Γαλλία: Οι αρχές απέτρεψαν «σχέδια» με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι



25/07/2024 - 02:44

Οι αρχές στη Γαλλία απέτρεψαν πολλά κακόβοπυλα σχέδια που είχαν ως στόχο να διαταράξουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη, δύο ημέρες πριν από την τελετή έναρξης στο Παρίσι.

Η βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση της μεγάλης γιορτής του αθλητισμού έφτασαν στην τελική ευθεία. Οι Αγώνες ξεκινούν επίσημα με μια πλούσια και υψίστης ασφαλείας τελετή έναρξης στον ποταμό Σηκουάνα την Παρασκευή (26/7).

Οι εισαγγελείς του Παρισιού δήλωσαν την Τετάρτη ότι συνέλαβαν έναν 40χρονο ρωσικής καταγωγής την Τρίτη (23/7) στο διαμέρισμά του στο με την υποψία ότι σχεδίαζε να «αποσταθεροποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Κατηγορήθηκε για «μυστική διεξαγωγή εργασιών κατόπιν εντολής ξένης δύναμης» με σκοπό να «προκαλέσει εχθροπραξίες στη Γαλλία», εγκλήματα που τιμωρούνται με 30ετή κάθειρξη στη χώρα, σύμφωνα με δήλωση της εισαγγελίας του Παρισιού.

Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του υπόπτου στο Παρίσι, πράκτορες της αστυνομίας βρήκαν αντικείμενα που «γεννούσαν φόβους για την πρόθεσή του να οργανώσει εκδηλώσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων», ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Οι διοργανωτές των Αγώνων αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων ανησυχιών για κυβερνοεπιθέσεις, εν μέσω υψηλών διεθνών εντάσεων λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Υπάρχουν επίσης εκστρατείες παραπληροφόρησης που ενορχηστρώνονται από τη Ρωσία, με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους και ειδικούς στον κυβερνοχώρο σε Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν είπε σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ότι ένας νεαρός άνδρας συνελήφθη στη Ζιρόντ, μια περιοχή στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, ως ύποπτος ότι «σχεδίαζε μια βίαιη ενέργεια κατά των Ολυμπιακών Αγώνων». Η αστυνομία συνέλαβε έναν 18χρονο με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να βάλει στο στόχαστρο τη «διοργάνωση των Αγώνων», αποκάλυψε ο Νταρμανάν.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους πιθανούς στόχους του υπόπτου ή εάν αυτοί βρίσκονταν στο Παρίσι ή σε άλλες γαλλικές πόλεις που φιλοξενούν εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διαρκέσουν έως τις 11 Αυγούστου.

«Εργαζόμαστε ακόμη πάνω σε αυτήν την υπόθεση… (αποφεύγουμε να δώσουμε λεπτομέρειες) … αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει σύνδεση», είπε ο Γάλλος υπουργός «Εχει διαπιστωθεί ότι αυτό το άτομο ήθελε να επιτεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Στο Παρίσι έχουν αναπτυχθεί 35.000 αστυνομικοί κάθε μέρα, με ανώτατο όριο τους 45.000 για την τελετή έναρξης. Επιπλέον, 10.000 στρατιώτες συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ασφαλείας στη γαλλική πρωτεύουσα. Μια στρατιωτική δύναμη 10.000 ατόμων περιπολεί δρόμους και τοποθεσίες στην περιοχή του Παρισιού και εκτελεί άλλες αποστολές ασφαλείας.

Η Γαλλία λαμβάνει επίσης ενισχύσεις από περισσότερες από 40 χώρες που έχουν στείλει συνολικά τουλάχιστον 1.900 αστυνομικούς.

Ο σεφ που κάτι «μαγείρευε»

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Guardian, o 40χρονος Ρώσος που συνελήφθη στο Παρίσι είναι σεφ που ζει στη Γαλλία για 14 χρόνια. Στο διαμέρισμά του φέρεται να βρέθηκε ένα έγγραφο που τον συνδέει με μια επίλεκτη μονάδα ρωσικών ειδικών δυνάμεων που λειτουργούσε υπό τη διοίκηση της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας).

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι πράκτορες βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο άνδρας ετοίμαζε ένα «μεγάλης κλίμακας σχέδιο» που θα μπορούσε να είχε «σοβαρές» συνέπειες κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων των Αγώνων.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ακούσει πριν από δύο μήνες μια κλήση μεταξύ του ατόμου και ενός χειριστή ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, στην οποία ο ύποπτος είχε δηλώσει ότι «οι Γάλλοι θα έχουν μια τελετή έναρξης χωρίς προηγούμενο».

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο συλληφθείς είχε εκπαιδευτεί ως σεφ στο Παρίσι και ότι είχε συμμετάσχει σε ρωσικά ριάλιτι και σόου μαγειρικής. Είχε περιγράψει τον εαυτό του στο βιογραφικό του ως «ιδιωτικό σεφ».

Τον περασμένο μήνα η Microsoft δήλωσε ότι η Ρωσία επιδιώκει να υπονομεύσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη δημιουργία ψεύτικων ιστοσελίδων που αντιγράφουν αυθεντικά γαλλικά μέσα ενημέρωσης και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να τροφοδοτήσει την ανησυχία για τη βία και την τρομοκρατία.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανίν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι αρχές είχαν εξετάσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους πριν από τους αγώνες.

(με πληροφορίες από Associated Press, Guardian) 

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio