Γάζα:Πίεση Μπάιντεν για εκεχειρία, εντείνονται οι συνομιλίες- Σφυροκόπημα με 20 νεκρά παιδιά
30/10/2024 - 06:47
Από τις πλέον φονικές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο εξαπέλυσε το Ισραήλ, με τουλάχιστον 60 νεκρούς στα ανατολικά της χώρας ενώ στη βόρεια Γάζα, νέος βομβαρδισμός προκάλεσε τον θάνατο άλλων 60 ανθρώπων- 20 παιδιά- τον τραυματισμό περίπου 150 ενώ 17 αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια.
Την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για μια εκεχειρία στην Λωρίδα της Γάζας με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπαίντεν να δηλώνει:”Χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός. Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Πρέπει να σταματήσει, πρέπει να σταματήσει, πρέπει να σταματήσει!”. Η δε απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει δια νόμου την δράση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους, προκαλεί διεθνή κατακραυγή.
Γάζα: Φονικό πλήγμα με 93 νεκρούς, 150 τραυματίες και 17 αγνοούμενος
Τουλάχιστον 93 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε κτήριο κατοικιών στην πόλη Μπέιτ Λαχία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ακόμη 17 αγνοούνται και αναζητούνται κάτω από τα ερείπια ενώ άλλοι 150 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών είναι και 20 παιδιά.
Βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters δείχνει πολλά πτώματα καλυμμένα με κουβέρτες να κείτονται στο έδαφος μπροστά από ένα βομβαρδισμένο κτήριο. Πτώματα και επιζώντες ανασύρονται από τα συντρίμμια, καθώς γείτονες σπεύδουν να βοηθήσουν.
«Υπάρχουν δεκάδες μάρτυρες – δεκάδες εκτοπισμένοι ζούσαν σε αυτό το σπίτι. Το σπίτι βομβαρδίστηκε χωρίς προειδοποίηση. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν μάρτυρες εδώ και εκεί, με ανθρώπινα μέλη να κρέμονται από τους τοίχους», δήλωσε στο βίντεο ο Ισμαήλ Ουάιντα αυτόπτης μάρτυρας που βοηθά στις επιχειρήσεις.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κατήγγειλε ότι οι τραυματίες δεν μπορούν να λάβουν φροντίδα, καθώς οι γιατροί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το γειτονικό νοσοκομείο Καμάλ Αντούαν.
«Τα κρίσιμα περιστατικά, χωρίς παρέμβαση, θα υποκύψουν στη μοίρα τους και θα πεθάνουν», τόνισε το υπουργείο.
Χθες, Δευτέρα, η παλαιστινιακή πολιτική προστασία είχε επισημάνει ότι περίπου 100.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στη Τζαμπάλια, τη Μπέιτ Λαχία και τη Μπέιτ Χανούν χωρίς τρόφιμα και ιατρική βοήθεια λόγω του αποκλεισμού του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος διεξάγει στην περιοχή εντατικές χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις εδώ και περισσότερες από τρεις εβδομάδες.
Εντείνεται η προσπάθεια για εκεχειρία στην Γάζα, χωρίς όμως πολλές ελπίδες
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συζητήσεις που άρχισαν στο Κατάρ την Κυριακή, όπου είχαν συνάντηση ο πρωθυπουργός της χώρας – που έχει και ρόλο διαμεσολαβητή με την Χαμάς- με τους επικεφαλής της αμερικανικής CIA και της ισραηλινής Μοσάντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Axios, ο Μπιλ Μπερνς πρότεινε συμφωνία κατάπαυσης πυρός 28 ημερών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από την Χαμάς τουλάχιστον οκτώ ομήρων (γυναικών ή ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών) και την παράλληλη αποφυλάκιση δεκάδων παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.
Το διάστημα αυτό θα πρέπει να εισέλθει στην Γάζα μεγάλος όγκος ανθρωπιστικής βοήθειας που θα φτάσει σε όλες τις περιοχές, που σημαίνει ότι το Τελ Αβίβ θα πρέπει να σταματήσει την ιδιότυπη πολιορκία στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, τους συνεχείς βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις που άρχισαν πριν από έναν μήνα.
Στο μεταξύ πρόταση παρουσίασε και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι-επίσης το Κάιρο είναι διαμεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς- η οποία προβλέπει αρχικά, παύση πυρός δύο ημερών προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι από τους ομήρους της Χαμά. Στην συνέχεια θα πρέπει να επαναληφθούν εντός 10 ημερών οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για ”πλήρη κατάπαυση πυρός και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας”.
Πάντως ο ισρηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι, το Τελ Αβίβ δεν έλαβε καμία πρόταση που θα περιελάμβανε την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων, με αντάλλαγμα 48ωρη κατάπαυση πυρός στη Γάζα. «Εάν υποβαλλόταν μια τέτοια πρόταση, ο πρωθυπουργός θα την αποδεχόταν επί τόπου» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε μια ανακοίνωσή του.
Ο δε Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, ανακοίνωσέ το Πεντάγωνο. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους οι δύο άνδρες συζήτησαν τις «ευκαιρίες για περιφερειακή αποκλιμάκωση» εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Αιματοκύλισμα στον Λίβανο
Το τελευταίο 24ωρο στον Λίβανο είναι από τα πλέον εφιαλτικά από την 26η Σεπτεμβρίου οπότε άρχισε η χερσαία ισραηλινή εισβολή στα νότια της χώρας και οι βομβαρδισμοί σχεδόν σε όλη την επικράτεια, της Βηρυτού μη εξαιρουμένης.
Στο στόχαστρο 12 κοινότητες στο νομό Μπααλμπέκ και στην κοιλάδα Μπεκάα που το Ισραήλ χαρακτηρίζει ως οχυρά της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.
Ήταν η «πιο βίαιη ημέρα» στον Μπααλμπέκ από το ξέσπασμα του πολέμου τον Σεπτέμβριο, ανέφερε μέσω X ο νομάρχης Μπασίρ Χοντρ με τις αρχές να αναφέρον πως μεταξύ των τουλάχιστον 60 νεκρών είναι και παιδιά.
Ο απολογισμός των νεκρών δεν είναι οριστικός για αυτούς τους τελευταίες βομβαρδισμούς καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται στα συντρίμμια κτιρίων σε χωριά που επλήγησαν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, επιδρομή στο χωριό Αλ Άλακ σκότωσε 16 ανθρώπους, άλλη στο χωριό αλ Χαφίρ σκότωσε 10, ενώ πλήγμα στον τομέα Ραμ σκότωσε 9. Έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδί, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στην κοινότητα Μποντάι. Ένα δεύτερο παιδί σκοτώθηκε σε βομβαρδσιμό στην κοινότητα Μπριτάλ.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη φορά δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση των ισραηλινών δυνάμεων προς τους αμάχους να απομακρυνθούν αν και τελευταία ακόμη και όταν εκδίδονται τέτοιες οδηγίες, ο χρόνος που δίνεται (πχ 10 λεπτά) είναι πολύ λίγος για να εκκενωθούν ολόκληρες περιοχές επιτυχώς, όπως καταγγέλουν κάτοικοι και αρχές.
Νέοι βομβαρδισμοί εξαπολύθηκαν επίσης χθες στην παραθαλάσσια πόλη της Τύρου, στον νότιο Λίβανο, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Με βάση τον προσωρινό απολογισμό, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο έχουν σκοτώσει πάνω από 1.700 ανθρώπους από την 23η Σεπτεμβρίου.
Επίσης, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έπληξε αυτοκινήτο κοντά στο συριακό χωριό Αλ Ναζαρίγια, στα σύνορα με τον Λίβανο, περιοχή που είχε ήδη μπει πρόσφατα στο στόχαστρο των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.
Η περιοχή Αλ Κα Τζούσια αποτελεί σημείο διέλευσης ατόμων μεταξύ Λιβάνου και Συρίας και μεταφοράς αγαθών, συχνά παράνομα ενώ μπήκε στο στόχαστρο του Ισραήλ για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες υποστηρίζοντας πως χρησιμοποιείται από την Χεζμπολάχ για την εισαγωγή όπλων.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί όμως καταδικάστηκαν από τον ΟΗΕ καθώς κρίνεται πως απειλούν τη βασική οδό μετακίνησης για τους ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν για να σωθούν από τον πόλεμο στον Λίβανο.
Πηγές: BBC, Reuters, Al Jazeera, AFP, ΑΠΕ ΜΠΕ
Related…
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Λίβανος: Νεκροί εργαζόμενοι ΜΜΕ σε ισραηλινό πλήγμα - Γάζα: Νέες επαφές για κατάπαυση πυρός (0.995)
- Ιταλός ΥΠΕΞ: «Η εκεχειρία στη Γάζα είναι πλέον δυνατή μετά τη δολοφονία του Σινουάρ» (0.960)
- Ολυμπιακή εκεχειρία στην Λωρίδα της Γάζας: μια (σχεδόν) χαμένη ευκαιρία (0.944)
- Υεμένη: Τέλος της εκεχειρίας, ο ΟΗΕ καλεί για ηρεμία (0.398)
- Επίθεση με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ- Ισραηλινά πλήγματα κατά κτιρίων της οργάνωσης (0.105)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα