Αλλαγές στη θητεία: Εντατική στρατιωτική εκπαίδευση και πιστοποιητικά σε ειδικότητες
11/10/2024 - 16:59
Μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στη θητεία αναμένεται να οριστικοποιηθούν σύντομα, οι οποίες πρόκειται να παρουσιαστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με βάση σχετικές εξαγγελίες που έχουν γίνει ως τώρα.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, και ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στη «Θητεία- Ευκαιρία» στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται με την «Ατζέντα 2030». Ως κύριοι στόχοι έχουν οριστεί η ουσιαστική και πιο εντατική στρατιωτική εκπαίδευση, η επαρκής επάνδρωση των μονάδων (κυρίως σε Θράκη και ανατολικό Αιγαίο) και η ανάπτυξη/ βελτίωση της εφεδρείας, ή αλλιώς της σχέσης του στρατεύσιμου με τις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το πέρας της θητείας του- κάτι που θα συνοδεύεται από την απόκτηση δεξιοτήτων που θα αναγνωρίζονται και θα είναι χρήσιμες στον οπλίτη και μετά την απόλυσή του, στην πολιτική του ζωή (με παροχή πιστοποιήσεων).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Μάχη» κατά της υποστελέχωσης στις Ένοπλες Δυνάμεις: Τα μέτρα προσέλκυσης νέων στις στρατιωτικές σχολές
Στρατός των πολιτών: Προς μια αποτελεσματική εφεδρεία – εθελοντική στράτευση γυναικών
Ο κύριος άξονας φαίνεται να είναι τρεις μήνες «κλασικής», μα συνάμα εντατικής και ουσιαστικής στρατιωτικής/ επιχειρησιακής εκπαίδευσης, οι υπόλοιποι μήνες ειδικότητα και μετά εθελοντικό μοντέλο στην εφεδρεία, με τον οπλίτη εφόσον το επιθυμεί να μετακαλείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Με το μοντέλο αυτό επιδιώκεται η δημιουργία μιας αποτελεσματικής και επαρκώς εκπαιδευμένης εφεδρείας, καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων ετών και οι μεγάλης χρονικής διάρκειας πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή μας έχουν αναδείξει τη σημασία του «στρατού των πολιτών» (ωστόσο έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας). Παράλληλα, όπως έχει πει ο κ. Δένδιας, θα αλλάξει και η στολή και ο εξοπλισμός του μαχητή, με σύγχρονο κράνος, προστατευτικά γυαλιά, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες, εξαρτύσεις και διαφορετικό υδροδοχείο.
«Στους επόμενους λοιπόν 24 μήνες, στο πλαίσιο της υλοποίησης της “Ατζέντας 2030” η στρατιωτική θητεία αλλάζει. Θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία απόκτησης εκτεταμένων βασικών επιχειρησιακών γνώσεων αλλά και ανάπτυξης ειδικών δεξιοτήτων» είπε στις αρχές του Οκτωβρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, προσθέτοντας πως «υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε περίπου 36 μήνες για να αλλάξουμε και την εφεδρεία και να μπορέσουμε να αρχίσουμε την υλοποίηση του πρωτοποριακού προγράμματος εθελοντικής στράτευσης γυναικών».
Ειδικότερα, όσον αφορά στις γυναίκες, ο κ. Κεφαλογιάννης έχει δηλώσει πως «εξετάζουμε σε ποιους τομείς, εθελοντικά, θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, κυρίως εκείνες που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών τους, ώστε να “εκμεταλλευτούμε” το επιστημονικό υπόβαθρο σε σημαντικές ειδικότητες». Ειδικότερα, είχε δηλώσει τον Ιούλιο πως ήταν υπό επεξεργασία σχέδιο υπουργικής απόφασης για την προκήρυξη ειδικών προγραμμάτων θητείας που συνδυάζουν προπτυχιακή και μεταπτυχιακή φοίτηση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με στρατιωτική εκπαίδευση. Τα προγράμματα αυτά θα απευθύνονται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες με στόχο την προσέλκυση νέων επιστημόνων που θα μεταφέρουν επ’ αμοιβή τεχνογνωσία σε μονάδες/υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων σε αντικείμενο και ειδικότητες συναφείς με τις σπουδές τους.
Παρουσίαση ενός συνολικού τρόπου αντιμετώπισης της εφεδρείας στη χώρα- και σε συνεννόηση με συνδέσμους εφέδρων- αναμένεται να γίνει στο επόμενο χρονικό διάστημα (κατά τα τέλη του έτους). Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να συνοδευτούν από αλλαγές σε μια σειρά από τομείς- όπως πχ ο τόπος και ο αριθμός των κέντρων κατάταξης, η διάρκεια παραμονής σε αυτά και στις παραμεθόριες μονάδες.
Ειδικότητες «κτηθείσες εν τω στρατεύματι» και πιστοποιητικά
Βασικός πυλώνας, όπως έχει εκφραστεί επανειλημμένα, είναι ο χρόνος της θητείας να μην αποτελεί «χάσιμο χρόνου» ως προς την υπόλοιπη ζωή του πολίτη- οπλίτη, αλλά να παρέχει δεξιότητες οι οποίες θα του είναι χρήσιμες αργότερα- και μέσω της παροχής πιστοποιητικών.
Ο κ. Δένδιας έχει κάνει λόγο για απόκτηση από τους οπλίτες γνώσεων «οι οποίες «θα τους καθιστούν έτοιμους για τις σύγχρονες προκλήσεις…ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων, απαραίτητων για την επιβίωση στο πλαίσιο των σύγχρονων επιχειρήσεων, αλλά και ειδικοτήτων πιστοποιημένων. Έτσι, θα εφοδιάζουμε τους οπλίτες με γνώσεις που θα τους καθιστούν γενικά χρήσιμους και θα τους δίνουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα για τη μετέπειτα ζωή τους και την επαγγελματική τους πορεία». Παράλληλα έκανε λόγο για επαφές με τις εργοδοτικές οργανώσεις ώστε οι δεξιότητες που θα αποκτούν οι νέοι στον στρατό να είναι αντίστοιχες με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς.
Όπως έχει εξαγγελθεί, τελειώνοντας την εξειδικευμένη εκπαίδευση σε κάποιες ειδικότητες, οι στρατεύσιμοι θα μπορούν να λαμβάνουν πιστοποίηση που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Όσον αφορά στις ειδικότητες που φαίνονται να αφορούν οι εν λόγω εξαγγελίες, επιδιώκεται να είναι ειδικότητες με ζήτηση στην αγορά εργασίας, όπως χειριστές μηχανημάτων έργου, μάγειρες, οδηγοί, βοηθοί αναλυτή εργαστηρίου τροφίμων, ναυαγοσώστες, τεχνίτες τηλεπικοινωνιών, ειδικότητες σχετικές με τις πρώτες βοήθειες και την πολιτική προστασία, βοηθοί φαρμακοποιού, διασώστες και αυτοδύτες.
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής: Θόλος αεράμυνας, λιγότερα στρατόπεδα (0.792)
- ΔΟΕ: Ο Τόμας Μπαχ δεν θα παρατείνει τη θητεία του (0.792)
- «Περιπλανώμενα πυρομαχικά» για τις Ενοπλες Δυνάμεις: Τι είναι, πώς θα αποκτηθούν, πόσο κοστίζουν (0.208)
- Πειθαρχικός έλεγχος σε δύο στρατιώτες και έναν δόκιμο που μίλησαν με στολή σε εκδηλώσεις του ΚΚΕ (0.208)
- Φωτογραφίες: Άσκηση της Ζ' ΜΑΚ με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις (0.208)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα