Έκρυθμη κατάσταση στη Δυτική Όχθη – Δεύτερη ημέρα της μεγαλύτερης επιχείρησης του Ισραήλ (φωτο)



29/08/2024 - 12:49

Μπουλντόζες ανοίγουν δρόμο στον ισραηλινό στρατό. Καυταλισμός Αλ Φαραά, Δ.Όχθη (28 Αυγούστου 2024) Μπουλντόζες ανοίγουν δρόμο στον ισραηλινό στρατό. Καυταλισμός Αλ Φαραά, Δ.Όχθη (28 Αυγούστου 2024) 

Διεθνή ανησυχία προκαλεί η ευρεία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού σε τέσσερις περιοχές της Κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, που είναι και η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, δηλαδή από την Δεύτερη Ιντιφάντα (Ξεσηκωμός) των Παλαστίνιων, την περίοδο 2002-2005. 

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις διεξάγονται από ξηράς και αέρος ταυτόχρονα στις πόλεις Τζενίν, Τουλκάρμ, Ναμπλούς και Τουμπας στις οποίες υπάρχουν μεγάλοι καταυλισμοί προσφύγων που εκτοπίστηκαν μετά την κατάληψη των εδαφών όπου ζούσαν για την ίδρυση του Ισραηλινού Κράτους το 1967. 

Μόνο χθες σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τουλάχιστον άλλοι 15 τραυματίστηκαν ενώ σήμερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε  «πέντε τρομοκράτες που κρύβονταν σε τζαμί» στην Τουλάρκμ στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων».

Ο ένας εξ αυτών ήταν ο Μοχάμεντ Τζάμπερ, γνωστός ως «Αμπού Σουζάα», διοικητής της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικού Τζιχάντ στην συγκεκριμένη πόλη. Τη είδηση επιβεβαίωσε η οργάνωση.

Διερευνητική Μπορέλ για κυρώσεις της ΕΕ σε υπουργούς της κυβέρνησης του Ισραήλ

Θρήνος για νεκρό συγγενή, Τζενίν, Δ.Όχθη (28 Αυγούστου 2024) Θρήνος για νεκρό συγγενή, Τζενίν, Δ.Όχθη (28 Αυγούστου 2024) 
Γυναίκες θρυνούν γαι τους πέντε νεκρούς κατά την ισραηλινή επίθεση από αέρος, Τουλκάρμ, Δ.Όχθη (28 Αυγούστου 2024)Γυναίκες θρυνούν γαι τους πέντε νεκρούς κατά την ισραηλινή επίθεση από αέρος, Τουλκάρμ, Δ.Όχθη (28 Αυγούστου 2024)

Οι πέντε Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν σήμερα βρίσκονταν στον καταυλισμό προσφύγων Νουρ Σαμς της Τουλκάρμ, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις ενώ ο ισραηλινός στρατός νωρίς το πρωί ανακοίνωσε πως αποσύρθηκε από τον καταυλισμό αλ Φαράα, στην Τούμπας, όπου σκοτώθηκαν πολλοί Παλαιστίνιοι χθες.

Την ίδια ώρα συγκρούσεις συνεχίζουν να μαίνονται στη Τζενίν που θεωρείται ως η πιο ανυπότακτη πόλη στη . Υπάρχουν ήδη αναφορές για τουλάχιστον έναν νεκρό σήμερα ενώ έχει κοπεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο και στην τηλεφωνία καθώς μαίνεται η μεγάλη επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Εκσκαφείς παραμένουν στους άδειους δρόμους της πόλης, την ώρα που ακούγεται ο ήχος των drones που πετούν και ισραηλινά στρατεύματα έχουν πάρει θέσεις μπροστά από το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης ελέγχοντας τα ασθενοφόρα.

Ο στρατός εμπόδιζε χθες την πρόσβαση στο νοσοκομείο και έλεγχε τα ασθενοφόρα που ήθελαν να εισέλθουν σε αυτό προκειμένου να εμποδίσει τυχόν μαχητές που θα ήθελαν να κρυφτούν εκεί.

Από την πλευρά της η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέλήνος ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει πλέον επαφή με τις ομάδες της στη Τζενίν, καθώς έχει κοπεί το δίκτυο τηλεπικοινωνίας.

Η Τζενίν και οι 637 στην Δ.Όχθη από την έναρξη του πολέμου στην Γάζα

Για χρόνια τη Τζενίν ήταν προπύργιο της Φατάχ και του Μαχμούντ Αμπάς αλλά πλέον η επιρροή της στην πόλη έχει μειωθεί δραματικά. Εκεί δρουν πυρήνες ένοπλων οργανώσεων-ακόμη και της Χαμάς όπως συχνά καταγγέλλεται από το Ισραήλ. Η καταφυγή στην ένοπλη δράση τροφοδοτείται από την αδυναμία της Παλαιστινιακής Οργάνωσης να προσφέρει ένα όραμα στους Παλαιστινίους, την μεγάλη φτώχεια και την ανεργία που είναι στα ύψη, τις κακές συνθήκες διαβίωσης και φυσικά από τις συνεχείς εχθρικές ενέργειες των οπλισμένων εποίκων που επιτίθενται ανενόχλητοι σε Παλαιστίνιους, τις επιχειρήσεις του Ισραήλ, τα συνεχή σχέδια για επέκταση του παράνομου εποικισμού. 

Το μουσουλμανικό τέμενος που χτύπησε ο ισραηλινός σκοτώνοντας, όπως λέει, πέντε Το μουσουλμανικό τέμενος που χτύπησε ο ισραηλινός σκοτώνοντας, όπως λέει, πέντε «τρομοκράτες». Αλ Φαρρά, Δ.Όχθη (29 Αυγούστου 2024) 
Γυναίκες στα συντρίμμια κτιρίων στην Τουλκάρμ της Δ.Όχθης όπου επιχειρεί από χθες ο ισραηλινός στρατό (28 Αυγούστου 2024) Γυναίκες στα συντρίμμια κτιρίων στην Τουλκάρμ της Δ.Όχθης όπου επιχειρεί από χθες ο ισραηλινός στρατό (28 Αυγούστου 2024) 

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχουν αυξηθεί οι ταραχές και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου η ένταση ήταν οξυμένη ήδη από πριν.

Τουλάχιστον 637 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή αυτή από τον ισραηλινό στρατό ή από εποίκους, σύμφωνα έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα παλαιστινιακά στοιχεία. Την ίδια περίοδο στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 19 Ισραηλινοί πολίτες ή στρατιώτες σε παλαιστινιακές επιθέσεις, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

″Προσπαθούν να φέρουν τον πόλεμο από την Γάζα στην Δ.Όχθη”

Καθώς οι ισραηλινές επιχειρήσεις στην Δυτική Όχθη, Μουσταφά Μπαργκούτι, ΓΓ και συνιδρυτής του κόμματος Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία, εκτίμησε πως το Ισραήλ προσπαθεί «να φέρει τον πόλεμο από τη Γάζα στη Δυτική Όχθη».

Καταστροφές στην Τουλκάρμ, στην Δυτική Όχθη από το πέρασμα του ισραηλινού στρατού Δ.Όχθη (28 Αυγούστου 2024) Καταστροφές στην Τουλκάρμ, στην Δυτική Όχθη από το πέρασμα του ισραηλινού στρατού Δ.Όχθη (28 Αυγούστου 2024) 
Ισραηλινός στρατός στους δρόμους του προσφυγικού καταυλισμού Αλ Φαραα, Δ.Όχθη (28 Αυγούστου 2024) Ισραηλινός στρατός στους δρόμους του προσφυγικού καταυλισμού Αλ Φαραα, Δ.Όχθη (28 Αυγούστου 2024) 

Όπως είπε μιλώντας στο BBC, φοβάται ότι αυτή η τελευταία στρατιωτική επιχείρηση αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση. «Είναι σαφές ότι ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να φέρει τον πόλεμο από τη Γάζα στη Δυτική Όχθη. Χρησιμοποιούν στρατιωτικό οπλοστάσιο για να επιτεθούν σε ανθρώπους που βρίσκονται υπό κατοχή, κάτι που αποτελεί σοβαρή παραβίαση φυσικά του διεθνούς δικαίου».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο για ”επικίνδυνες εξελίξεις που τροφοδοτούν μια ήδη εκρηκτική κατάσταση” και τόνισε πως καταδικάζει σφόδρα τις απώλειες ζωών, μεταξύ των οποίων είναι και παιδιά, και καλεί σε άμεση διακοπή των επιχειρήσεων του Ισραήλ. 

Επίσης, το  Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (OHCHR) δήλωσε ότι η πρόσφατη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη διεξάγεται «με τρόπο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και κινδυνεύει να αναζωπυρώσει περαιτέρω μια ήδη εκρηκτική κατάσταση». 

Σύλληψη Παλαιστίνιου από τον ισραηλινό στρατό στη Αλ Φαρρά, Δ.Όχθη (28 Αυγούστου 2024) Σύλληψη Παλαιστίνιου από τον ισραηλινό στρατό στη Αλ Φαρρά, Δ.Όχθη (28 Αυγούστου 2024) 
Παλαιστίνιοι φεύγουν από νοσοκομείο που έχει περικυκλώσει ο ισραηλινός στρατός απαιτώντας την άμεση εκκένωση του. Τζενίν, Δ.Όχθη (28 Αυγούστου 2024) Παλαιστίνιοι φεύγουν από νοσοκομείο που έχει περικυκλώσει ο ισραηλινός στρατός απαιτώντας την άμεση εκκένωση του. Τζενίν, Δ.Όχθη (28 Αυγούστου 2024) 

Οι ΗΠΑ στο μεταξύ προτρέπουν το Ισραήλ να «προστατεύσει τους αμάχους» λαμβάνοντας «όλα τα εφικτά μέτρα. Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει: «Αναγνωρίζουμε τις πολύ πραγματικές ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ, που περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι οι ισραηλινές αρχές λάβουν μέτρα για την προστασία όλων των αμάχων από βλάβη». Και προσθέτει ότι ο Λευκός Οίκος παραμένει «βαθιά ανήσυχος για τη διατήρηση της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη».

Ο Μπορέλ θέτει θέμα επιβολής κυρώσεων σε ισραηλινούς υπουργούς

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ -αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής- προειδοποίησε το Ισραήλ κατά μιας επέκτασης του πολέμου που διεξάγεται στην Γάζα και στην Δυτική Όχθη. 

Η τελευταία αυτή εξέλιξη μάλιστα αναμένεται να συζητηθεί και στην σημερινή Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. 

Μάλιστα προσερχόμενος, ο Μπορέλ δήλωσε πως άρχισε να ερωτά τα κράτη μέλη αν θα ήθελαν να επιβάλουν κυρώσεις σε «μερικούς ισραηλινούς υπουργούς».

Ισραηλινοί στρατιώτες σταματούν και ελέγχουν ασθενοφόρα στην Τζενίν, Δ.Όχθη (28 Αυγούστου 2024) Ισραηλινοί στρατιώτες σταματούν και ελέγχουν ασθενοφόρα στην Τζενίν, Δ.Όχθη (28 Αυγούστου 2024) 
Μπουλτόζες ςτου ισραηλινού στρατού που επιχειρεί στην Τζενίν, Δ.Όχθη (28 Αυγούστου 2024) JΜπουλτόζες ςτου ισραηλινού στρατού που επιχειρεί στην Τζενίν, Δ.Όχθη (28 Αυγούστου 2024) J

 «Άρχισα διαδικασία να ερωτώ τα κράτη μέλη αν θεωρούν πως πρέπει να περιλάβουμε στον κατάλογο των κυρώσεών μας μερικούς ισραηλινούς υπουργούς οι οποίοι εξαπολύουν απαράδεκτα μηνύματα μίσους εναντίον των Παλαιστινίων και προτείνουν πράγματα που αντιβαίνουν σαφώς στο διεθνές δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά. 

Το Γερμανικό Πρακτορείο από αξιωματούχους της ΕΕ λίγο πριν από τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, oι προτεινόμενες κυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν στόχο έχουν  τους ακροδεξιούς εθνικιστές  υπουργούς Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και τον Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Τόσο ο Σμότριτς όσο και ο Μπεν-Γκβιρ προκάλεσαν πρόσφατα σάλο με αντιπαλαιστινιακές δηλώσεις. Αμφότεροι υποστηρίζουν την πολιτική εποικισμού των κατεχόμενων εδαφών, την οποία το κορυφαίο δικαστήριο του ΟΗΕ θεωρεί παράνομη.

Ο Μπεν-Γκβιρ ζήτησε πρόσφατα να σταματήσουν οι αποστολές βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας για να ασκηθεί πίεση στην ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Ο Σμότριτς έκανε μια παρόμοια δήλωση, προτείνοντας αποκλεισμό της βοήθειας μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι ισραηλινοί όμηροι που κρατάει η Χαμάς. Υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δικαιολογείται ηθικά, έστω κι αν σημαίνει ότι θα κινδυνεύσει η ζωή 2 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγές: BBC, DPA, AFP

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio