναμε σεξ.
9. Ζούμε με μη ρεαλιστικές προσδοκίες
Εάν περιμένουμε να επιθυμούμε το σεξ αυθόρμητα, αυτό μπορεί και να μην γίνει ποτέ. Στις μακροχρόνιες σχέσεις, συχνά πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στο σεξ, να το προγραμματίζουμε και να καλλιεργούμε την επιθυμία.
Το ζουμί
Οι αλλαγές στη λίμπιντο δεν αποτελούν πρόβλημα. Σημασία έχει το πώς ανταποκρινόμαστε στις αλλαγές αυτές. Οπότε, εάν το σεξ είναι σημαντικό για εμάς, θα πρέπει να φροντίζουμε ασταμάτητα να καλλιεργούμε την επιθυμία, ώστε η σεξουαλική μας ζωή να παραμένει ζωντανή.
(Με πληροφορίες από psychologytoday).
Related…
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Πέντε σεξουαλικά ζητήματα που κάνουν τους νέους της Gen Z να υποφέρουν (1.000)
- Γιατί το μπαρ είναι το χειρότερο μέρος για να γνωρίσουμε νέο σύντροφο (0.630)
- Πώς δρουν τα αφροδισιακά: Bελτιώνουν όντως την εμπειρία του σεξ ή είναι σκέτη απάτη (0.630)
- Άγχος για την επιστροφή από τις διακοπές: Η απλή «μέθοδος των τριών» υπόσχεται άμεση ανακούφιση (0.557)
- Νέα τρέλα στο Tiktok: Η «θεραπεία της απόρριψης» είναι το καινούριο αλλόκοτο trend (0.557)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα