Ένα νέο που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μετοχή



15/10/2024 - 23:50

Του Απόστολου Μάνθου

Πριν από λίγες μέρες και πιο συγκεκριμένα στις 9 Οκτωβρίου βγήκε μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση για τη μετοχή της ΔΕΗ που η αγορά ακόμα δεν την ξέρει ή δεν την έχει οσμιστεί. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο λοιπόν μιας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες που «ελέγχει» ένα από τα πιο γιγάντια funds παγκοσμίως αποφάσισε κάτι που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ όσο φυσικά και στη μετοχή της. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό η απόφαση αυτή να φέρει στην πόρτα της ΔΕΗ και άλλα funds που μέχρι τώρα είχαν περιβαντολλογικής φύσεως προσκόμματα στην απόκτηση μετοχών του ομίλου.

Η Norges Bank λοιπόν η οποία  έχει  βάση σύστασης τη Norges Bank Investment Management (NBIM) αποφάσισε λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το κριτήριο του άνθρακα στα προϊόντα των εταιρειών που παρακολουθεί να άρει τον αποκλεισμό της ΔΕΗ από τη συμμετοχή της στα επενδυτικά  κεφάλαια που διαχειρίζεται. Να υπενθυμίσω ότι το Norges Bank Investment Management έχει υπό τον έλεγχό του το γνωστό Government Pension Fund Global που είναι το τεράστιο κρατικό επενδυτικό ταμείο που διαχειρίζεται τον πλούτο της Νορβηγίας από τα ορυκτά καύσιμα και «παραδόξως» είναι από τα πλέον φανατικά πράσινα funds που ακολουθούν πιστά τους κανόνες που διέπουν την περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση, το γνωστό δηλαδή ESG της βιωσιμότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια του γιγάντιου αυτού νορβηγικού fund ξεπερνούν τα 19,2 τρισ. νορβηγικές κορώνες ή τα 1,78 τρισ. δολάρια με το 74% από αυτό να είναι επενδεδυμένο σε μετοχές εταιρειών σε πάνω από 70 χώρες.

Τι σημαίνει τώρα η άρση του αποκλεισμού των μετοχών της ΔΕΗ από το χαρτοφυλάκιο του κρατικού νορβηγικού fund  που κρατάει από το 2016;

Αν λάβουμε σοβαρά υπόψιν ότι το Government Pension Fund Global έχει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 1,57% του μετοχικού κεφαλαίου της Motor Oil και το 1,53% της Metlen, θα μπορούσε με μια πρώτη σκέψη να πάρει ένα ανάλογο ποσοστό και στη ΔΕΗ. Επίσης, σημαντικό ρόλο είναι πολύ πιθανό να παίξει και το 1% που έχει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπου μετά και την εξαγορά της από την Abu Dhabi Future Energy PJSC – Masdar αναμένεται να ρευστοποιηθεί εξολοκλήρου.

Η είσοδος λοιπόν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ με το χαμηλότερο ποσοστό του 1,5% γιατί φυσικά θα μπορούσε λόγω και της ηγετικής «πράσινης» ενεργειακής παρουσίας που έχει ο όμιλος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη να είναι μεγαλύτερο αναλογεί σε περίπου 6 εκατ. μετοχές. Μιλάμε για ένα «trigger” αγοραστικό γεγονός που θα έχει τη δύναμη να αλλάξει πλήρως τα υπάρχοντα σταθεροποιητικά δεδομένα της μετοχής της ΔΕΗ, όπου εδώ και 64 μέρες  παίζει κατά βάση ανάμεσα στα 12,20 με 11,10 ευρώ και το εν λόγω fund θεωρείται από τους πλέον «χαρισματικούς» ταύρους των αγορών.

Προσέξτε όμως γιατί τις επενδυτικές αποφάσεις του Norges Bank Investment Management τις ακολουθούν πιστά και άλλα funds τα οποία επίσης παίρνουν αποφάσεις σύμφωνα με τα ESG κριτήρια. Οπότε το νούμερο των 6 εκατ. τεμαχίων είναι λίγο «σχετικό» με αυτό που θα μπορούσε πράγματι να αγοραστεί.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιο κοντινή από εκείνη των θετικών ροών των περίπου 2,1 εκατ. ευρώ ή περίπου 1,8 εκατ. μετοχών βάση της τωρινής τιμής των 11,65 ευρώ που αναμένονται στην περίπτωση που του Ελληνικό Χρηματιστήριο περάσει την πύλη των αναπτυγμένων αγορών. 

Να υπενθυμίσω εδώ ότι η ΔΕΗ συγκαταλέγεται ήδη στις κορυφαίες εταιρείες της ελληνικής αγοράς βάση των δεδομένων ESG καθώς έχει πετύχει θετική αξιολόγηση 90% στο ESG Transparency Score του δείκτη ATHEX ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από εκτενή ανάλυση μιας σειράς κριτηρίων (52 δείκτες με 86 επιμέρους μετρήσεις) για τους πυλώνες Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση. Ο όμιλος της ΔΕΗ βρίσκεται πλέον σε μία συνεχή πορεία «πράσινου» μετασχηματισμού σε έναν οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο, σύγχρονο και ψηφιακό οργανισμό, στοχεύοντας στη μείωση των εκπομπών  CO2 κατά 75% έως το 2026, σε σχέση με το 2019.

δσφησδφη

Από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης η μετοχή της ΔΕΗ επιβεβαιώνει στις τελευταίες συνεδριάσεις την ανοδική διάσπαση της μακροχρόνιας καθοδικής γραμμής τάσης «R” πέριξ της περιοχής των 11,70 ευρώ ώστε να ανοίξει πλέον το έδαφος για την επόμενη μεσοπρόθεσμη κίνηση προς το επίπεδο των 13,14 ευρώ. Περιοχή όμως που δεν δύναται να σταθεί εμπόδιο στην ανοδική μακροπρόθεσμη πορεία της μετοχής που δείχνει να έχει βάλει ως στόχο τα 15 ευρώ. 

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

Adblock test (Why?)

Πηγή: capital


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio